Trajnostni učni poligon za aktivacijo mladih

Trajnostni učni poligon Livada LAB.
Trajnostni učni poligon Livada LAB.

Umanotera in društvo Focus v sodelovanju z Zavodom BOB na prostoru Livada LAB razvijajo edinstven trajnostni učni poligon, ki spodbuja aktivacijo mladih za naslavljanje podnebne krize. Zelena javna površina v Ljubljani (Livada LAB), kjer Zavod BOB program z mladimi izvaja že od leta 2015, bo postala demonstracijski skupnostni prostor trajnostnih rešitev, s poudarkom na energetski samooskrbi, trajnostni infrastrukturi za druženje, lastni ekološko pridelani hrani ter ozaveščanju in pomenu preživljanja časa v naravi ter gradnji skupnosti kot primer dobre prakse.

Namen demonstracijskega projekta Livada LAB je prikazati vse koristi takega projekta – od okoljskih (zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in negativnih vplivov na okolje) in družbenih (kot je npr. razvoj lokalnega gospodarstva) pa do nematerialnih koristi, s katerimi se krepi sama skupnost (povezanost, solidarnost, strpnost, kreativnost in pa tudi skupinska modrost).

Gaja Brecelj, Umanotera: »Za Livado smo se odločili, ker ima sam prostor velik potencial, predvsem pa zato, ker za njo stoji srčna ekipa – in prav to je ključno. Za vsakim uspešnim skupnostnim projektom namreč stojijo predani ljudje in v primeru Livade to vsekakor drži. Poleg tega Zavod BOB dela z mladimi in mladi so pri naslavljanju podnebne krize ključni za prehod v trajnostno družbo. Zato je zlata vredno, da v prostoru, ki bo s svojimi trajnostnimi rešitvami sam po sebi deloval izobraževalno in motivacijsko, mladi razpravljajo in iščejo rešitve za aktivno državljanstvo na področju podnebnih sprememb.«

Vir: Umanotera

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje spletne strani je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.