Nagrade za najbolj trajnostno embalažo

Na sejmu FachPack v Nürnbergu so razglasili zmagovalce nagrad za trajnostni razvoj 2019. Nagrade, ki jih je ustanovila organizacija Packaging Europe, spodbujajo upoštevanje zahtev kompleksnih okoljskih izzivov, navzkrižno izmenjavo idej in najboljšo trajnostno inoviranje. Skupni zmagovalec je bil projekt HolyGrail, ki je nagrado prejel tudi v kategoriji ” Spodbujanje krožnega gospodarstva”. Drugi veliki zmagovalci so bili Melodea, Sulzer, BOBST, Henkel BeautyCare in Offmar. In končno, zaslužni prejemnik prve nagrade “nagrada bralcev” je bil Nestlé. Slovesnost je potekala na FachPackovem PackBox forumu. Najprestižnejše tekmovanje na področju trajnostne embalaže je pritegnilo 193 prispevkov – več kot doslej. Predstavljamo zmagovalne inovacije.

Globe Soap

Kategorija spodbujanje krožnega gospodarstva

Splošna nagrada za najboljšo inovacijo na področju trajnostne embalaže in „spodbujanje krožnega gospodarstva“ je prejel HolyGrail za pionirski projekt. Raziskali so kako lahko označevanje embalaže drastično vpliva na natančnejše razvrščanje in visoko kakovostno recikliranje. Projekt je vključeval tri leta inovacij za izboljšanje popotrošniške reciklaže s pomočjo kemičnih sledilnikov in digitalnih vodnih žigov. Cilj je bil, da bi se bolj približali krožnemu gospodarstvu.

Kategorija na bio osnovi

Podjetje Melodea iz Izraela je v tej kategoriji zmagala z bariernimi rešitvami na osnovi celuloznih nanokristalov. Formulacijske prevleke podjetja služijo kot trajnostna alternativa materialom na osnovi aluminija in fosilnih olj. So netoksični, zeleni, biološko razgradljivi, kompostabilni in reciklabilni.

Kategorija učinkovita raba virov

Zmagovalec v tej kategoriji je bil švicarski Sulzer s kartušo Mixpac ecopaCC za nanašanje lepil. Zložljivi vložek uporablja visokotehnološke večplastne folije, primerne za različne kemikalije. Ko je kartuša prazna, se lahko nagubana folija odstrani in zavrže.

Kategorija stroji

Italijanski BOBST se je v tej kategoriji znašel na vrhu s svojim novim sistemom črnila DigiColor, ki uporablja enoto za črpanje IOD za varčevanje tekočin in podlage, ki močno zmanjšajo in v nekaterih primerih odpravijo ustavitve med tiskanjem.

Kategorija najboljša praksa

Letošnje leto so to priznanje prejeli pri nemškem Henkel BeautyCare za svoj socialni plastični ekosistem – partnerstvo s socialnim podjetjem Plastic Bank, katerega cilj je ustaviti oceansko plastiko in hkrati zagotoviti možnosti za ljudi v revščini.

Kategorija reciklabilna emblaža

Italijanski Offmar je v tej kategoriji zmagal s svojo Wave bag – papirnato ovojnico, ki zagotavlja popolno zaščito izdelkov, popolno recikliranje papirja in prihranke pri logistiki.

Kategorija nagrada bralcev

Zmagal je Nestlé z »DA! prigrizki«, ki so bili pred kratkim predstavljeni v novi embalaži iz reciklabilnega papirja. Podjetje pravi, da je prva čokoladica pakirana v papir z uporabo hitre tehnologije zavijanja.