Sortirne linije in reciklaža | Urška Košenina |
 
Podjetje Willy Stadler iz Krškega je znano predvsem po izdelavi sortirnih linij za ločevanje komunalnih odpadkov. Prodaja in montira jih v številnih državah, saj je hčerinska družba nemške družbe Willy Stadler Gmbh & Co. KG. Lansko leto so z Zavodom za zaposlovanje uspešno izpeljali projekt prekvalifikacije nezaposlenih žensk v tradicionalno moško panogo. Pripravljajo se tudi na sistem vajeništva, kar je v nemški proizvodnji že stalnica. Zadnji produkt, ki so ga razvili, je odstranjevalec etiket s plastenk pred reciklažo. Stroj so patentirali za ameriški trg, kjer pričakujejo največje povpraševanje. V balističnih separatorjih je Stadler vodilni na svetu z različnimi patenti in skoraj s 1.000 stroji, ki se uporabljajo po vsem svetu. Trend so vedno večji reciklažni obrati. Kot nam je povedal Stanko Ančimer, direktor podjetja, trenutno gradijo največjo sortirnico na svetu za mešane komunalne odpadke v Galiciji v severozahodni Španiji. Obrat bo sposoben sortirati milijon ton gospodinjskih odpadkov na leto.
 
Stanko Ančimer

Stanko Ančimer

Koliko je slovenski trg še živahen z naložbami v okoljske projekte in prispeva k vaši poslovni rasti?

Veseli smo vsakega projekta v Sloveniji, saj imamo tukaj proizvodnjo in si želimo delati tudi doma. Pred leti smo prvo našo linijo za ločevanje odpadkov postavili v Krškem. V letu 2016 smo nadgradili tehnologijo MBO v Celju. Trenutno končujemo z montažo v Mariboru. To nam omogoča lažjo komunikacijo s kupci iz sveta, ko pridejo na ogled proizvodnih prostorov in vprašajo za najbližjo referenco. Zdaj jo imamo doma, v Sloveniji. Kar težko je bilo namreč odgovoriti, da imamo reference po svetu, samo doma ne in je najbližja v sosednji državi. To je prispevek slovenskega trga, za kaj več žal ne zadostuje.

Gospodarski odnosi med Nemčijo in Slovenijo se po zadnjih podatkih odlično razvijajo, menjava naj bi presegla deset milijard evrov. Kakšno trajnostno pozicijo zavzema vaš lastnik iz Nemčije in kakšne zahteve in standarde postavlja vašemu poslovanju?

Gospodarski odnosi med državama so odlični. To se kaže tudi v izvajanju projektov z najmanj omejitvami in birokracije v primerjavi z ostalimi državami EU. Naše sodelovanje z lastnikom je neobičajno v primerjavi z ostalimi primerljivimi organizacijami. Dejansko smo in delujemo kot eno podjetje, ki ima malo dlje od ene do druge pisarne in od ene do druge proizvodnje, kar nam omogoča sodobna tehnologija. Naši kupci so na vseh koncih sveta, tako da ta razdalja pri našem delu nima pomena. Smo zelo pomemben del celote in predstavljamo polovico skupine Stadler. Ločeni smo zgolj zaradi birokratskih zahtev, ker smo v drugi državi.

V Sloveniji poslujete in usposabljate. Dobro sodelujete tudi z Zavodom za zaposlovanje, s katerim ste se dogovorili za usposabljanje brezposelnih oseb ter za izobraževanjem s Šolskim centrom Krško-Sevnica. Kako poteka takšno usposabljanje, koliko ljudi ste na ta način že zaposlili in kakšni so rezultati?

Res dobro sodelujemo. Lani smo z Zavodom za zaposlovanje uspešno izpeljali projekt prekvalifikacije nezaposlenih žensk v tradicionalno moško panogo. Izkušnje so zelo pozitivne. Trenutno imamo zaposlenih 6 in so prerazporejene v vseh proizvodnih procesih. Rezultati so res presenetljivi. Namen tega usposabljanja je bilo povečati zanimanje žensk za delo v kovinski branži. To pomeni več možnosti za iskalke zaposlitve in seveda tudi za delodajalce. Za to so najbolj zaslužne naše zaposlene, ki so premagale vse tabuje in dokazale, da so lahko zelo konkurenčne moškim sodelavcem. Pomembno je tudi izobraževanje dijakov, ki jim nudimo obvezno prakso, da jih lahko kasneje zaposlimo kot kvalificirane delavce. S Šolskim centrom Krško-Sevnica intenzivno sodelujemo. Obvezno prakso jim nudimo v kovinskih, mehaničnih in elektro smereh. Pripravljamo se tudi na sistem vajeništva, kar je v naši nemški proizvodnji že stalnica. Ker želimo sodelovati tudi s študenti, smo odprli nove oddelke, v katerih bomo lahko nudili prakso tudi študentom različnih smeri.

