sustainable_businessGreenopia je objavila poročilo o vodilnih zelenih korporacijah v ZDA v letu 2010. Ocenjevali so podjetja v 17 različnih poslovnih kategorijah, od letalskih družb pa do proizvajalcev hrane za domače ljubljenčke. Njihovo trajnostno naravnanost so ocenjevali na naslednjih področjih: trajnostno oblikovanje korporativne arhitekture, trajnostna dobavna veriga, poročilo o trajnostnem razvoju, recikliranje in zaloge.

Med vodilna zelena podjetja so se uvrstila tudi podjetja, ki jih poznamo v Evropi: IKEA (trgovina na drobno), Patagonia (proizvajalci oblačil), Pizza Fusion (hrana), Honest Tea (pijača), Honda (proizvajalci avtomobilov), Virgin America (letalske družbe), Dell (električna in elektronska oprema), Samsung (televizije).

Na kratko lahko predstavimo dosežke IKEA, ki pristopa k trajnostnemu načinu poslovanja z odločnimi koraki – prenehali so uporabljati plastične vrečke, 71 odstotkov njihovih produktov se lahko reciklira, obenem pa reciklirajo kar 84 odstotkov odpadkov iz svojih trgovin. V obnovljive vire energije, natančneje solarno tehnologijo, so investirali okrog 58 milijonov evrov. IKEA si močno prizadeva, da izdelki ne vsebujejo prepovedanih snovi ter da so vsi izdelki narejeni na okolju prijazen način. IKEA uvaja tudi nove omejitve za svoje globalne operacije, saj velja njena politika zmanjševanja CO2 odtisa za najstrožjo ne glede na to, v kateri državi na svetu se nahajajo proizvodni obrati dobaviteljev, čeprav so zaradi tega stroški višji.

Vir: Greenopia