Poplave_v_Pakistanu

Najhujše poplave so prizadele Pakistan, v njih pa je umrlo okoli 2000 ljudi.

Naravne nesreče so v lanskem letu povzročile za 109 milijard škode, kar je trikrat več kot v letu poprej, so poročali pri Združenih narodih včeraj. Najbolj smrtonosen dogodek leta 2010 je bil potres na Haitiju, v katerem je umrlo več kot 222.500 ljudi, največ škode, in sicer 30 milijard dolarjev, pa je povzročil potres v Čilu lani februarja.

V letu 2010 se je tako zgodilo 373 naravnih nesreč, od tega 22 na Kitajskem, 16 v Indiji in 14 na Filipinih. Nevihte, potresi in vročinski vali so prizadeli 207 milijonov ljudi, umrlo jih je skoraj 300.000. Veliko škodo je povzročil tudi vročinski val v Rusiji, v katerem je življenje izgubilo več kot 55.000 ljudi pa tudi poljščine so bile uničene, kar je povzročilo rast cen hrane.

Predstavnica generalnega sekretarja ZN za zmanjševanje nesreč Margareta Wahlstrom je ob predstaviti podatkov poudarila, da je stanje kritično, saj se bo število nesreč, zaradi ekstremnih vremenskih razmer, ki so posledica nenačrtovane urbanizacije in posegov v okolje, še povečevalo. Kot posledice podnebnih sprememb lahko tako pričakujemo več plazov, poplav, potresov in suš.

Vir: Eko Dnevnik, Reuters