V trenutnem bumu električnih vozil, vozila javnega prevoza ne ostajajo zadaj. Vlade in mestne uprave namreč poglobljeno iščejo čiste rešitve za sisteme javnega prevoza, ki bi poleg ničnega izpusta pritegnile tudi nove, ekološko osveščene, potnike.

electric_bus

Prvi električni avtobus v Seulu

Le eno leto in pol po podpisu dogovora o razvoju električnih avtobusov je mestna uprava Seula že predstavila plug-in električne avtobuse na določenih trasah. Avtobusi, ki sta jih razvili podjetji Hyundai Heavy Industries in Hankuk Fiber, so narejeni iz karbonskih vlaken in ne iz jekla, s čimer se je pomembno zmanjšala njihova teža, kar jim omogoča 83 km doseg z enim polnjenjem. Trenutno deluje pet avtobusov, v kratkem pa bodo nadomestili še dodatnih devet avtobusov, ki vozijo na tej trasi. Seul je s tem pričel uresničevati svoj cilj do leta 2020, ko želijo na ulicah imeti 120.000 električnih vozil, ki bodo predstavljali 50 odstotkov vseh vozil javnega prevoza, 10 odstotkov družinskih avtomobilov in en odstotek kombijev in tovornjakov.

 

elektricni_tovornjak

Tudi Pariz sledi trendu električnih vozil v javnih storitvah

Tudi Pariz ne zaostaja, saj je pred nekaj dnevi mestna uprava sporočila, da bo Pariz do konca leta 2011 pridobil 12 povsem električnih vozil za odvoz odpadkov. Tovornjake bo izdelalo podjetje PVI Electric Powertrain, vsak tovornjak pa bo zmanjšal emisije CO2 za 130 ton na leto glede na dizelske tovornjake. Tovornjaki za odvoz odpadkov so idealni za električni pogon, saj vozijo počasneje in imajo veliko postankov, pri čemer resnično pride do izraza učinkovitost in priročnost baterijskega pogona.

Vir: Ecogeek in Energyboom