Združeni narodi so leto 2011 proglasili za Mednarodno leto gozdov. V seriji aktivnosti bodo ZN opozarjali na pomembnost gozdov, od amazonskega pragozda pa do našega mestnega parka, in kaj lahko storimo sami za njihovo zaščito.

Drevesa in gozdovi so del zgodovine in kulture Slovenije, saj nas njihova simbolika spremlja že kar nekaj desetletij ali celo stoletij (le spomnite se Krpanove lipe, iz katere si je naredil kij), po gozdovih pa smo znani tudi v Evropi. A drevesa in izdelki, ki jih iz njih izdelujemo, so tako tesno povezani z našim življenjem (od lesenih gred do časopisov), da jih nekako jemljemo za samoumevne in pozabljamo, koliko smo dejansko odvisni od njih.

Zato so ZN leto 2011 proglasili za leto gozdov, z namenom, da proslavimo njihovo lepoto, da se spomnimo njihove dejanske vrednosti in tudi, da nas opozorijo na grožnje s katerimi se drevesa in gozdovi soočajo. Globalno še vedno krčimo gozdove dvakrat hitreje kot se regenerirajo in smo od leta 1950 izgubili polovico naravnega gozda. To je več kot polovica vseh svetovnih gozdov, ki smo jih izgubili v krajšem času kot traja eno človeško življenje. A izgubljamo tudi na kvaliteti ne le na kvantiteti gozdov, saj uničen naravni gozd, ki se ponaša z veliko raznovrstnostjo, po navadi nadomestimo z enoličnimi in biološko pustimi plantažami. Ne sekamo le dreves, ampak hkrati zmanjšujemo tudi bogastvo samega življenja. Tropski gozdovi so dom trem četrtinam vseh rastlin in živali na našem planetu. In več kot milijarda ljudi se zanaša na storitve, ki jih ponujajo gozdovi. Gozdovi igrajo ključno vlogo pri regulaciji klime in tudi v boju proti podnebnim spremembam, saj je deforestizacija odgovorna za eno petino vseh globalnih izpustov CO2.

Drevesa in gozdovi so v težavah in potrebujejo našo pomoč. Zato stopimo skupaj v 2011 in zagotovimo, da bodo naši gozdovi ostali zdravi.

gigantske_sekvoje
Največje drevo na svetu: General Sherman, ki v višino meri 83,8 m in ima maso okoli 6000 ton

 

baobab_madagaskar

Nacionalni simbol Madagaskarja – drevo baobab

 
 
 
                           
  

 

 

 

Vir: WWF