Trajnostni razvoj v Domelu | Urška Košenina |
 
Domel je eden vodilnih evropskih razvojnih dobaviteljev elektromotornih pogonov in komponent za sesalnike in pralne stroje. Lastniki Domela so zaposleni, ki so pred šestnajstimi leti preprečili sovražni prevzem ameriške korporacije Ametec. Prodaja Domela se je v zadnjih treh letih povečevala po 3,4-odstotni stopnji, kar 90 odstotkov izdelkov prodajo na tujih trgih, največ v Nemčiji, na Madžarskem in v Romuniji. Polovico prodaje predstavljajo sesalne enote, s katerimi dosega Domel 15-odstotni svetovni tržni delež in celo 60-odstotni tržni delež v Evropi. Kakršno je lastništvo Domela, takšni so tudi odgovori. Na vprašanje o trajnostnem razvoju podjetja in o uresničevanju zelenega gospodarstva so odgovarjali Jože Prezl, Matjaž Čemažar, Barbara Bertoncelj, Andrej Biček in Karmen Nastran.
 

Jože Prezl Matjaž Čemažar  Barbara Bertoncelj  Andrej Biček  Karmen Nastran

Domelov zaščitni znak so trajnostne inovativne rešitve. Katere bi posebej izpostavili, ko gre za optimiranje procesov, izdelkov in tehnologij? Posebej zanimivo je, če upoštevamo razvojni lok, zmanjševanje gramature materialov vaših električnih motorjev?

Trajnostni razvoj v Domelu razumemo predvsem kot iskanje rešitev za visoke energijske izkoristke in visoko snovno učinkovitost. Zato so nujno potrebne inovacije, ki se nanašajo tako na izdelke kakor tudi na procese. Visoke energijske izkoristke zagotavljamo z razvojem novih konceptov in konstrukcijskih pristopov, ki tudi z novimi naprednimi materiali omogočajo zniževanje izgub z elektromotorjih. V fazi razvoja se posvetimo vsakemu detajlu in ga poskušamo prilagoditi zahtevam pogona in obratovalni točki. Z visoko vertikalno integrirano proizvodnjo lahko vplivamo skoraj na vse ključne gradnike elektromotorja.

Nizka snovna učinkovitost je pogosto v nasprotju z optimiranjem izkoristka, je pa ključna pri stroškovni in pri okoljski sliki izdelka. Domelovi izdelki so praviloma lažji od konkurenčnih, v nekaterih segmentih govorimo o 30 % nižji težji, kar direktno pomeni 30 % manj uporabljenega bakra in železa.

Domel je med letošnjimi prejemniki zlatega priznanja za inovacije. Kaj okoljsko prinaša EC motor z možnostjo integrirane elektronike, ki ste ga razvili skupaj z razvojnim centrom NELA?

S to družino motorjev vstopa Domel na nove tržne niše. Konstrukcijsko je motor izdelan z domačimi tehnologijami, ki zagotavljajo kompaktnost, enostavnost montaže in zanesljivost izdelka. Motor je za 30 % lažji od konkurenčnih, ki so danes uporabljeni na trgu, in izpolnjuje kriterije energijske učinkovitosti za področje elektromotorjev, kjer ga uvrščamo v razred IE4, a tudi za pralne stroje, kjer bo motor vgrajen v stroje najvišjega energijskega razreda A-30 %.

Poraba toplotne energije je drugi energent po velikosti stroška. Katere energente porabljate za ogrevanje, kako zmanjšujete porabo in kako zagotavljate učinkovito rabo energije (URE)?

Toplotna energija je res drugi največji okoljski strošek. V decembru 2014 smo zamenjali energent na lokacijah Reteče in Na Plavžu. Iz kurilnega olja smo prešli na obnovljive vire energije, na sekance. Z novim energentom so se bistveno zmanjšali stroški ogrevanja.

V jesenskih mesecih 2015 smo prenovili glavno toplotno postajo. Vzpostavili smo tudi CNS za ogrevalni sistem na lokaciji Otoki. To nam je omogočilo optimizacijo ogrevanja in izkoriščanja odpadne toplote kompresorske postaje. Z obnovo upravne stavbe je bila postaja energetsko sanirana. Rezultat teh ukrepov se izraža v manjši porabi toplotne energije na tej lokaciji.

Kako znižujete količino odpadkov in kako ocenjujete sodelovanje s shemami?

Veliko energije porabimo za zmanjševanje vseh vrst odpadkov. Odpadke, ki se odlagajo v okolje, smo od leta 2011, ko smo jih imeli 233 ton, zmanjšali na 51 ton v letu 2015. Z ločevanjem odpadkov smo zmanjšali strošek med primerljivima letoma iz 75.000 € na 42.000 €. Seveda so naši cilji glede ločevanja in zbiranja odpadkov še višji in se na teh rezultatih nismo ustavili. Odpadno embalažo urejamo preko podjetja Dinos.

