Državljanska pobuda »Vrni plastiko«

Če bo evropska državljanska pobuda
Če bo evropska državljanska pobuda "Vrni plastiko" v enem letu zbrala milijon podpisov podpore iz najmanj sedmih različnih držav članic, se bo Komisija morala odzvati. (Foto: shutterstock)

Evropska komisija je registrirala evropsko državljansko pobudo z naslovom »Vrni plastiko (Return the Plastics): državljanska pobuda za uvedbo vseevropskega sistema kavcij za recikliranje plastenk«. Organizatorji pobude pozivajo Komisijo, naj predstavi predlog za:

  • uvedbo vseevropskega sistema kavcij za recikliranje plastenk,
  • spodbujanje vseh držav članic EU, da poskrbijo, da supermarketi (verige), ki prodajajo plastenke, namestijo avtomate za povratno embalažo za recikliranje plastenk, potem ko jih potrošniki kupijo in uporabijo, ter
  • zagotovitev, da bi podjetja, ki proizvajajo plastenke, plačala davke na plastiko, s katerimi bi se financirala recikliranje plastenk in sistem kavcij za plastenke (v skladu z načelom, da plača onesnaževalec).

Organizatorji že lahko začnejo zbirati podpise. Če bo evropska državljanska pobuda v enem letu zbrala milijon podpisov podpore iz najmanj sedmih različnih držav članic, se bo Komisija morala odzvati. Komisija se lahko odloči, ali bo na podlagi pobude ukrepala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev obrazložiti.

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje spletne strani je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.