Omejene zaloge neobnovljivih virov, naraščajoči stroški energije in potreba po zmanjšanju emisij toplogrednih plinov otežujejo prizadevanja za večjo, kakovostno in dolgoročno vzdržno proizvodnjo hrane.

V projektu LIFE EENOVA (Energy Efficiency in Regional Food Processing Value Chains) se partnerji iz petih evropskih držav z multidisciplinarnim pristopom osredotočajo na reševanje energetskih izzivov pri proizvodnji hrane. Med drugimi sta partnerja Biotehniška fakulteta UL in Inovacijsko-razvojni inštitut UL.

Cilji projekta vključujejo spodbujanje energetsko pametnih rešitev, izboljšanje energetske učinkovitosti, povečanje uporabe obnovljivih virov energije in zmanjšanje ogljičnega odtisa v petih različnih živilskih podsektorjih. To so pekarska, mesna in mlekarska industrija, proizvodnja brezalkoholnih pijač ter vinarstvo.

Z identifikacijo dejavnikov, ki vplivajo na energetsko učinkovitost posameznih verig, razvijajo načrte za optimizacijo porabe energije in podjetja usmerjajo k implementaciji učinkovitih energetskih, logističnih, organizacijskih in proizvodnjih rešitev.

Na podlagi rezultatov razvijajo model, ki ga bodo lahko replicirali in uporabili tudi v drugih agroživilskih sektorjih in verigah, s čimer bodo prispevali k uvedbi izboljšav po celotni Evropi.

Ob zaključku projekta bodo pripravili tudi priporočila za oblikovalce politik, s katerimi želijo spodbuditi uvajanje dobrih praks na področju rabe energije ter na ta način prispevati k trajnosti, vzdržnosti in konkurenčnosti agroživilskega sektorja.

Več informacij na povezavi ali LinkedIn profilu.