Ekolog v podjetju in doma | Urška Košenina |
 
Droga Kolinska je tretja po velikosti v Atlantic Grupi s 16,3-odstotnim deležem. Največji trg ostaja Hrvaška, ki zaleže za 28 % prodaje. V lanskem letu je Droga Kolinska okrepila prodajo in Barcaffe ostaja najljubša kava na Slovenskem. Zanimala nas je okoljska luč, ekolog v podjetju. Alenka Kolarič nam je zaupala, da v teh dneh poteka presoja za pridobitev certifikata ISO 50001. Zasebno pravi, da najraje hodi peš in da je plastično vrečko že davno nadomestila platnena.
 
Alenka Kolarič

Alenka Kolarič

Katere cilje ste postavili v ospredje v sistemu ravnanja z okoljem v vašem podjetju?

V preteklih letih smo se v Drogi Kolinski, tako kot tudi v celi Atlantic Grupi v sestavi katere poslujemo, na področju upravljanja z okoljem osredotočali na prepoznavanje tveganj ter učinkovito preprečevanje oziroma zmanjševanju negativnih vplivov na okolje, do katerih bi lahko prišlo zaradi poslovanja naše družbe. V 2016 smo se bolj usmerili k upravljanju z energijo, da bi prepoznavali priložnosti za optimizacijo porabe energentov, stroškov ter vplivov na okolje. Postavili smo sistem upravljanja z energijo. V teh dneh poteka presoja za pridobitev certifikata ISO 50001. Poleg certifikata po ISO 14001, ki ga vzdržujemo od leta 2001, bo certifikat po ISO 50001 potrditev naše usmerjenosti k nenehnemu izboljševanju na področju upravljanja z energijo in našega varovanja okolja.

Kakšni so rezultati?

Rezultati v zadnjih letih dokazujejo, da smo na pravi poti. Potrošnjo vode smo v štirih letih znižali za 35 %. Pri ločevanju odpadkov so naše aktivnosti za dvigovanje okoljske zavesti obrodile sadove. Lani smo ločeno zbrali 97 % vseh odpadkov, s čimer smo v primerjavi s predhodnim letom ločevanje izboljšali za pol odstotka. Porabo energentov smo od 2013 letno izboljševali za 2 %. Tako bomo nadaljevali, da bo vsako leto boljše.

Živilska industrija je v zadnjem času izpostavljena, ko gre za prevelike količine zavržene hrane. Kje vidite rešitve in možnosti za sodelovanje vseh deležnikov, ki lahko sodelujejo pri preprečevanju tega pojava ob dejstvu, da bi lahko del te hrane pridobile humanitarne in druge organizacije socialne pomoči v Sloveniji?

Droga Kolinska s svojimi izdelki redno sodeluje z dvema organizacijama za dobrodelne namene in s podjetjem za predelavo hrane za živali. V določenih posamičnih primerih, ko smo prepoznali možnost za dodatno humanitarno pomoč, smo žal naleteli na birokratske prepreke in morali poiskati drugo rešitev.

Poseben izziv za živilsko industrijo so novi trendi pri embalaži za živila – od rabe primarnih surovin in materialov do označevanja. Eno ključnih vprašanj pa je življenjski ciklus izdelka. Katera področja so izpostavljena?

V Drogi Kolinski nenehno iščemo možnosti izboljšav embalaže naših izdelkov. Zavedamo se, da je to pomembno z vidika zmanjševanja negativnega vpliva na okolje na začetku ciklusa, pri zmanjševanju količin surovin za izdelavo embalaže, tudi pri transportu in ko gre za zmanjševanje količin odpadkov po uporabi izdelkov. K pozitivnemu vplivu na okolje smo v preteklih letih prispevali z več spremembami na embalaži naših izdelkov. Med večje projekte štejemo prehod na aluminijsko embalažo in uvedbo PEEL SEAM pokrovov pri Argeti ter uvedbo 50% r- PET embalaže pri Cockti.

Kakšne so vaše domače navade, ko gre za razvrščanje odpadkov, porabo energije in vode? Ima vaše delovno mesto vpliv na vaše delo doma?

Skrb za zmanjševanje porabe energije in vode ter razvrščanje odpadkov so se popolnoma usidrali v družinsko življenje. Prav gotovo ima moje delovno mesto velik vpliv tudi na privatno življenje. Okoljska zavest je zaradi poznavanja podrobnosti okoljskega področja prispevala k temu, da tudi doma na vsakem koraku iščemo najboljše načine za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje.

Kupujete živila tudi od lokalnih ponudnikov? Katere vrste živil najpogosteje in kako ravnate s plastičnimi vrečkami?

Enkrat tedensko obiskujem tržnico v kraju svojega bivališča. Kljub običajno dolgi vrsti pred stojnico z zelenjavo in sadjem lokalnih proizvajalcev je vredno počakati. Tudi ostala osnovna živila pogosto kupim od lokalnih pridelovalcev, ki jim je blizu naravni način pridelave. Plastične vrečke je pred leti nadomestila platnena, ki jo imam kot obesek za ključe vedno s seboj. Včasih se zgodi, da se plastični vrečki ne morem izogniti. V tem primeru jo kasneje ponovno uporabim za druge namene.

Kako pogosto za prevoz uporabljate kolo, javni potniški promet, katere vrste najpogosteje in za katere namene? Občina skrbi za kolesarske steze?

V Atlantic Grupi smo v lanskem letu zagnali projekt »Walk and Ride« z namenom promoviranja zdravega načina življenja in varovanja okolja. Pokazalo se je, da so zaposleni Droge Kolinske v dobri formi, aktivni, tekmovalni, predvsem pa željni druženja. Skupaj s kolegi na korporaciji Atlantic Grupe so naredili 10.000 kilometrov s kolesom oziroma peš. Sama se raje kot s kolesom odpravim peš. V te namene je na Obali vsaj 300 km sprehajalnih poti. Ravno tako dobro pa je poskrbljeno za kolesarske poti. Najbolj poznana je kolesarska pot Parezana, ki povezuje obalna mesta.

Slovenija je pripravila akcijski načrt za naše prilagajanje podnebnim spremembam. Kaj bi morala biti prednostna naloga na ravni države, v podjetjih in kako bi moral ravnati vsak od nas kot posameznik?

Za uspeh je ključna visoka raven okoljske zavesti posameznikov. V 2016 smo s tem namenom pritegnili zaposlene k sodelovanju v že tradicionalne projekte, kot so Dan vrednot, »Greeninowave«, prihod na delovno mesto peš ali s kolesom v okviru projekta »Walk and Ride« ter interna usposabljanja za dvigovanje zavesti pri ločevanju odpadkov, zmanjševanju ogljičnega odtisa, dvigovanju energetske učinkovitosti ter izmenjavi dobrih praks s področja varovanja okolja. Dan vrednot že leta zbližuje zaposlene Droge Kolinske v različnih aktivnostih, tudi pri saditvi dreves, cvetja ter čiščenja morske obale, obale rek in javnih površin. »Greeninowave« je nadgradnja intranetnega programa za pospeševanje kreativnosti in inovativnih idej »Inovawe«, mesto zbiranja idej za zaščito okolja, zelenih inovacij ter za ekonomično koriščenje naravnih virov.