V letu 2014 je bila uvedena energijska nalepka za sesalnike, ki je strukturo proizvedenih sesalnikov bistveno spremenila. Kako ste izkoristili spremembo zakonodaje in kakšni so vaši načrti za še energetsko učinkovitejše sesalnike?

Uvedena energijska nalepka na sesalnikih je popolnoma spremenila paleto naših izdelkov. S prenovo programa smo učinkovito sledili potrebam trga oziroma smo te spremembe sami soustvarjali s svetovanjem kupcem in kreiranjem nove produktne palete, ki vsebuje nove družine izdelkov. V razvoju smo pripravljeni na drugo stopnjo uvedbe energijske nalepke v septembru 2017, ki prinaša razrede A+, A++ in A+++. Energijska nalepka je za Domel priložnost, saj je več poudarka na izkoristku in karakteristikah izdelka. Hkrati je nalepka tudi grožnja, saj se z nižanjem priključnih moči povečuje konkurenca s Kitajske, ki z omejenim znanjem ni bila sposobna nuditi ustreznih rešitev v segmentu visokih moči.

Pomemben kriterij pri razvoju novih in nadgradnji obstoječih izdelkov je okoljska primernost. Ali morda spremljate okoljski odtis vaših elektromotorjev in kakšna je stopnja reciklaže vaših izdelkov po uporabi?

Pri razvoju novih izdelkov nenehno sledimo povečanju energijskih izkoristkov in snovni učinkovitosti. Oba vidika imata ključno vlogo v okoljskem ali ogljičnem odtisu izdelkov. Nanj ima največji vpliv energijska učinkovitost, saj med uporabo naši izdelki porabljajo električno energijo, vplivni dejavnik pa so tudi uporabljeni procesi in predpisani materiali pri izdelavi izdelka. Ogljični odtis zajema celotni življenjski cikel izdelka, tudi razgradnjo, zato smo pozorni tudi na vidik recikliranja materialov po uporabi izdelka.

Za uporabnike širokopotrošnih strojev, v katerih so vaši elektromotorji, je zelo pomemben element kakovosti izdelka, ki zadeva glasnost, hrup delovanja. Meritve hrupa in vibracij izvajate v t. i. gluhi sobi. Kako ste uspešni pri tej okoljski rešitvi vaših proizvodov?

Raven hrupa ter predvsem »kvaliteta« hrupa izdelka sta dva parametra, ki ju uporabnik neposredno »občuti/ sliši« ob odločitvi za nakup aparata in njegovo vsakodnevno uporabo. V Domelu že vrsto let z inovativnimi rešitvami uspešno izboljšujemo ter znižujemo raven hrupa in vibracij naših elektromotorjev in sklopov. To je naša konkurenčna prednost. V razvojnem procesu optimiziramo izdelke z vidika trdnostnih in modalnih analiz ter simulacij aerodinamičnega toka. Tesno sodelujemo tudi z ekipami proizvajalcev končnega aparata, kjer lahko le elektro pogonski sklop, ki je ustrezno vgrajen v aparat, omogoči ustrezno tih aparat.

Vodikove tehnologije so inovativna rešitev, ki ponujajo okolju prijazen pristop k proizvodnji energije. Kakšna bo tehnološka prihodnost na tem področju in kako o tem razmišlja vaš razvojni laboratorij?

Trenutno še ni jasno razvidno, katera smer znotraj gorivnih celic bo zmagovalna. Zadnja leta so se najbolj prodajale PEM gorivne celice, po inštalacijski moči pa so vodile SOFC gorivne celice. V zadnjih dveh letih se zelo hitro uveljavljajo gorivne celice na metanol zlasti pri prenosnih napravah in igračah. V Domelu se pri razvoju puhal nismo omejili na posamezno tehnološko smer, temveč se prilagajamo potrebam tehničnih specifikacij, ki nam jih sporočijo kupci pri posameznem projektu.

Kaj se vam zdi bistveno v programu prehoda v zeleno gospodarstvo, ki ga je sprejela Slovenija?

Bistveno je, da se na nivoju države pokaže volja do sprememb in da se vzpostavijo smernice, kam želimo. V tako ozkem okolju, kot je Selška dolina, kjer se nahaja Domel, se lahko takoj občuti vpliv na naravo. Glede na to, da je del podjetja na poplavnem območju, smo veseli, da je v program vključena tudi poplavna varnost. Vse izboljšave in inovacije morajo biti usmerjene na zmanjšanje pritiskov na okolje, s količino uporabljenega materiala, s količino porabljene energije za proizvod izdelka in s porabo energije pri uporabi izdelka. V državnem programu prehoda v zeleno gospodarstvo vidimo potrditev svojih smernic razvoja.