china-pollution

Vsakodnevni prizor v večjih kitajskih mestih

Kitajska akademija za okolje je ugotovila, da je v letu 2008 cena stroškov, ki so jo povzročili onesnaževanje, zastrupljanje zemlje in izginjanje močvirji, narasla na 1,3 miljarde juanov, kar predstavlja 3,9 odstotka BDP Kitajske. Večina teh stroškov se ne pojavlja v poslovnih izkazih korporacij ali v državnem proračunu, vendar pa ustvarja okoljski primanjkljaj, ki bo dolgoročno prinesel več škode kot koristi.

 

Vlada je že sprejela ukrepe, s katerimi namerava izboljšati zrak v mestih in očistiti zastrupljeno vodo, poročilo pa je vseeno razkrilo, da so se stroški povezani z okoljem v v petih letih povečali za skoraj 80 odstotkov. Raziskava iz leta 2007 je ocenila, da onesnaževanje okolja Kitajsko letno stane 780 milijard juanov (90 milijard evrov), vendar ob tem ni upoštevala ceno izgube biotske raznovrstnosti, dezertifikacijo in slabšanje kvalitete prsti, ki jo uničuje preintenzivno kmetijstvo.

V petletnem načrtu vlada napoveduje strožje okoljevarstvene ukrepe in upočasnitev ekonomske rasti z 10 na 7,5 odstotka. Zakonodajalci so prepričani, da je država na dobri poti, da reši uničene ekosisteme. V zadnjih petih letih naj bi celo padla raven onesnaževanja z žveplovim dioksidom, čeprav so težave še vedno pereče.Več sto ljudi je v zemeljskih plazovih, ki so posledica poplav, krčenja gozdov in slabega ravanja s prstjo, izgubilo življenje. Stroški saniranja področji, ki so geološka ogrožena, nanje pa škodljivo vplivajo še ljudje, bodo v prihodnosti ogromni, še opozarjajo strokovnjaki.

Vir: Dnevnik