Zeleni turizem | Jože Volfand |
 
Spanje na seniku? Še prej pa brezmesni obrok, hokaido omako in ajdove štruklje? Zakaj ne? Tudi to je zeleni turizem. Če iščete podeželski vdih in izdih, na kaj najprej pomislite? Na kulinariko? Na stare šege in navade, morebiti na stari mlin na vodno kolo in s krušno pečjo iz 17. stoletja? Ali na energijsko pot, ki vas bo prav zares malo stresla? No, kaj pa kneipova pot? Morda vas bolj zanima hlev, star več kot stoletje, ali pa živalski vrt, kjer se sprehajajo alpake, himalajske koze, pavi in ovce? Nakar še joga v naravi in terapevtske delavnice z antistresnim programom. Ko se boste potegnili vase in se spomnili, da z zdravo prehrano lahko 70-odstotno uravnavate harmonijo v telesu, potem se boste odločili….
 

Mediacor-2-DSC_71371Kako? Najbrž daje odgovor turizem na ekološki kmetiji pri Starem mlinu. Tam na Šentjanžu nad Štorami, na poti na Svetino, čisto blizu Celja in v resnici daleč, odmaknjeno. Lahko se odločite za voden ogled po energijski poti, ob kateri boste videli tudi mlin na vodo, ribnik, izvir pitne vode, kamnolom za mlinske kamne, hišico na drevesu,…..

Avtor zares celovitega koncepta eko turizma na stari kmetiji s tradicijo, zdaj je seveda na zunaj marsikaj prenovljeno, znotraj pa diši po starem, je lastnik Janez Čretnik. Njegove korenine so v podjetju Mediacor s sedežem v Šmarju pri Jelšah, kjer prodajajo od bio žit, bio sokov do lesenih mlinčkov, pa tudi več kot dvajset vrst hladno prešanih olj, bio začimbe, suho sadje, brezglutenske izdelke ter super živila, npr. goji jagode, rižoto iz kvinoje,.. Marsikaj se da dobiti po spletu, pravi Janez Čretnik. To je njihov spletni naslov: www.bioshop.si.

Drugače je z ekološko kmetijo in s starim mlinom. Rad grem v ogenj, predstavi svojo vztrajnost in voljo Janez Čretnik, ki je pred leti predstavil na različnih straneh zaokroženi koncept vzorčnih eko kmetij. Turizem na ekološki kmetiji, ki bo vabil z vse bolj iskanim, nikoli pozabljenim sloganom zdrav duh v zdravem telesu. Torej ne le zdrav način prehranjevanja, čeprav so s kulinaričnimi novostmi, programi in paketi zagotovo nenadkriljivi v državi, pač pa še z dogodivščinami in doživetji, s kulturno dediščino vred, z jogo, z edukacijo in konkretno prakso na delavnicah (na primer, kako speči štruklje na sto in en način…), z antistresnim programom za podjetja in rekreacijo v naravi. Pa s terapevtskimi delavnicami pod strokovnim vodstvom. Raznovrstno in obsežno.

Torej koncept štirih vzorčnih eko turističnih kmetij z edukacijskim centrom, ki je moral vzbuditi zanimanje in je zagotovo dobil podporo. Ali res?

Janez Čretnik odgovarja: In res je, da so vsepovsod navdušeni. A to je vse. Doslej v Sloveniji nismo dobili za ta projekt ali na nastope na sejmih doma in v tujini niti enega evra. Obljub precej. A v tej državi ni mogoče normalno delati. Najbrž bi si zame prej vzela čas Angela Merkel kot pa kdo od odgovornih, ki bi ga sicer moral zanimati koncept vzorčnih zelenih, eko kmetij. Najbolj se je to pokazalo, ko smo prenavljali stari mlin iz 17. stoletja. Odprli smo ga lani. V njem je poleg mlina na vodo tudi izba iz 17. stoletja s krušno pečjo. Za pridobitev subvencije smo potrebovali 23 potrdil in različnih soglasij. Na koncu še potrdilo, da se mlin ne nahaja v Triglavskem narodnem parku! Vendar tudi to ni bilo dovolj za odobritev!

