Rešitve za pisarniško tiskanje | Tanja Pangerl |
 
Pisarniško tiskanje lahko povzroča precej stroškov in porabo barve, s tem pa tudi več odpadnih kartuš. Učinkovito rešitev, kako se izogniti novim in novim odpadnim kartušam in tonerjem, kako za ugodno ceno ohraniti kvaliteto tiska in ob tem vse tiskati barvno, so pred skoraj osmimi leti odkrili v podjetju Optiprint. Njihova rešitev zajema zalogovnik za barve, ki ga povežejo s tiskalnikom in se lahko vedno znova napolni. Da je njihova rešitev tako v Sloveniji kot na tujem dobro sprejeta, priča več kot 2.500 zadovoljnih uporabnikov, med katerimi so različno velika podjetja, vrtci, izobraževalne inštitucije ter občine. Kot je povedal direktor Lan Hvastija, bodo poslovni model še naprej širili na tuje trge in razvijali nove, okolju prijazne rešitve na področju pisarniškega tiskanja.
 
Lan Hvastija

Lan Hvastija

Vaš poslovni model optimizacije tiskanja namesto nakupa zajema storitev najema tiskalnika ali multifunkcijske naprave z rešitvijo zalogovnika za barve, kar omogoča uporabo enega zalogovnika za celotno življenjsko dobo tiskalnika. Modeli tiskalnikov se nenehno spreminjajo. Kako temu prilagajate svojo rešitev tiskanja in kako poteka razvoj?

Razvoj vsake generacije tiskalnikov zahteva veliko testiranj, pogosto tudi prilagoditev našega sistema, zalogovnika. Razvoj vedno poteka večfazno. Od ugotavljanja problema do iskanja rešitev, od pilotskih enot do končne rešitve, ki jo implementiramo za trge.

Komu je namenjena vaša rešitev tiskanja?

Rešitev je primerna za vse uporabnike, ki mesečno natisnejo od 100 strani in več. Res pa je, da je prihranek tistih, ki tiskajo npr. 10.000 strani, mesečno bistveno večji kot pri tistih, ki natisnejo 100 strani mesečno.

Vaša rešitev zalogovnika za barvo omogoča, da se v celotni življenjski dobi tiskalnika ne zavrže nobenega seta kartuš. Kartuše so sicer velik okoljski problem na svetovni ravni. Kakšna pa je življenjska doba zalogovnikov in kaj se zgodi po njihovi uporabni dobi? Je za zalogovnik potrebna kakšna posebna oskrba?

Življenjska doba našega sistema pravzaprav ni omejena. V primeru fizične poškodbe se sistem seveda reciklira, sicer pa je njegova življenjska doba lahko dolga tudi več generacij tiskalnikov. Življenjska doba je odvisna predvsem od naše zmožnosti implementacije našega sistema na naslednjo generacijo tiskalnikov.

Na trgu obstajajo različne zelene rešitve za pisarniško tiskanje, kot so npr. voščenke, ki se do konca izrabijo in tako pravzaprav ni nobenega odpada, barve, ki omogočajo brisanje oziroma večkratno tiskanje na en papir idr. Kaj bi izpostavili kot glavne zelene oziroma okoljske prednosti vaše rešitve tiskanja?

Zagotovo bi izpostavili trajnost naše rešitve in čistost proizvodnje. Naši sistemi so proizvedeni v EU z namenom dolge življenjske dobe in brezhibnega delovanja. Pri proizvodnji uporabljamo veliko odpadnih materialov, tako da s proizvodnjo dejansko vrnemo v uporabo kar nekaj materialov, ki so sicer opredeljeni kot »smeti«. Lahko naredimo sklep, da z našo proizvodnjo praktično ne ustvarjamo novih obremenilnih odpadkov.

Vaša rešitev prinaša okoljske koristi brez odpadnih kartuš, omogoča pa tudi finančne prihranke celo do 80 %. Kako je mogoče doseči takšne prihranke?

Predvsem barvni print oziroma tisk je drag. Z našo rešitvijo smo uspeli izenačiti strošek barvnega printa s črno belim. Uporabnik tako v ceni najema pravzaprav plačuje našo storitev, ki je na vrhunskem nivoju. Ob prihrankih moramo omeniti tudi izjemno enostavnost rešitve in predvidljive stroške.

Ponujate tudi možnost neobvezujočega brezplačnega preizkusnega najema tiskalnika ali multifunkcijske naprave. Kaj kažejo izkušnje uporabnikov oziroma kakšni so njihovi odzivi?

Odzivi uporabnikov so različni, v veliki meri pozitivni. Brezplačen preizkus sicer služi temu, da se uporabniki prepričajo o kvaliteti naše storitve in primernosti stroja za njih same.

S poslovnim modelom ste tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Romuniji. Koliko so za vašo rešitev tiskanja odprti v teh državah in kje predvsem se soočate z izzivi? Kako nastopate na tujem trgu?

Rešitev je dobro sprejeta praktično v vseh državah, kjer delujemo. Prihaja sicer do manjših sprememb od države do države, generalno gledano pa lahko trdimo, da ljudje dobro sprejemajo našo rešitev. Na tujih trgih delamo s franšiznimi partnerji. Globalna širitev je v načrtih v naslednjih letih.

Imate v prihodnosti v načrtu širitev še v katere druge države sveta?

Da, že v letošnjem letu želimo vstopiti na trge treh do štirih novih držav.

Letos je osem let od vaše ustanovitve. Kaj ste se do danes naučili in kako zahteven je trg na področju rešitev tiskanja za pisarniške namene?

Lahko trdimo, da je učenje proces, ki se nikoli ne neha. Učimo se vsakodnevno. Naši najboljši učitelji pa so naše stranke in naši partnerji. Trgi so zelo zahtevni, vendar nam kljub temu uspeva povečevati tržni delež.

Kakšni so vaši nadaljnji poslovni načrti?

Še naprej želimo širiti poslovni model v tujino. In seveda slediti trendom ter inovirati nove, okolju prijazne rešitve za potrebe naših strank.