Biotehniška-šola-MariborPriznanje za 1. mestoNa Biotehniški šoli Maribor se zavedamo, da moramo ohranjati naravo čisto in neokrnjeno. Zavedamo se, da tega ne bomo dosegli samo s pravilnim ločevanjem odpadkov in ugašanjem luči. Zato smo se priključili projektu Hrana ni za tjavendan, saj vemo, da pridelava in predelava hrane prispeva velik delež k izpustu CO2 v ozračje. Cilj je bil čim bolj zmanjšati količino zavržene hrane med malico. To smo dosegli tako, da smo najprej ocenili, kje je največja težava, nato smo z dijaki poiskali rešitve, ki niso prizadele nikogar. Največji napredek smo dosegli z uvedbo prijavljanja na malico ob interesnih dejavnostih. Pogovorili smo se s ponudnikom hrane in dosegli prilagoditev jedilnika. S temi in drugimi ukrepi smo dosegli, da zdaj zavržemo približno četrtino manj hrane. Če bi ta hrana končala nepredelana na odlagališču, bi se iz nje sprostilo približno 110 m3 deponijskega plina. S tem smo dosegli, da bo šlo v ozračje manj metana in ogljikovega dioksida. Da smo si zastavili prave cilje, je prepoznalo tudi vodstvo projekta, ki nam je dodelilo prvo mesto za dosežen največji napredek med vsemi sodelujočimi srednjimi šolami. Na šoli se bomo še naprej trudili, da hrana ne bo odpadek.

Pripravil: Simon Gračner

Biotehniška šola Maribor
www.bts.si