Andrej BožičAndrej Božič, Steklarna Hrastnik:

V samostojni Sloveniji je skrb za okolje zelo kmalu postala pomemben dejavnik v poslovanju podjetij. K temu je Slovenijo spodbudila predvsem okoljska zakonodaja, ki je postajala s prilagajanjem k vstopu v EU zelo rigorozna.

Po petindvajsetih letih je okoljski indeks bistveno višji. V primeru Steklarne Hrastnik lahko rečemo, da je zadnjih šest let skrb za vse dejavnike okolja eden glavnih stebrov trajnostnega razvoja podjetja. Imamo sprejeto okoljsko politiko in okoljske programe. Stalno izvajamo aktivnosti, kot so upoštevanje najstrožjih standardov in predpisov za posodabljanje tehnologije (BAT). Spremljamo okoljske kazalce, ki so vsi že standardno pod zakonsko določenimi vrednostmi. Tako smo z izbiro najsodobnejše tehnologije in z uvedbo vrste okoljskih izboljšav, ki temeljijo na lastnem znanju, v proizvodni enoti namiznega stekla znižali porabo vode za 55 %, emisije NOx za 75 %, izpuste prašnih delcev za 35 % in izpuste CO2 za nekaj manj kot 30 %. Z investicijo leta 2014 pa smo v enoti embalažnega stekla znižali porabo energije za dodatnih 20 %. Vrednosti emisij NOx sedaj dosegajo 800 mg/Nm3. Emisije CO2 smo znižali za še 10 %, racionalizirali pa smo tudi porabo mestne vode, saj je nižja za približno 40 m3 na dan.

V prihodnje si predvsem želimo stabilnega poslovnega okolja in zahteve okoljske zakonodaje, ki bodo postavljene tako, da nam bodo v pomoč pri trajnostnem razvoju. Vsako uspešno podjetje se zaveda, da le poslovanje skladno s koncepti trajnostnega razvoja prinaša pozitivne rezultate, ki pomenijo gospodarsko rast in blaginjo.

Seznam ankentiranih