baterije predstavljo veliko odpadkovRaziskovalci z Imperial Collegea v Londonu so napovedali, da nameravajo »uničiti« baterijo enkrat za vselej.

Na Imperial Collegeu namreč delajo na projektu za razvoj lahkega in dostopnega materiala za shranjevanje električne energije. V projektu vrednem 4,5 milijona USD so razvili material iz polimerne smole, ki temelji na ogljikovih vlaknih. Material, ki so ga že patentirali, bo dovolj lahek in trpežen, da ga bo lahko industrija uporabljala tako za izdelavo ohišij predvajalnikov MP3, kot tudi za izdelavo karoserij avtomobilov. Za razliko od klasičnih baterij nov material s časom ne izgublja učinkovitosti, saj shranjevanje elektrike in njeno sproščanje ne temeljita na kemični reakciji. Raziskovalci že govorijo tudi o 15% zmanjšanju teže električnih avtomobilov, kar bo močno povečalo doseg električnih vozil in bistveno pospešilo postopek polnjenja. V manjših aplikacijah, kot so mobilni telefoni, bo nov material prav tako prinesel revolucijo. Predstavljajte si, da odstranite baterijo iz vašega mobilnega telefona. Kolikšna je razlika v teži in velikosti takšnega telefona?

Potrebno pa je opozoriti: v javnost ni bilo danih nobenih informacij, iz katerih materialov je narejen, ali o možnostih recikliranja novega materiala. Toda to so še vedno zgodnji dnevi projekta, tako da upamo, da se bo ekipa kasneje osredotočila tudi na trajnostni vidik novega materiala.

Vir: http://cleantechnica.com/2010/02/17/bye-bye-batteries/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+cleantechnica%2Fcom+%28CleanTechnica%29