Vaša dejavnost sega od kovinskih konstrukcij, zvarjencev, opažev za betoniranje do strojev za sortiranje odpadkov in obdelavo kovine. Katera dejavnost je v ospredju in kateri trgi so za vas najbolj zanimivi?

Naša proizvodnja je res raznolika. Nekaj je želja po neodvisnosti od specifičnega produkta, nekaj pa prilagajanje potrebam trga v preteklosti. Naša glavna dejavnost je ločevanje in reciklaža vseh vrst odpadkov. Ponujamo linije na ključ ali posamezne stroje. Projektiramo in izdelujemo kovinske konstrukcije, ohišja za NIR agregate, posebne posamezne stroje, kot so sejalni bobni, krmilne sisteme, izvajamo montažo in zagone naprav z usposabljanjem itd. Tudi ves razvoj je namenjen temu. Zadnji produkt, ki smo ga razvili, je odstranjevalec etiket s plastenk pred reciklažo. Stroj smo patentirali za ameriški trg. Ta stroj bo tudi razstavni eksponat na letošnjem sejmu IFAT v Münchnu.

Evropa?

Da, naš glavni trg je še vedno Evropa, kjer vsako leto prodamo veliko naprav na ključ v Španiji, Angliji, Franciji, Italiji in Nemčiji. Prav tako so za nas zelo pomembne tudi manjše države, kot so Nizozemska, Norveška, Slovenija. Težave z odpadki in reciklažo niso aktualne le v Evropi. Zato smo se pred nekaj leti odločili za prodajo tudi izven Evrope. Sedaj imamo lastne prodajne centre v ZDA in Braziliji ter prodajne poslovne partnerje v državah v Avstraliji, Vietnamu, Mehiki in na Japonskem. V vseh teh državah že obstajajo naše naprave zlasti na področju mešanih gospodinjskih odpadkov.

V vaši ponudbi komunalne opreme za odpadke najdemo balistične separatorje, sortirne bobne, prodajalna korita itd. Kateri artikel je najbolj tržno zanimiv in kakšna je vaša konkurenčna prednost pri ponudbi ter izdelavi komunalne opreme?

Naš slogan je “Technik von Ihrer besten Seite”. Z drugimi besedami, poskušamo biti kakovostnejši od konkurence in nuditi privlačno razmerje med ceno in zmogljivostjo. Po našem mnenju je tudi velika prednost, da imamo zelo visoko stopnjo lastne proizvodnje. Tako smo s kvaliteto in s termini neodvisni. Menimo, da nam to daje konkurenčno prednost. Dva od naših najbolj zanimivih izdelkov sta balistični separator in sejalni boben. V balističnih separatorjih je Stadler vodilni na svetu z različnimi patenti in s skoraj 1.000 stroji, ki se uporabljajo po vsem svetu.

Kakšne specifike ima vaš balistični separator in sortirni boben, v čem sta boljša od konkurence?

Oba stroja sta robustnejša in močnejša od konkurence. Imamo več kot 20 let izkušenj v balističnih separatorjih in sejalnih bobnih. V tem času so se stroji stalno konstantno izboljševali in prilagajali zahtevam trga. Pri balističnih separatorjih smo npr. razvili različne modele, ki so idealni za določeno sestavo odpadkov, npr. model PPK na področju papirja / kartona, STT2000 v umetnih materialih, STT5000 v gospodinjskih odpadkih in na novo razvit stroj STT6000 pri kosovnih in industrijskih odpadkih. Pri sejalnih bobnih, ki so lahko zelo veliki, to pomeni, da je boben zelo širok, zelo dolg in zelo visok, smo razvili model, ki ga je mogoče enostavno transportirati v manjših delih in sestaviti na gradbišču. Model smo patentirali. Zaradi prihrankov pri logistiki so ti ogromni stroji iz Slovenije sedaj še bolj zanimivi in se uporabljajo tudi v državah, kot so Japonska, Tajska, Mehika, Brazilija ali Rusija, kjer jih že uporabljajo.

