jedrska elektrarnaAmeriški predsednik Barack Obama je oznanil, da bo država podelila garancijo za 8 milijard dolarjev posojil, ki bo omogočilo gradnjo prve jedrske elektrarne v ZDA po 30 letih. Dva nova reaktorja naj bi v državi Georgija ob obstoječi elektrarni zgradilo podjetje Southern Company. Obama je zatrdil, da bosta elektrarni varni in čisti ter da bosta omogočili zadovoljevanje vse večjih potreb po električni energiji.

V ZDA novih jedrskih elektrarn niso gradili vse od nesreče v elektrarni “Three Mile Island”, ko se je delno stopilo jedro enega od reaktorjev in je prišlo do uhajanja radioaktivnih plinov v ozračje. Nov projekt bo odprl 3000 delovnih mest za gradbenike, po odprtju reaktorjev pa bo na voljo 850 zelo dobro plačanih delovnih mest v elektrarni. Obama je prepričan, da bomo preprosto morali pridobivati več jedrske energije, da bomo lahko zadovoljili vse večje potrebe po električni energiji in preprečili najhujše posledice podnebnih sprememb.

V ZDA trenutno delujejo 104 jedrske elektrarne, ki pokrivajo petino potreb po električni energiji, na svetu pa je trenutno v gradnji 56 novih reaktorjev.

Vir: http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8518670.stm