Bojan Šrot foto_Matjaž_OčkoBojan Šrot, župan Mestne občine Celje

Bodo mesta igrala vlogo enega ključnih pospeševalcev lokalne ekonomije v prihodnje?

Živimo v času, ko pojmovanje tradicionalnega gospodarstva ni več mogoče, saj je gospodarstvo danes vpeto v bistveno več struktur kot nekoč. Nove tehnologije prinašajo tudi drugačen način razmišljanja in sam način življenja. Mesta so pri tem ključno okolje, saj morajo zagotavljati pogoje in primerno okolje za razvoj gospodarskih deležnikov. Za slednje je bistveno, da mestne oblasti v pripravo in nenazadnje samo implementacijo strategije gospodarstva vključujejo gospodarske subjekte, ki delujejo v posameznem mestu ali širše tudi izven meja. Relevantno je, da se gospodarski subjekti vključujejo v strategijo v vseh fazah, saj se na tak način lažje zagotovi pogoj za kontinuiran razvoj in transparentno izvajanje ukrepov. Nove tehnologije in sama cenovna dostopnost omogočata mestom tudi večjo samozadostnost, s tem pa tudi boljše naravno in urbano okolje. Mesta so že od svojega nastanka območje zgoščevanja prebivalstva, industrije, razvoja in napredka. Mestna oblast ima s pristojnostjo prostorskega načrtovanja prihodnjega razvoja mest v rokah enega izmed dejavnikov, ki lahko pomembno vpliva na prihodnji ekonomski razvoj mesta. Seveda mora to imeti podlago v kakovostni viziji, ki jo Mestna občina Celje ima. Celje je na poti dinamičnega, ustvarjalnega in v trajnostni razvoj usmerjenega mesta. Smo mesto, ki pravočasno prepoznava potrebe gospodarstva in z ustreznimi ter dinamičnimi odločitvami prispeva k ustvarjanju pogojev za učinkovito izkoriščanje poslovnih priložnosti. Skupaj z ostalimi gospodarskimi deležniki, predvsem vodstvi gospodarskih družb in pristojnimi ministrstvi, bomo koordinirali in načrtovali usklajen razvoj, ki bo odgovarjal potrebam družb in viziji prihodnjega razvoja mesta.

Ali vsebinska participacija več skupin deležnikov pri odločanju in izvajanju odločitev prispeva h kakovostnejšemu upravljanju mesta?

Razvoj mest nedvomno mora slediti dejanskim potrebam prebivalcev, saj v nasprotnem primeru tvegamo ne le stagnacijo, temveč celo upadanje števila prebivalcev. Ti trendi so še posebej izraziti v zadnjem času, ko se višata tako konkurenca med mesti v ožji in širši okolici, kot tudi gibljivost prebivalstva oziroma pripravljenost ljudi do selitev v nova okrožja. V Celju se tega vsekakor zavedamo in venomer stremimo h karseda visokemu zadovoljstvu naših občanov. Vključujemo jih tako v vsakdanje odločitve kot tudi daljnosežne usmeritve razvoja. Občanom tako že od leta 2005 nudimo Servis 48, spletno platformo, ki omogoča oddajanje pobud o ureditvi mesta in okolice. Po drugi strani pri sprejemanju strateških dokumentov mestnega razvoja prirejamo javne posvete, kjer lahko občani in različna interesna združenja izrazijo svoja mnenja, želje in predloge. Zadnji primer tega so posveti ob pripravi Celostne prometne strategije Mestne občine Celje. Ob tem nenehno preučujemo možnosti in orodja za širjenje neposrednega sodelovanja z občani, seveda na strukturiran in organiziran način.

Kakšne spremembe v Celju pričakujete zaradi vse večje digitalizacije?

V časih t. i. digitalne (industrijske) revolucije je tempo uvajanja novih tehnologij, ki spreminjajo ustaljene načine življenja in delovanja, višji iz dneva v dan. Kot skrbniki lokalne skupnosti nosimo neposredno odgovornost do generacij, ki rastejo in bodo rastle s temi tehnologijami, da jim omogočimo enakopravne možnosti za njihovo uporabo. Kot občina se zato osredotočamo na infrastrukturo, ki našim občanom omogoča udeležbo v digitalnem svetu. Pri tem mislimo tako na osnove, kot sta pokritje belih lis za dostop do širokopasovnih omrežij in izgradnjo mestnega brezžičnega omrežja, kot naprednejše koncepte pametnih skupnosti, denimo platforme za odprte podatke. Med iskanjem primernih rešitev dajemo poseben pomen zasebnosti naših občanov ter vzdržnosti okolja, v katerem prebivamo. Te usmeritve nameravamo konkretizirati v obliki strateškega dokumenta, s katerim bo Celje pripravljeno na izzive digitalne prihodnosti.

Kaj je po vašem mnenju največji izziv mest v Sloveniji in kaj v Celju?

V množici prioritet, ki jih morajo sodobna mesta v prihodnosti konkretizirati, bi lahko izpostavil trajnostno naravnanost in mobilnost, ukrepe, ki bodo omogočali prehod družbe v nizkoogljično gospodarstvo, skrb za zelene površine in ekologijo, spodbude mest za gospodarske deležnike ter mnogo drugih, ki omogočajo razvoj družbe kot celote in zagotavljajo prijetno bivanje vsem občankam in občanom. Sam kot izziv vidim že omenjeno digitalizacijo, ki bo s svojimi interaktivnimi platformami (po)skrbela tudi za bolj neposredno vključevanje vseh občanov v odločitve občinske uprave.