Transport |
 
V logistiki trenutno prevladujejo lesene palete. Podjetje Paletka pa je uvedlo novost, in sicer kartonske palete. Namenjene so tistemu delu logistike, kjer ne gre za zaprt krog vračanja, ampak so potrebne čiste palete. O tržnem utiranju poti za nov izdelek na slovenskem trgu, o prednostih kartonske palete in o zanimanju tujih trgov, je spregovoril Peter Frelih iz podjetja Paletka.
 
Peter Frelih; foto Boštjan Čadej

Peter Frelih; foto Boštjan Čadej

Palete iz valovitega kartona so novost na slovenskem trgu, kako pa nanje reagira trg EU?
Trg se odziva zelo pozitivno. Naj navedem primer podjetja IKEA, kjer so vložili 94 milijonov v posodobitev logistike in implementacijo kartonske palete. Sedaj imajo 124 milijonov prihrankov letno, kar jasno govori o potencialu kartonskih palet. Tu so še Electrolux, Duropack, največji logist na svetu Kuehne and Nagel in mnoga druga podjetja, ki so prepoznala prednosti kartonske palete in jih uspešno vpeljujejo v svoje sisteme.

Navedite te prednosti v primerjavi z običajnimi lesenimi paletami.
Glavne prednosti so, da je kartonska paleta 85 % lažja kot lesena paleta, s čimer je izredno primerna za letalske in hitre prevoze. Je nižja, kar pomeni, da se lahko prepelje več blaga ob istih stroških, na primer v kontejnerju. Ima tudi 80 % boljše vpijanje vibracij, kar popolnoma spremeni zaščito izdelkov, ki se prevažajo. Izdelki so tako lahko manj zaščiteni z drugimi dodatnimi materiali, ker jih na primer proti udarcem zaradi cestišča ščiti že paleta. Kartonske palete so 100 % razgradljive, uničenje je enostavno – skupaj z ostalo kartonsko embalažo. Je skladna z vsemi mednarodnimi predpisi glede izvoza blaga, glede higienskih zahtev, sledljivosti materiala, iz katerega je izdelana in podobno. Ključne prednosti so torej teža, čistost, možnost prilagoditve uporabniku, večji varnosti izdelka na paleti in dejstvo, da s 3,5 kg kartona, ki je popolnoma reciklabilen material, dosegamo isto kot s 25 kg trdega lesa. Les bi bil lahko uporabljen za bolj smotrn namen, poleg tega pa je zaradi žebljev pred reciklažo potrebna tudi predhodna predelava, ki povzroča dodatne stroške.

Kakšne vrste kartonskih palet ponujate in kako je prišlo do sodelovanja s tujim partnerjem?
Ponujamo kartonske palete vseh standardnih dimenzij, tehnične palete, lahko pa izdelamo palete povsem nestandardnih dimenzij. S tujim partnerjem sodelujemo zaradi uporabe njihove intelektualne lastnine, blagovne znamke in znanja, ki ga ima v tej industriji. Po našem mnenju so razvili najboljši produkt. Zagotovljene so tudi ogromne zmogljivosti izdelave.

Glede na to, da so palete iz kartona, kako je glede nosilnosti in odpornosti na udarce?
Nosilnost pri nas prilagajamo potrebam stranke. Dosegamo lahko nosilnosti do treh ton in več. Kot zanimivost naj povem, da je certificirana paleta Kuehne and Nagel za letalski prevoz prestala pritisk 6,7 ton na testu v institutu NEFAB na Nizozemskem. Ogromna prednost, ki jo nudi karton v primerjavi z lesom, je ta, da karton absorbira udarce in ne prenaša sil na produkt. Naša paleta 80 % bolje absorbira vibracije.

Kartonske palete so načeloma namenjene enkratni uporabi. Kaj pa to pomeni za količino porabljene valovite lepenke in za naravne vire, iz katerih se kartonske palete izdelujejo?
Kartonska paleta je namenjena predvsem delu logistike, kjer je potrebna čista paleta in ne gre za zaprt krog vračanja palet. Največja prednost je ta, da je to edina paleta v paletni industriji, ki se lahko popolnoma reciklira. Ni potrebna predelava. Gre za popolnoma ekološki produkt, ki predstavlja novodobno alternativo leseni paleti. Glede na primerjavo z leseno paleto smo tudi tukaj v prednosti, saj lahko les porabimo za kaj drugega.

Dejavnost ste v Sloveniji začeli v prvi polovici leta. Kakšno je povpraševanje v tem obdobju?
V Sloveniji smo v fazi razvijanja poslovnih odnosov in obveščanja trga o naših produktih, vendar so odzivi zaenkrat zelo pozitivni. Nekatera podjetja, ki so bolj odprta za novosti, že sodelujejo z nami.

Kakšni so vaši poslovni načrti za prihodnje leto?
Nas cilj za drugo leto je prodreti tudi na tuja tržišča in vzpostaviti dobre poslovne odnose v regiji.

Boste v prodajnem programu ostali samo pri kartonskih paletah?
V prodajnem programu imamo tudi škatle (boxe), ki so integrirani na paleto, vendar te izdelujejo naši poslovni partnerji.