Na drugi strani smo se več kot osemnajst let trudili z izvedbo številnih seminarjev o zdravi prehrani in degustacij po celotni Sloveniji v vrtcih, šolah in večjih gostinskih obratih, hotelih,… Ponujali nismo le teorije, pač pa tudi nove surovine in praktični prikaz priprave hrane. V zdraviliščih in hotelih smo postavili bio kotičke in zdrave zajtrke, a je to zdaj postala zaradi navideznega šparanja v gostinstvu bolj dekoracija kot resen pristop k širitvi ponudbe predvsem bolj zdravega prehranjevanja.

S predstavitvami o zdravi gastronomiji so odšli tudi v tujino, predvsem Avstrijo in Nemčijo. A zgodba z nemškim partnerjem, ki jih je povabil kot predavatelja na simpoziju o ekologiji in zdravi hrani, ki je potekal v Varšavi, je zgovorna tudi zaradi srečanja, ki je poseglo v družinsko življenje Čretnikov. Takrat je sin spoznal svojo življenjsko sopotnico.

Janez Čretnik pove, da že več kot petindvajset let spremlja prehranske navade v Sloveniji in tudi tisto, kar priporoča stroka, kaj je zdravo za telo. Ko se gostje zanimajo za različna družabna srečanja ali pogostitve na kmetiji pri starem mlinu, jim priporoča preizkušene brezmesne jedi in doda njihove želje po mesnih jedeh-razen ocvrtih jedi. V praksi se zgodi, da gostje z veseljem pojedo brezmesne jedi, ki so jih postregli na švedski mizi, ostanejo pa klasične mesne jedi. Še posebej so navdušeni nad hišnimi specialitetami, kot so štruklji na sto in en način in pogače.

Vprašam Janeza Čretnika, ali se torej trg le prebuja za drugačno, za zeleno, bolj zdravo. Trg se odziva stihijsko, odvrne. Ker ni usmerjen, ni podprt. Država podcenjuje preventivo. Bo zanimivo, kaj bo dala na mizo zdravstvena reforma, koliko možnosti bo spoznala za razvoj konceptov, kot ga ponujamo mi na vzorčnih kmetijah. Pripravili smo posebno ponudbo za šolarje, za organizacijo naravoslovnih, ekoloških, tehničnih in športnih dni v naravi. Z ustvarjalnimi delavnicami, kaj se lahko naredi iz volne, iz lanu in lanene preje, s kolovratom seveda, pa iz gline. Učimo jih priprave sladic brez uporabe sladkorja in priprave jedi brez alergenov. Spoznavajo, kako se zrno spremeni v kruh. In kaj je pirina pletenica. Zdaj se veliko piše o zavrženi hrani, kar je dobro. Vendar se mi zdi za človeka in državo še pomembnejše, da ve, kako se pravilno prehranjevati.

Nasploh lahko pridejo otroci in odrasli k nam v drugačen svet, svet ekološkega polja, zdrave kuhinje, kulturne dediščine, praktične edukacije in igre.

Vse se spreminja prepočasi, a Janez Čretnik je optimist. Išče, snuje, gradi, ve, da je obnovljeni stari mlin velika zmaga, a pot je dolga. Še bo potrebno marsikaj postoriti in dograditi park doživetij.

Veste, doda, sem še kot šestnajstletnik v idejah in jih znam izpeljati. Država bi morala podpreti takšne projekte, saj dolgoročno zmanjšuje stroške v njenem proračunu in takšen turizem je zdaj aktualen. Verjamem v to, kar počnem, ker vem, da je koristno posamezniku kot tudi celotni družbi, je prepričan.

Morda bo spregledal še kdo, saj Slovenija le spoznava, kaj skriva v sebi zeleni turizem.