Otvoritev stanovanj Skupnosti za mlade Gerbičeva

Objekt je namenjen mladim med 18. in 29. letom starosti. (Foto: Sobotainfo)
Objekt je namenjen mladim med 18. in 29. letom starosti. (Foto: Sobotainfo)

Včeraj, v torek, 22. 6. 2021, je potekala otvoritev Skupnosti za mlade Gerbičeva. Gre za pilotni projekt skladno z Resolucijo o Nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025 – shema za mlade in prvi tovrstni projekt v Sloveniji. Gradnja 109 bivalnih enot za 171 oseb v investicijski vrednosti dobrih 8,3 milijone evrov se je začela novembra 2019, investitor je Stanovanjski sklad RS. Poleg bivalnih enot bodo najemnikom na voljo tudi skupna kuhinja in jedilnica, sejna soba, prostori za druženje, prostor za skupno delo in pralnica. Na lokaciji bo omogočena še souporaba avtomobila (car sharing) z električnimi polnilnicami ter najem parkirnih mest za avtomobile. Ob objektu so nameščena stojala za parkiranje koles za najemnike. V objektu se nahaja tudi medgeneracijski center.

Kot je povedal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki se je udeležil otvoritvene slovesnosti, je Skupnost za mlade Gerbičeva prvi pilotni projekt zagotovitve prostorov za mlade, ki jim omogoča, da se osamosvojijo. Da preidejo iz svojih družinskih okolij na samostojno pot.

Objekt je namenjen mladim med 18. in 29. letom starosti, v njem pa bodo lahko bivali največ tri leta. Cena mesečne najemnine bo znašala okoli 150 evrov na posteljo, možna pa bo tudi pridobitev subvencije za osebe v slabši finančni situaciji, kar bo v pristojnosti Centra za socialno delo. Prvi stanovalci se bodo v objekt vselili konec julija oziroma avgusta.

Vir: MOP, Sobotainfo

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje spletne strani je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.