Akademija Zelena Slovenija |
 
Veste, s katerimi programi odgovarja na izzive trajnostnega razvoja Akademija Zelene Slovenije in zakaj postaja prepoznavna ter ugledna blagovna znamka v državi? Blagovna znamka Zelena Slovenija, in sicer pod okriljem Fit medie, že skoraj desetletje združuje okoljske vsebine in strokovnjake iz gospodarstva, strokovnih in izobraževalnih inštitucij ter državnih organov. S takšnim povezovanjem teorije in prakse postaja Akademija Zelena Slovenija prostor, kjer poteka izmenjava informacij in izkušenj med različnimi deležniki trajnostnega razvoja. Kaj je torej poslanstvo Akademije, na katerih delavnicah lahko sodelujete in kakšno strokovno podporo vam nudi, je predstavila Tanja Pangerl, vodja projektov v podjetju Fit media.
 

Tanja-Pangerl-foto-Botjan-adejKaj je Akademija Zelena Slovenija?

Akademija Zelena Slovenija je poslanstvo. Poslanstvo z vizijo trajnostnega razvoja Slovenije, ki se začne pri posameznikih v podjetjih, občinah, na šolah in fakultetah. V sodelovanju s strokovnjaki iz gospodarstva, izobraževalnih inštitucij in državnih organov ponuja bogata znanja in izkušnje različnih strokovnjakov na področju okoljskih in trajnostnih vsebin ter s tem prispeva k razvoju in nadgradnji znanja zaposlenih. Predvsem pa hitro reagira na aktualna gradiva in cilje trajnostnega razvoja države.

Kaj ponuja Akademija?

Znotraj Akademije Zelena Slovenija razvijamo tri programe. Najprej naj omenim založniški program Zelena Slovenija in revijo EOL, ki je edina specializirana revija za trajnostni razvoj v državi. Izdali smo številne tematske strokovne publikacije in več učbenikov za bodoče okoljevarstvene tehnike. Dodana vrednost je zeleni blog, v katerem strokovnjaki različnih okoljskih področij na poljuden način predstavijo priložnosti na področju okolja in trajnostnega razvoja.

Drugi program Akademije zajema okoljske seminarje, tradicionalni Zeleni forum, posvete, delavnice za širšo strokovno in poslovno javnost in druga strokovna srečanja. Zainteresiranim želimo omogočiti učinkovit pretok informacij, znanj, izkušenj, praks med državo, gospodarstvom, strokovnimi inštitucijami in izobraževalno sfero. Pri tem redno sodelujemo z različnimi strokovnjaki, s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor ter drugimi ministrstvi. Pomemben del programa so praktične delavnice s področja trajnostnega razvoja, kot je priprava poročila o trajnostnem razvoju, strategije trajnostnega razvoja, okoljsko komuniciranje in podobno. Na delavnicah, ki so vedno zelo dinamične, podjetja prejmejo konkretne informacije, udeleženci pa se spoznavajo in povezujejo.

Tretji del programa je morda še posebej zanimiv za podjetja in organizacije, ki stopajo na pot trajnostnega razvoja ali družbene odgovornosti. Gre za prilagojene izobraževalne pakete za izobraževanje zaposlenih na področju trajnostnega razvoja s pridobivanjem strateških znanj in kreiranjem dodane vrednosti podjetja. Pomemben del trajnostnega razvoja podjetja so namreč zaposleni, ki vedo in razumejo, zakaj njihovo podjetje to počne ter so k temu pripravljeni prispevati svoj delež.

Zakaj Akademija Zelena Slovenija?

Zahteva jo praksa. Predvsem pa sprememba razvojne paradigme Slovenije, odločitev za zeleno rast in krožno gospodarstvo. Pogosto primanjkuje okoljskih in trajnostnih izobraževalnih vsebin za zaposlene. Najbolj so iskane predstavitve praktičnih izkušenj, projektov, izzivov, s katerimi se podjetja srečujejo pri svojem delu. Ni dovolj povezovanja različnih sektorjev ne v podjetjih ne na državni ravni. V Akademiji želimo razvijati in omogočati prav to – povezovanje in pridobivanje znanja iz praktičnih izkušenj in primerov ter odprto razpravo o ključnih okoljskih problemih in izzivih. Pogosto diskusije privedejo do oblikovanja koristnih predlogov za državne organe zlasti pri pripravi zakonodajnih aktov. V Akademiji smo vselej odprti za predloge, katere aktualne okoljske in razvojne teme potrebujejo konkretno strokovno in poglobljeno razpravo.