Bi se zaobljubili, da eno leto ne boste leteli z letalom?

Torek, 21. Januar 2020

letalski promet
70 % Slovencev je pripravljenih leteti manj za zmanjšanje posledic podnebnega segrevanja. (Foto: www.shutterstock.com)

Konec lanskega leta je Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera pričela s kampanjo Leto brez leta. Kot pravi vodja kampanje Jonas Sonnenschein njihov namen ni pridobiti čim več podpisov podpore, ampak vplivati na to, da se začne javno pogovarjati o problematiki vpliva letalskega prometa na podnebne spremembe.

Letalstvo povzroča 2,5 % svetovnih izpustov CO2 oziroma 4-5 % ekvivalenta izpustov CO2, če se upoštevajo še izpusti drugih plinov in to, da izpusti nastajajo visoko v ozračju in oblikujejo oblake. V Evropi je delež izpustov iz letalskega prometa 10 %. Letalstvo je eden od sektorjev, v katerem toplogredni plini naraščajo najhitreje, do leta 2050 bi lahko njihov delež glede skupne emisije dosegel 22 %.

V okviru kampanje Leto brez leta posamezniki sprejmejo zaobljubo, da prihodnje leto ne bodo leteli. 80 % prebivalstva še nikoli ni letelo, le petina jih uporablja letalski prevoz. Če pogledamo, koliko od teh leti enkrat letno, se skupina odgovornih za velik del emisij iz letalstva zmanjša. S kampanjo želijo vplivati tudi na politike za zmanjšanje emisij letalskega prometa. Letenje je poceni, saj je letalski promet oproščen plačila davka na gorivo, mednarodni leti pa davka na dodano vrednost.

Izvirna pobuda Flight Free sega v leto 2018 na Švedsko, kjer sta jo začeli Maja Rosén in Lotta Hammar. V letu 2019 sta 10.000 sodržavljanov prepričali, da se za eno leto odpovedo letenju. Podobne pobude so nato začeli tudi na Danskem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Avstraliji, Kanadi, Peruju in v ZDA. Ciljno občinstvo kampanje so mladi odrasli, ki so dovzetni za okoljsko problematiko, radi potujejo in imajo zaradi potovanj visok ogljični odtis.

Raziskava Evropske investicijske banke je pokazala, da je 70 % Slovencev pripravljenih leteti manj za zmanjšanje posledic podnebnega segrevanja. V Sloveniji je do sedaj zaobljubo, da eno leto ne bodo leteli, podpisalo nekaj manj kot 100 ljudi, v Evropi okoli 20.000. Nasvet Jonasa Sonnenscheina je, da lete na krajše razdalje nadomestimo z drugimi prevoznimi sredstvi, predvsem javnimi, potovanja na daljše razdalje, če brez njih ni mogoče, pa si organiziramo za daljše obdobje. Zavzema se tudi za progresivno obdavčitev cene letalskih vozovnic, da tisti, ki letijo več, za vozovnice plačajo več, kot tisti, ki letijo le enkrat na leto ali manj.

Vir: Delo