Katere tehnološke novosti imajo sodobne sortirne linije za avtomatsko mehansko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov in kateri trgi so zdaj, ko je Slovenija večinoma že zgradila sortirnice, aktualen je seveda Maribor, v prednosti?

V visoko industrializiranih državah je trend vedno več avtomatizacije. Na primer, v Oslu na Norveškem smo zgradili prvo popolnoma avtomatsko sortirnico za sortiranje gospodinjskih odpadkov na svetu, kjer ni več nobenega delovnega mesta za ročno kontrolo. Za to smo prejeli različne nagrade za inovacije. Trenutno so pri razvrščanju materialov roboti zelo aktualna tema. Po našem mnenju je njihova uporaba smiselna samo v določenih primerih, ker so zaradi svoje precej okorne mehanike precej počasnejši od običajnih, optičnih naprav. Trend so vedno večji obrati. Trenutno gradimo največjo sortirnico na svetu za mešane komunalne odpadke v Galiciji v severozahodni Španiji. Obrat bo sposoben sortirati milijon ton gospodinjskih odpadkov na leto.

Kupcem ponujate tudi celovite načrte, rešitve za sisteme ravnanja z odpadki. Kakšne?

Naši kupci so zasebna ali komunalna podjetja z različnimi željami in težavami. K nam pridejo, da jim svetujemo in pripravimo primerne dobre rešitve za ločevanje odpadkov. Najprej poslušamo njihove težave, zahteve, cilje, želje. Glede na naše zelo raznolike in obširne izkušnje jim nato svetujemo in pripravimo smiselne koncepte. Povemo jim, kaj je smiselno za konkreten projekt, vrstni red, kaj je potrebno, da bo delovalo, kakšne čistosti se lahko dosežejo. Analiziramo rentabilnost. Nudimo naprave na ključ, kar pomeni, da na podlagi količin in sestave odpadkov pripravimo koncept, ga sprojektiramo, izdelamo, zmontiramo, poskusno zaženemo in dokažemo predvidene zmogljivosti. Usposobimo naročnikov kader za upravljanje naprave. Nudimo servis in vzdrževanje, predvidimo morebitne modifikacije in nadgradnje, skratka, ni da ni.

V sistemu ravnanja z odpadki se izrazito poudarja ločeno zbiranje in odgovornost za čistejše odpadke, saj je to osnova za večjo stopnjo reciklaže. Kako bi morala okoljska politika spodbuditi večjo stopnjo reciklaže?

Ločeno zbiranje in odgovornost za čistejše odpadke prinaša višjo prodajno ceno na trgu surovin z manjšim vložkom. To je glavni razlog, razen pri papirju, ki je dejansko neuporaben za ponovno uporabo, če je preveč nečist. Pri odpadkih sta dva dejavnika, ki sta zelo pomembna za okolje in ekonomičnost. Na žalost je okolje zelo odvisno od ekonomije. Okoljska politika bi morala uravnavati ta dva dejavnika in prihodek od nastalih surovin vračati v ločevanje in proizvodnjo surovin iz odpadkov. Seveda je politična volja zelo pomembna, da se ustvarijo pravne podlage in ozaveščenost prebivalstva. Le tako se bo dosegla največja možna stopnja reciklaže. Z vzpodbudami za pravilno ravnanje in s strogim nadzorom odlaganja na divjih odlagališčih ne bi bilo več razlogov za nespoštovanje okoljskih predpisov. Mlada generacija je za to zelo občutljiva in ima odprta ušesa. EU lahko v naslednjih letih doseže zelo ambiciozne cilje pri recikliranju za gospodinjske odpadke kot ločeno zbrane snovi za recikliranje. Naloga politike je, da to izvede.

Kako ste poslovno končali leto 2017 in kakšne so napovedi za naprej?

Leto 2017 je bilo zelo intenzivno in uspešno. Prav tako smo močno rasli v skupini Stadler. Zelo smo zadovoljni z rezultatom. To dolgujemo predvsem našim visoko motiviranim in zelo, zelo zavzetim zaposlenim, saj so naše stranke po svetu navdušene nad tem, kako učinkoviti, prilagodljivi, delavni in prijazni so naši zaposleni v Sloveniji. V letu 2018 pričakujemo, da bomo dosegli močno rast v Sloveniji, kot celotna skupina za več kot 20 %. Z odličnimi zaposlenimi smo tudi zelo optimistični glede prihodnosti.