Zeleno omrežje Slovenije |
 
Zeleno omrežje Slovenije ima pod svojimi trajnostnimi perutmi že več kot 300 članov. Platforma je zelo razvejana, od gospodarskih družb, izobraževalnih institucij, komunal, občin do inštitutov. Vsi na svoj način in s svojimi aktivnostmi vpletajo zelene niti v zeleno Slovenijo. Ali se še niste pridružili Zelenemu omrežju? Urška Košenina, vodja trženja Zelenega omrežja Slovenije, predstavlja, kakšne priložnosti in prednosti prinaša članstvo, kako se je mogoče včlaniti v omrežje in katere trajnostne novosti so v načrtu za leto 2018. Dolgčas zagotovo ne bo! Še posebej ne takrat, ko se dobimo na brezplačnih strokovnih srečanjih.
 

Urka-Koenina-foto-Botjan-adejZakaj bi se včlanili v Zeleno omrežje in kdo se lahko včlani?

Članstvo prinaša mnogo priložnosti in prednosti! Včlanijo se lahko pravni subjekti, ki se zavedajo pomembnosti zelene rasti, krožnega gospodarstva in priložnosti. Vsak član Zelenega omrežja lahko prispeva svoja znanja, izkušnje, inovacije, hkrati se bogati iz zakladnice znanj, izkušenj in informacij, ki jih prispevajo drugi. Predvsem pa lahko sproti preverjajo, kaj prispevajo v bero opravljenih nalog iz programa, ki ga je sprejela Slovenija za prehod v zeleno gospodarstvo.

Katere priložnosti in prednosti prinaša članstvo?

Vsi člani Zelenega omrežja brezplačno prejemajo edino specializirano revijo za trajnostni razvoj v Sloveniji EOL – embalaža, okolje, logistika. Hkrati lahko v njej in na spletnem portalu Zeleno omrežje Slovenije svoje okoljske in trajnostne projekte komunicirajo s strokovno in splošno javnostjo. To storijo preko kratkih novic, ki so najbolj bran del revije EOL. Nikjer drugje v Sloveniji ni mogoče na enem mestu zbrati tako različen nabor okoljskih tem. Poleg tega članom čez celo leto ponujamo možnost udeležbe na katerem od seminarjev ali posvetov Akademije Zelene Slovenije, ki ves čas ažurno spremlja okoljska dogajanja in ponuja vedno aktualne teme. Na seminarjih so nemalokrat prisotni predstavniki ministrstev, zlasti pa strokovnjaki. Tistim, ki sledijo zahtevam svetovnega trga po trajnostnem poročanju in želijo delovati trajnostno, Zeleno omrežje ponuja aktualna znanja in storitve. V trajnostnem paketu je namreč ponujeno okoljsko video izobraževanje zaposlenih ter interna raziskava trajnostnega razvoja v podjetju. Oboje je velik korak k želeni trajnostni zavezi v prihodnosti podjetja, h kateri nas danes vedno bolj zavezuje tudi zakonodaja.

Kako lahko posamezen pravni subjekt postane del zelene mreže?

Člani lahko izbirajo med štirimi različnimi paketi. V vsakem paketu je vključeno brezplačno prejemanje revije EOL. Sicer paketi vsebujejo različne ugodnosti, na primer video izobraževanja, obsežnejše komuniciranje v reviji ali na portalu, trajnostna izobraževanja idr. Člani si izberejo paket, ki jim najbolj ustreza. Prijavnico za Zeleno omrežje je mogoče najti na strani www.zelenoomrezje.si ali pa se zainteresirani subjekti obrnejo na našo ekipo, ki jim bo z veseljem pomagala pri prijavi in pri vprašanjih, povezanih s tem.

Članov omrežja je že več kot 300. Prihajajo pa iz zelo različnih okolij. Največ je podjetij iz različnih branž, sledijo komunale, občine, inštituti, izobraževalne ustanove itd. Lahko vam povem, da izvemo precej novega od naših članov in se od njih tudi sami nenehno učimo. To nam omogoča učinkovito povezovanje različnih panožnih področij članov in s tem pripravo kakovostnih vsebin v okviru naše blagovne znamke Zelena Slovenija, ki so v prvi vrsti namenjene prav članom omrežja. Zeleno omrežje tako raste in napreduje skupaj z bogatim znanjem in izkušnjami članov. Omogoča povezovanje in delitev dragocenih izkušenj, ki bi sicer lahko ostala za zaprtimi vrati posamezne organizacije.

Kakšne novosti lahko pričakujemo v letu 2018?

Vsako leto priredimo srečanje članov, kjer v trajnostnem okolju izmenjujejo izkušnje, dobre prakse, novosti itd. Letos smo se družili na Kmetiji Podpečan, kot lahko preberete v tej številki revije EOL. Vedno je zelo konkretno, motivacijsko in izobraževalno, prisrčno. Neverjetno, na kakšne načine se organizacije ukvarjajo z okoljem, pa nihče nič o tem ne ve. No, pri nas izveste vse! Novost naslednjega leta bo povečan program seminarjev, posvetov in delavnic Akademije Zelena Slovenija. O vsem vas seveda obvestimo v reviji EOL.