Male sončne elektrarne |
 
Z zeleno obveznico je dobil projekt GEN-I Sonce finančni temelj, 14 milijonov evrov bosta namenila zanju SID banka in Nova KBM, da se bodo gospodinjstva lažje odločala za naročila mikro sončnih elektrarn na ključ. Finančna sredstva za zeleno energijo se bodo zagotavljala z novim modelom financiranja. Tujina ta inštrument, ki se za financiranje okoljskih projektov vse bolj uporablja, že dobro pozna in z njim spodbuja razvoj zelenega trga.
 
dr. Robert Golob

dr. Robert Golob

V Sloveniji se je s projektom GEN-I Sonce zelena obveznica prvič pojavila kot nov bančni produkt. Dr. Robert Golob, predsednik uprave družbe GEN-I, pravi, da so finančna partnerja hitro našli. »Projekt ju ni zanimal samo skozi prizmo donosnosti posla, temveč tudi zaradi družbene koristnosti projekta.

Način financiranja pa se je ponudil kar sam, saj gre za nov model in hkrati za standard pridobivanja sredstev za projekte, ki slonijo na zeleni energiji, energetski učinkovitosti, nizkoogljični družbi in prispevajo k trajnostnemu razvoju družbe. Smo veseli, da smo pionirji takšnega zelenega zadolževanja v Sloveniji.«

Kot pravijo v družbi GEN-I, ki je pobudnik in izvajalec projekta GEN-I Sonce, je bilo zanimanja za financiranje malih sončnih elektrarn več, a zdajšnje potrebe prvi finančni dogovor v celoti pokrije. Interesentov med gospodinjstvi in malimi podjetji, ki se bodo odločila za naložbo v malo sončno elektrarno, je več, kot so pričakovali. Če so lani načrtovali, da bo realno letos postaviti oziroma montirati okrog 300 sončnih elektrarn, so letos številke višje. Zdaj, ko je dana možnost za sofinanciranje naložbe in za obročno odplačevanje posojila 15 ali 20 let, povpraševanje narašča. Trenutni največji izziv ekipe GEN-I Sonca je torej ravno v izpolnjevanju vseh povpraševanj. Dr. Robert Golob na vprašanje, ali so na takšen odziv trga pripravljeni, odgovarja, da so to sladke skrbi. Zavedajo pa se, kakšno kakovost morajo ponuditi, saj gre za dobavo sončne elektrarne na ključ in za nadzor ter vzdrževanje. Je pa točno, da možnosti za rast niso majhne.

Glede na veliko povpraševanje so na terenu konstantno prisotne tri strokovne ekipe, ki na dan opravijo okrog 12 ogledov, kjer ugotavljajo, da so stranke vse bolj izobražene glede dolgoročne prednosti izrabe zelene sončne energije in seznanjene s samim konceptom mikro sončnih elektrarn za samooskrbo. To, da GEN-I strankam omogoča financiranje investicije, pa je tisti zadnji kamenček v mozaiku, ki bistveno prispeva k lažji odločitvi za izgradnjo mikro sončne elektrarne.

V projekt so vključili več slovenskih podjetij, predvsem tistih, ki so strokovno in poslovno na trgu že uspeli z uporabo sončne energije in so lahko tako del poslovnega aranžmaja, to so podjetje BISOL Group, Letrika sol in Sol navitas, podjetje Kronoterm pa v konzorciju sodeluje s toplotnimi črpalkami. Znesek 14 milijonov zadostuje za okrog 1.000 sončnih elektrarn, tako da bo zelena obveznica omogočila dober pospešek izkoriščanju sončne energije v Sloveniji, hkrati pa je lahko to začetek postopne usmeritve na tuje trge.

Kaj je vodilo SID banko in Novo KBM k sodelovanju, sta povedala Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, in mag. Robert Senica, podpredsednik uprave Nove KBM.