Prenos Uredbe IED v prakso

Bernardka Žnidaršič, Agencija RS za okolje

Zakon o varstvu okolja (ZVO – 1) določa izdajo okoljevarstvenih dovoljenj (OVD) na podlagi 68. člena za IED naprave. Vrste naprav in dejavnosti so določene v Prilogi 1 te Uredbe. Na podlagi 82. člena se izdajajo OVD za druge naprave, ki niso IED naprave, pa vendar podzakonski akti določajo, da je za njih potrebno pridobiti OVD. Na podlagi 86. člena imamo še OVD za obrate. Obrat je območje, na katerem so naprave, v katerih se proizvajajo, skladiščijo ali kako drugače uporabljajo nevarne snovi (SEVESO obrati).

Določitev IED naprave

IED naprava je ena ali več nepremičnih tehnoloških enot, v kateri poteka ena ali več dejavnosti iz Priloge 1, to je IED dejavnost. Hkrati pa mora tudi dejavnost presegati prag zmogljivosti, ki je določen v Prilogi 1. Del naprave je tudi katera koli druga z napravo neposredno tehnično povezana dejavnost (NTPD). Te so ključne ali nujno potrebne za delovanje naprave. To so lahko vhodne aktivnosti, kot so recimo ravnanje s surovinami, vmesne aktivnosti ali zaključne aktivnosti, ravnanje z izdelki itd. Če preneha delovanje glavne dejavnosti (IED dejavnosti) posledično preneha tudi NTPD. Za NTPD veljajo tudi referenčni dokumenti, ker je del IED naprave.

Druga naprava – povezana naprava je tista, ki ima z IED napravo skupne naprave za odvajanje odpadnih vod, plinov, ravnanje z odpadki. Če teh povezav z IED napravo ni, se govori o drugi nepovezani napravi. Za to se namreč lahko izda eno OVD. Istovrstna naprava je tista, ki izvaja IED dejavnost, vendar je njena zmogljivost pod pragom, ki je določen v Uredbi za IED naprave. Te naprave so potencialni kandidati za IED napravo, če v neki fazi presežejo prag.

Industrijski kompleks pomeni eno ali več naprav na istem kraju, ki jih upravlja ena sama fizična ali pravna oseba, drugače povedano, to je vse, kar je za ograjo tovarne.

V sami vlogi poimenujemo IED naprave z oznako A, drugo povezana napravo z oznako B, nepovezano pa z oznako C. Vloga za izdajo IED dovoljenja je določena v 22. členu Uredbe. Prvo poglavje vsebuje osnovne podatke o IED napravah. Naslednja poglavja zajemajo podatke za A in B naprave. Imamo seznam predpisov, opisne dele, ki vsebujejo kratka napotila o vsebini in navodila, tabele in priloge, ki so sestavni del posameznega poglavja.

Izpolnjevanje vloge

Na obrazcu IED se poda seznam predpisov, ki urejajo delovanje naprav, ki so predmet IED vloge. Opisni deli so pogosto še nadaljnje strukturirani, kjer se opiše naprave. Navedene so tudi vse tabele, ki jih je potrebno izpolniti. Ni pa nujno, da so vse tabele za podatke vseh. Če se na primer industrijske odpadne vode ne čistijo preko lovilnikov olj, pomeni, da tabelo 42-4 ne boste izpolnjevali. Enako je za priloge. Navedene so vse, ni pa nujno, da so vse za vsakogar obvezne.

Šifriranje sestavnih delov vloge. Vlogo je potrebno vložiti tudi v elektronski obliki, zato je pomembno, da damo vsaki datoteki določeno ime. Referenčna šifra je sestavljena iz treh delov, vmes pa so pomišljaji. Drugi del šifre je potreben samo pri prilogah, tretji del govori o datumu izdelave. Za vse opisne dele imamo črko P, številko poglavja oziroma podpoglavja, odvisno od tega, kako je vloga strukturirana. Pri tabelah imamo črko T in ustrezno skupino poglavja, podpoglavja. Pri prilogah imamo črko A kot aneks in številko poglavja.

