Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS vabi v ponedeljek, 25. avgusta ob 13. uri na dogodek na temo varnosti živil v okviru sejma Agra (hala A).

Zaradi globalizacije, sodobnih načinov proizvodnje hrane ter nenehnih sprememb v prehranskih navadah potrošnikov postaja zagotavljanje varnosti živil vse bolj zahtevno in kompleksno. Ti dejavniki prinašajo nove izzive, ki zahtevajo odziv tako proizvajalcev kot zakonodajalcev in nadzornih institucij. Pri varnosti živil ni pomembna le pridelava in predelava, temveč tudi embalaža, ki ima ključno vlogo pri zaščiti izdelkov, ohranjanju svežine in roka trajanja, ustreznem skladiščenju ter varnem transportu do končnega uporabnika.

V skladu z Uredbo o embalaži in odpadni embalaži bodo proizvajalci morali težiti k zmanjšanju količine odpadne embalaže, omejiti uporabo nekaterih embalaž za enkratno uporabo ter uporabljati samo reciklabilne materiale do 2030.

Zaradi tega se pospešeno razvijajo nove, trajnostne embalažne rešitve, ki sledijo okoljskim ciljem in pričakovanjem potrošnikov.

V prvem delu predavanja bodo obravnavali najpogostejša skrita tveganja v živilih, jih opredelili ter predstavili načine njihovega prepoznavanja. Drugi del bo namenjen pregledu zakonodaje na področju embalaže za živila, željam potrošnikov ter predstavitvi že znanih primerov trajnostnih embalažnih rešitev.