Gray_Whales

Ogroženi sivi kit

Sivim kitom severnozahodnega Pacifika grozi izumrtje, pravi organizacija World Wide Fund For Nature (WWF), saj Rusija tamkaj načrtuje gradnjo tretje platforme za pridobivanje nafte na svojem največjem otoku Sakhalin. Tovrstni načrti po ekspanziji pridobivanja nafte v severni regiji Pacifika ogrožajo populacijo že ogrožene vrste tam živečih sivih kitov. Zato so okoljevarstveniki v skrbi za njihovo izumrtje, saj jih tam živi le še 130. Svoje ambicije v Pacifiku ima tamkajšnje energetsko podjetje Sakhalin Energy.

Vode okoli ruskega otoka Sakhalin predstavljajo odlično področje hranjenja sivih kitov, ki tja pripotujejo vsako poletje. V zadnjih letih se je tamkajšnje morsko dno že precej napolnilo s številnimi naftnimi sodi, ki naj bi jih bilo po ocenah kar 14 milijonov. Na ta način z nafto in plinom oskrbujejo Kitajsko, Japonsko, Južno Korejo in Tajsko. Čeprav je izvažanje nafte dvignilo tamkajšnjo lokalno ekonomijo, pa je to vplivalo na poslabšanje habitata v pristanišču. Še več vodnega prometa bo samo še povečalo tveganje za obstoj že tako ogroženih vrst.

Aleksey Knizhnikov iz ruskega oddelka WWF je povedal: »Obstaja le še 30 zahodnih sivih kitov ženskega spola, ki so že v plemenitih letih in populacija je že sedaj na robu izumrtja. Izguba le nekaj njih bi lahko pomenila konec za njihovo vrsto.«

Omenimo še, da je bilo pred tem energetsko podjetje Sakhalin Energy povzdignjeno s strani mednarodne zveze za ohranjanje narave (The International Union for Conservation of Nature) zaradi tega, ker so preložili seizmično raziskavo, ki so jo nameravali izvesti prejšnje poletje, kar je omenjeno podjetje na svoji spletni strani precej povzdigovalo. Po srečanju z decembra 2010 pa so pri WWF kaj kmalu sprevideli, da želi Sakhalin Energy, ki je v delni lasti Shell korporacije, nadaljevati načrtovano raziskavo z namenom, da najdejo najprimernejše področje za postavitev tretje platforme. Zaradi dobička lahko torej pride do velike naravne izgube.

Vir: TheEcologist