GRI | mag. Vanesa Čanji |
 
Pristojne organizacije so znova vzele pod drobnogled standarde poročanja o trajnostnem razvoju. Po besedah izvršnega direktorja Global Reporting Initiative (GRI) in predsednika globalnega sveta za trajnostne standarde Erica Hespenheideja lahko v naslednjih 18 mesecih pričakujemo določene spremembe. Največja sprememba je ta, da GRI spreminja smernice G4 v GRI trajnostne standarde poročanja. Vprašanje strokovne javnosti je, zakaj.
 

»Agendi trajnostnega razvoja so globalne zaveze trajnostnim razvojnim ciljem Združenih narodov in Pariški podnebni sporazum dali nov zagon. V zadnjem desetletju smo bili priča izjemnemu povečanju števila podjetij, ki merijo svojo uspešnost trajnostnega razvoja,« vzrok za spremembe pojasnjuje Eric Hespenheide.

V tem kontekstu je prehod s
smernic G4 na modularne GRI trajnostne standarde poročanja zadnji korak pri razvoju smernic. Cilj tega koraka je povečanje verodostojnosti in sprejetje standardov po vsem svetu.

Modularna struktura standardov

Nova modularna struktura standardov bo omogočila prožno prilagajanje in usklajevanje mednarodnim instrumentom v prihodnosti. Da bi lahko hodili v koraku z razvojem praks poročanja ali regulativ, bo nova struktura omogočila enostavno dodajanje novih tem s področja trajnostnega razvoja. Nenazadnje bo vzpostavitev formalnih standardov dodatno pozicioniralo GRI, da aktivno sodeluje pri oblikovanju globalnih trajnostnih politik.

Katere glavne spremembe lahko pričakujemo?

Eric Hespenheide: “Vsebina smernic G4 in priročnik se bosta združila v enovit dokument modularnih standardov GRI. Večina sprememb se nanaša na format in predstavitev – to ni G5, zato nismo dodali nobene nove vsebine. Glavni koncepti iz G4 bodo ostali, vključno z načeli poročanja. Še naprej bomo osredotočeni na poročanje bistvenih vsebin in na razkritja upravljavskega pristopa.

Mogoče bo najbolj očitna sprememba nova modularna struktura. Trije “univerzalni” standardi, ki veljajo za vse organizacije, bodo temeljili na gradivu G4 – načelih poročanja, opcija “v skladu” (“in accordance”), splošnih standardih razkritja in razkritjih upravljavskega pristopa. Na voljo bo tudi 33 področnih standardov, ki temeljijo na vidikih iz G4.

Organizacije, ki pripravljajo poročilo o trajnostnem razvoju v skladu z GRI standardi, bodo uporabile vse tri splošne standarde in izbrale ustrezna področja specifičnih standardov na podlagi svoje analize bistvenosti.

Ali si organizacija GRI prizadeva za večjo skladnost med razkritji na podlagi GRI standardov in meritvami, ki temeljijo na SASB standardih?

Eric Hespenheide: Organizacije, ki pripravljajo poročilo v skladu z GRI standardi, bodo lahko uporabljale razkritja na podlagi drugih poročevalskih okvirov ali standardov (kot SASB), zlasti ko gre za bistvena področja. Z novo modularno strukturo bodo lahko standardi hitro posodobljeni in usklajeni z mednarodnimi instrumenti. Naj poudarim, da so Standardi GRI in Standardi SASB bistveno drugačni. Za razliko od standardov GRI SASB ni poročevalski okvir, zato tudi ni poročila o trajnostnem razvoju na podlagi SASB.«

Več informacij o prihajajočih spremembah: https://www.globalreporting.org/standards/transition-to-standards/Pages/default.aspx