V veljavi nove energijske nalepke EU

Energijsko najučinkovitejši izdelki, ki so trenutno na trgu, bodo zdaj običajno nosili oznaki C ali D.
Energijsko najučinkovitejši izdelki, ki so trenutno na trgu, bodo zdaj običajno nosili oznaki C ali D.

Žarnice in sijalke v trgovinah in na spletnih prodajnih mestih morajo biti od 1. septembra 2021 naprej opremljene z novimi energijskimi nalepkami EU. Najpomembnejša novost je ponovna uvedba energijske lestvice A-G.

Kot je povedala evropska komisarka za energijo Kadri Simson: »Naša svetila so v zadnjih letih postala tako energijsko učinkovita, da je več kot polovica LED svetil umeščenih v energijski razred A++. S posodobljenimi energijskimi nalepkami bodo potrošniki lažje ugotovili, kateri izdelki so v določenem razredu najboljši, s čimer bodo prihranili denar in porabili manj energije. Uporaba energijsko bolj učinkovitih svetil bo še naprej zmanjševala emisije toplogrednih plinov in pomagala EU, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna.«

Nova lestvica je strožja in zasnovana tako, da bo lahko oceni A ali B sprva doseglo le malo izdelkov, kar omogoča vključitev učinkovitejših izdelkov v prihodnosti. Energijsko najučinkovitejši izdelki, ki so trenutno na trgu, bodo zdaj običajno nosili oznaki C ali D.

Na nalepke bodo vključeni številni novi elementi, vključno s povezavo QR na podatkovno zbirko za celotno EU, ki bo potrošnikom omogočila, da najdejo več podrobnosti o izdelku.

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje spletne strani je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.