Soncna_elektrarnaNa Fakulteti za elektrotehniko so otvorili sončno elektrarno in polnilnico za električna vozila. Predstavniki fakultete so ob tem pojasnili, da so oba projekta financirali sami, pri čemer so za elektrarno odšteli 70.000 evrov, za polnilnico pa 2000 evrov. Projekt sončne elektrarne je izpeljal laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko, ki deluje pri omenjeni fakulteti. Sončna elektrarna, katere generator je sestavljeni iz 75 fotonapetostnih modulov, je postavljena na strehi fakultete. Elektrarna bo proizvajala 17 MWh električne energije na leto, kar predstavlja en odstotek vse energije, ki jo v letu dni porabita fakulteti za elektrotehniko ter za računalništvo in informatiko, ki domujeta v istih prostorih. Poleg tega bo elektrarna odjemno moč iz omrežja zmanjšala za do štiri odstotke, prihranek pri izpustu toplogrednih plinov pa bo znašal 9 ton CO2-ekvivalenta na leto. Predvidevajo, da se bo naložba povrnila v osmih ali devetih letih, saj bo fakulteta z elektrarno znižala svoj račun za električno energijo, elektriko pa bo tudi prodajala. Vrednost elektrarne pa ne leži le v proizvodnji energije, temveč tudi v njenem doprinosu k raziskavam in razvoju.

Polnilnico za električna vozila, ki je 23. v Sloveniji in stoji pred fakulteto, je izpeljal laboratorij za električna omrežja in naprave. Uporabljali jo bodo lahko vsi, poleg praktičnega pa ima tudi simbolni pomen v smislu pametnih omrežij, ki na področju razvoja elektroenergetskih omrežij predstavljajo največji izziv. Eden od konceptov pametnih omrežij je namreč tudi infrastruktura za množično uporabo električnih vozil. Pametna omrežja sicer omogočajo množično vključevanje razpršenih virov ter sistemsko učinkovito rabo energije (ne samo pri končnih uporabnikih).

Oba projekta sta del t.i. poligona trajnostne energetike, ki bo služil raziskavam in razvoju v Centru za razpršene vire energije, izobraževanju študentov elektrotehnike ter aktivnostim vseživljenjskega usposabljanja.

Vir: Finance