Centralna čistilna naprava Slovenske Konjice |
 
CČN Slovenske Konjice je bila zgrajena leta 2013 v sklopu kohezijskega projekta Celovito urejanje porečja Dravinje za odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode mesta Slovenske Konjice in okoliških naselij. Zmogljivost naprave je 14.500 PE, naprava redno obratuje od januarja 2015. V povprečju dosega 94-odstotni učinek čiščenja glede na KPK, 93-odstotni učinek čiščenja glede na celotni dušik in 90-odstotni učinek čiščenja glede na celotni fosfor.
 

Fekalno vozilo na ploščadi za sprejem grezničnih gošč iz cisterne izčrpa vsebino, večji deli iz cisterne padejo skozi rešetko v zalogovnik za gošče. foto: Simona Gobec - JKP, januar 2016Naprava sprejema greznične gošče, blato malih komunalnih čistilnih naprav z območja občine Slovenske Konjice in izcedne vode z odlagališča CERO Slovenske Konjice. Trenutna izkoriščenost naprave je več kot 62%. Prečiščena voda odteka v reko Dravinjo, blato iz čiščenja, pesek in ostanke na grabljah in sitih pa prevzame pooblaščen prevzemnik odpadkov.

Hidravlična obremenitev dotoka na čistilno napravo se spreminja glede na količino komunalne odpadne vode, ki doteka na čistilno napravo, in glede na intenzivnost ter količino padavin. Obstoječ sistem kanalizacije, ki gravitira na CČN Slovenske Konjice, je delno v ločenem in delno v mešanem sistemu. V sušnem obdobju doteka na CČN dnevno v povprečju 2.500 m3 komunalne odpadne vode. Maksimalni deževni pretok odpadne vode znaša 4.786 m3 vode/dan. V času padavin se padavinska voda na primarnem kanalizacijskem sistemu razbremenjuje preko petih zadrževalnih bazenov direktno v potok Dravinja. Zadrževalni bazeni z vgrajeno dušilko stalno regulirajo predpisani pretok odpadne vode neodvisno od višine vode v bazenu.

CČN Slovenske Konjice je biološka čistilna naprava, ki zagotavlja tri stopnje čiščenja. V mehanskem predčiščenju se iz odpadne vode izločijo grobe nečistoče, večje od 3 mm, pesek in maščobe. Čiščenje vode poteka v štirih SBR prezračevalnih bazenih.

Odpadna voda se najprej mehansko očisti. Voda doteka po kanalizacijskem sistemu v vhodno črpališče. Avtomatska dvižna košara zadrži večje kose, kot so veje, cunje, kose plastike, s čimer se prepreči mašenje potopnih črpalk.

Iz vhodnega črpališča se voda s pomočjo potopnih črpalk po cevovodu prečrpava v napravo za mehansko predčiščenje, ki se nahaja v tehnološki upravni stavbi. Kombinirana naprava za mehansko predčiščenje ima fine elektromotorne grablje, peskolov in ozračen lovilec maščob ter izdvajalec peska. Ograbki iz finih grabelj padajo v polžni spiralni kompaktor, v katerem se skompaktirajo in izločijo v neskončne vreče v zabojnik.

V letu 2015 je bilo odpeljanih 41,8 ton ostankov na grabljah in sitih ter 47,4 ton peska iz peskolova. Z rednim vzdrževanjem objektov na primarni kanalizaciji, s čiščenjem peskolovov ob cestah in z vestnim ravnanjem uporabnikov lahko te količine zmanjšajo.

Mehansko očiščena voda doteka preko razdelilnega objekta v štiri šaržne biološke reaktorje (SBR). V vsakem SBR reaktorju je prisotno aktivno biološko blato. Ta je glavni dejavnik biološkega čiščenja odpadne vode. Ob čiščenju vode nastaja odvečno blato, ki se občasno izčrpa v zalogovnik blata. Odvečno blato se nekaj časa useda, ko se dovolj zgosti, potuje v centrifugo na dehidracijo. Kot stranski produkt čiščenja odpadne vode se stabilizirano in dehidrirano blato nato preda pooblaščenemu prevzemniku.

Od januarja 2016 sistematično spremljajo organsko obremenitev CČN Slovenske Konjice na dotoku in na iztoku iz naprave. S kivetnimi testi v laboratoriju izvajajo tedenske analize 24-urnega povprečnega vzorca. Izvajajo še sušino blata, usedanje blata, občasno merimo temperaturo vode in pH.

CČN Slovenske Konjice v pogojih rednega obratovanja dosega izjemno dobre učinke čiščenja. Očiščena voda na iztoku v reko Dravinjo je očiščena do predpisane stopnje v skladu z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem za obratovanje CČN Slovenske Konjice.