Srečanje visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva

Namen srečanja je medsebojna seznanitev udeležencev s trendi in novostmi v študijskih programih ekološkega kmetijstva. (Foto: shutterstock)
Namen srečanja je medsebojna seznanitev udeležencev s trendi in novostmi v študijskih programih ekološkega kmetijstva. (Foto: shutterstock)

Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV) poteka redno letno delovno srečanje Mreže visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva ENOAT (European network of Organic Agriculture Teachers). Namen srečanja je medsebojna seznanitev udeležencev s trendi in novostmi v študijskih programih ekološkega kmetijstva, vključno z agroekologijo, izmenjava in prikaz inovativnih pedagoških metod, novih konceptov poučevanja za visokošolski nivo in mednarodnih/nacionalnih projektov, ki jih izvajajo udeleženci. Vključitev članov fakultete pred več kot dvema desetletjema je bila tudi podlaga za vzpostavitev študijskega programa Ekološko kmetijstvo na FKBV.

V okviru treh delavnic so letos še posebej obravnavane teme o pomenu ekološkega kmetijstva za varovanje okolja; vključevanju ekoloških živil v prehrano uporabnikov v javnih zavodih in drugih gostinskih lokalih; ciljem Zelenega dogovora EU in Strategije »From Field to Fork«, ki predvideva najmanj 25 % ekološko obdelovanih kmetijskih zemljišč v EU do leta 2030; ter stanju in aktivnostim v posameznih državah. Letos je prisotnih 19 udeležencev iz tujine (Švedska, Nemčija, Poljska, Češka, Slovaška, Avstrija, Ukrajina, Srbija, Makedonija, Hrvaška, Madžarska in Bolgarija).

Vir: Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje spletne strani je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.