Zelo pomembno je, kakšen pristop imamo pri izpolnjevanju IED vloge. Najbolje je ubrati podoben pristop kot pri seminarski nalogi. Določimo naslov, ki je tu že določen, dobro preučimo literaturo (predpisi, referenčni dokumenti, BAT zaključki itd.). Preden se lotimo izpolnjevanja vloge, se postavi koncept izpolnjevanja, določimo obseg IED dovoljenja, se vprašamo, katere naprave so na naši lokaciji, katere so povezane med seboj itd.

Potrebno je imeti tudi strukturo tehnologije, torej seznam tehnoloških enot, da vemo, katere tehnološke enote povzročajo odpadne vode, s katerih tehnoloških enot se odvajajo odpadni plini, skozi katere odvodnike. Pomembno je, da imamo strukturo, potem se lahko lotimo izpolnjevanja vlog. Odgovoriti si je potrebno tudi na vprašanja, katerih prilog ne moremo izdelati sami in jih je potrebno dati v izdelavo zunanjemu izvajalcu, kot je npr. izhodiščno poročilo.

Literatura za pripravo

Seznam predpisov, ki so lahko merodajni za določeno napravo, je podan v prilogi v navodilih. Poleg seznama so navedena tudi kratka imena, ki so potrebna pri izpolnjevanju tabel. Predpise lahko razdelimo v tri sklope. To so osnovni predpisi, kot je na primer voda, ki jo pokriva Uredba emisij snovi, odvajanje vode (Uredba vode), pravilnik o prvih meritvah odpadnih vod. Nadalje imamo še posebne predpise, ki se lahko uporabljajo pri več IED napravah. En predpis ima lahko več kratkih imen. In sicer takrat, kadar imamo nabor parametrov in mejne vrednosti za različne vrste vod različen. Takrat uporabimo ločeno tabelo.

Drugi predpis, ki je tudi splošen, je Uredba o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz objektov in naprav za pripravo vode, s kratkim imenom Priprava vode. Nadalje imamo posebne predpise, ki veljajo samo za posamezno IED napravo. Tudi zaključki o BAT so neke vrste predpis. Naslednja pomembna literatura, ki jo moramo upoštevati pri pripravi vloge, so dokumenti BREF in zaključki o BAT.

Navodila za izpolnjevanje

Navodila so razdeljena na dva dela: splošni del in drugi del, ki je v pomoč za pripravo posameznega dela vloge. V vsakem poglavju je napisana pravna podlaga iz 22. člena Uredbe IED. Pri posameznem poglavju so navedeni pomeni izrazov, tisti, ki so ključni za razumevanje in izpolnjevanje posameznega poglavja. V navodilih je tudi vzorčni primer kortus, ki je izmišljen in ima namen, da dodatno pojasni izpolnjevanje vloge. V njem so navedeni trije primeri izpolnjenih tabel. Obrazec je del vloge s tabelami. Namenjen je vsem tistim, ki prvič pridobivajo OVD, za ostale so spremembe. Pri spremembi manjkajo določeni podatki oziroma usmeritve, zato bomo prilagodili obrazec za spremembo in navodila.

Kazalo IED obrazcev in navodil

Vloga ima 6 poglavij. Drugo poglavje govori o BAT zaključkih in se izpolnjuje potem, ko se izpolni 3. in 4. poglavje. Tretje poglavje je razdeljeno na več podpoglavij, usmerjenih na to, da se opiše delovanje naprave. Obratovanje naprave povzroča določene emisije in to je v 4. poglavju (emisije, ki jih povzroča tovarna). 5. poglavje je opis, kako emisije vplivajo na okolje. Če gre za večjo spremembo ali novo gradnjo, je potrebno priložiti elaborat in oceno možnosti ter izhodiščno poročilo. 6. poglavje, ki je razdeljeno na dva dela, je namenjeno podatkom, ki morda niso bili izpostavljeni v nobenem poglavju. Če se kakšen dokument označi kot poslovna skrivnost, je pomembno, da ta del nadomestite s poljubnim opisom, ki nima narave poslovne skrivnosti in da lahko javnost dobi celoten vpogled v obratovanje vaše naprave.