Kontejnerski transport | Tanja Pangerl |
 
V cestnem, železniškem, ladijskem in letalskem prevozu poteka prevoz tovora s pomočjo kontejnerjev. Kot je povedal vodja razvoja Jure Naglič iz podjetja Container, d.o.o., so pri kontejnerjih vse bolj pomembne tehnične rešitve, ki poenostavijo manipulacijo pri transportu. Del tega je tudi čim nižja teža kontejnerja in možnost za čim večjo količino prevoženega tovora. Zato se proizvajalci soočajo z izzivi pri izbiri ustreznih materialov, ki bodo ustrezali zahtevam kupcev, hkrati pa zagotovili vsem standardom za varen prevoz tovora. Nekatera podjetja imajo za kontejnerje posebne zahteve, zato je vsak tip kontejnerja svoj projekt, ki ga je potrebno ustrezno razviti in izdelati.
 
Jure Naglič

Jure Naglič

Podjetja iščejo optimalne logistične rešitve za prevoz svojega tovora, med njimi je tudi kontejnerski transport. Proizvajate različne vrste kontejnerjev za različne namene transporta. Po katerih kontejnerjih je največ povpraševanja in kakšne so vaše rešitve transportnih kontejnerjev za ta namen?

V podjetju smo specializirani za celovito ponudbo na kontejnerskem programu. Strankam ponujamo kompletno storitev, od idejne zasnove in inženiringa, statičnih in ostalih izračunov ter razvoja kontejnerja, do proizvodnje, testiranja in certificiranja izdelkov. S svojim proizvodnim in prodajnim programom smo prisotni na globalnem trgu. Predvsem smo navzoči v transportni panogi, gre za cestni in železniški tovorni promet, na področju skladiščenja in transporta nizko radioaktivnih odpadkov, na energetskem področju, kjer rešujemo problematiko elektrifikacije in krmiljenja industrijske opreme, ter na področju zaščite ljudi in opreme v primeru izrednih razmer. Povpraševanje za vse programe je v glavnem konstantno in v zadovoljivi rasti. Povpraševanju na trgu se prilagajamo z inovativnimi rešitvami in optimizacijami že obstoječih rešitev. Mlada in strokovno usposobljena razvojna ekipa v podjetju je gonilo razvoja novih produktov. Velik poudarek dajemo inovativnosti in tehnično tehnološkim rešitvam, ki jih uspešno implementiramo v izdelke in tako trgu ponujamo nove rešitve.

Kakšne materiale uporabljate za proizvodnjo kontejnerjev in kaj so ključni elementi, ki jih je potrebno upoštevati pri zasnovi in proizvodnji transportnih kontejnerjev? Kako je v to vključen eko dizajn?

V skladu s svetovnimi smernicami posvečamo reciklaži materialov veliko pozornosti v proizvodnem procesu in pri naših končnih izdelkih. Kar 95 % materialov, ki jih uporabljamo v naših izdelkih, je mogoče reciklirati in ponovno uporabiti za izdelavo raznovrstnih izdelkov. Tudi pri razvoju izdelka upoštevamo, da morata biti konstrukcija in kakovost izdelka na tej ravni, da bo izdelek služil vrsto let ter se bo s tem zmanjšal negativen vpliv na okolje. Vgrajeni materiali bi bili po iztrošenosti izdelka še vedno primerni za reciklažo in ponovno uporabo. Glede na to, da smo proizvodno podjetje, mora biti tudi proces izdelave maksimalno prilagojen čim manjši porabi materiala. To omogoči skrbno načrtovana tehnologija razreza in uporabe materialov.

Pri proizvodnji uporabljamo materiale v čim bolj optimalnih formatih, saj s tem zmanjšamo količino izmeta. Kjer je primerno, vgrajujemo nerjavno jeklo, ki ne potrebuje dodatne korozijske zaščite. Na elementih, ki niso nerjavni, se uporablja barva z visoko vsebnostjo trdnih delcev, ki je manj obremenjujoča za okolje. Celoten izdelek je skonstruiran tako, da omogoča dolgo življenjsko dobo oziroma dolgotrajno delovanje in ga je po uporabi mogoče v celoti reciklirati in ponovno uporabiti.

Katere standarde je potrebno upoštevati pri izdelavi transportnih kontejnerjev?

Pri izdelavi transportnih kontejnerjev spoštujemo vse zakonodajne predpise in standarde ter evropske smernice. Zadovoljiti je potrebno ISO standardom, ki definirajo osnovne standardne gabarite kontejnerja (ISO 668, ISO 1496 idr.), CSC (International Convention for Safe Containers) regulativam ter za železniški promet UIC (Worlwide Railway organisation) predpise.

Seveda pa vsi ti standardi niso obligatorni za naše kupce in lahko v sodelovanju z nami razvijejo kontejnerje, ki najbolj ustrezajo njihovim zahtevam. Se pa s tem drastično zmanjša fleksibilnost transporta, hkrati pa se izniči osnovni namen kontejnerja, kar je modularnost in stroškovna optimizacija transporta.

Kakšen je trend pri razvoju kontejnerjev za transport (glede materialov, strukture, oblike idr.)?

Specializirani smo za izdelavo specialnih kontejnerjev in storitev, kar pomeni, da nas v večini primerov kontaktirajo stranke, ki v standardnem asortimanu izdelkov ne najdejo ustrezne rešitve za njihove logistične težave. Opažamo, da se trend glede uporabnosti izdelkov vedno bolj nagiba na tehnične rešitve, ki končnemu kupcu čim bolj poenostavijo manipulacijo pri njihovih standardnih postopkih. Pri iskanju ustreznih razvojnih rešitev je vsekakor prvo vodilo čim nižja teža kontejnerja ter seveda čim večja količina prevoženega tovora. Takšne zahteve nas tako postavljajo pred izzive, kjer skladno s trendi uporabljamo vedno več specialnih materialov, kot so jekla z visoko natezno trdnostjo, kompoziti idr., ki povečujejo vzdržljivost kontejnerjev in zmanjšujejo teže izdelkov.

Kdo so vaši najpogostejši naročniki transportnih kontejnerjev in kakšne so njihove zahteve?

Delujemo na vseh transportnih področjih. V kopenskem prometu, cestnem in železniškem, in tudi v vodnem in zračnem prometu. Sodelujemo z večjimi evropskimi transportnimi in železniškimi podjetji. Prav tako izdelujemo kontejnerje za transport nizko radioaktivnih odpadkov, kjer sodelujemo predvsem z evropskimi podjetji, ki celostno obvladujejo proces shranjevanja in transporta jedrskih odpadkov po kopnem in v letalskem prometu.

Vsaki stranki se posebej posvetimo in jo obravnavamo povsem individualno glede na njene posebne potrebe in želje. Na podlagi zahtev in smernic v razvojni ekipi podjetja oblikujemo kontejnersko enoto, ki zadovoljuje potrebe posamezne stranke. Ker so naši izdelki tehnično in tehnološko na visoki kakovostni ravni, so takšne tudi zahteve strank, zato so inovativne rešitve del našega vsakdana.

Koliko transportnih kontejnerjev na leto proizvedete in kakšen je trend v zadnjih treh letih?

Letno proizvedemo čez 1.200 kontejnerskih enot za vse proizvodne in prodajne programe. Število proizvedenih enot vsako leto raste. Takšna so predvidevanja tudi za v bodoče.