Zeleni tisk | Tanja Pangerl |
 
Skrb za varovanje okolja se lahko kaže v vsakem podjetju, tudi v tiskarskem. V ospredju so predvsem uporaba učinkovitih tiskarskih strojev, povečevanje digitalnega tiska pri nizkih nakladah, zmanjševanje nevarnih kemikalij za čiščenje strojev, pri povpraševanjih pa se ponuja oziroma izpostavlja uporaba recikliranega papirja ali papirja s FSC oziroma PEFC certifikatom. Tako je prepričan Miran Dolar, direktor tiskarne Medium d.o.o., kjer že od leta 2010 sistematično vlagajo v ukrepe za čim manjši vpliv na okolje. Kot prva in trenutno edina tiskarna v Sloveniji so vključeni v okoljsko shemo EMAS.
 
Miran Dolar

Miran Dolar

Edini v Sloveniji ste z okoljskim certifikatom ISO 14001 in vključeni v shemo EMAS že od leta 2011. Na mednarodni konferenci EMAS, novembra 2015, ste prejeli celo priznanje za zgodnjo vključitev v shemo. S katerimi ukrepi skrbite, da ima vaša dejavnost čim manjši vpliv na okolje in da sledite svojim zavezam v okoljski izjavi?

Oba okoljska certifikata, ISO 14001 in EMAS postavljata določene zahteve. Ena izmed njih je tudi določanje ciljev, kaj moramo storiti. Ti cilji so seveda vezani na našo okoljsko učinkovitost, so merljivi in se navezujejo na tista področja, preko katerih imamo največji vpliv na okolje. V preteklosti smo se usmerili k racionalni rabi energije, k zmanjševanju CO2 odtisa, rabe vode in odpadkov ter posrednim ukrepom. Na primer: zamenjava tiskarskih strojev z novejšimi, racionalizacija tehnoloških procesov , ločevanje in zmanjševanje odpadkov, informiranje in izobraževanje zaposlenih, spodbujanje zaposlenih k prihodu v službo s kolesom, spodbujanje strank k uporabi recikliranega papirja in papirja s FSC oziroma PEFC certifikatom idr.

Filozofija podjetja je bila vedno usmerjena k varovanju okolja in k čim manjšemu obremenjevanju okolja. Oba certifikata nas zavezujeta, da je naš pristop bolj sistematičen. Vemo, kdo je odgovoren za uresničevanje ciljev in kakšni stroški bodo predvidoma nastali. Hkrati si beležimo, kaj delamo in se s konkretnimi podatki lahko pohvalimo npr. tudi čez 5 let.

Vendar, kaj se vam zdi na področju zelenega tiska bistveno? Tiskarstvo je lahko okolju nevarno.

Okolju prijaznejša naravnanost podjetja se pozna na vsakem koraku našega proizvodnega programa. Ves čas spodbujamo zaposlene, naj ravnajo ekonomično in s tem okolju prijaznejše. Skozi delovni proces se lahko kar nekaj prihrani. Oblikovalci, med njimi tudi grafični oblikovalci, imajo velik vpliv in moč pri ohranjanju okolja. Pri grafičnem oblikovanju se z upoštevanjem nekaj manjših zakonitosti ogljični odtis končnega izdelka lahko precej zmanjša. Eko oblikovanje zajema uporabo standardnih formatov papirja, oblikovanje manjše potiskljivosti tiskovin, uporabo recikliranega papirja ali papirja z okoljskimi certifikati, lakiranje tiskovin namesto plastificiranja in podobno. Pri tisku na recikliran papir imamo že dolgoletne izkušnje, zato strankam svetujemo, kako prilagoditi oblikovanje, da je njihovo sporočilo čim bolj učinkovito. V zadnjih letih se je na tržiščih pojavil papir s FSC in PEFC certifikati. Oba certifikata dokazujeta, da je papir, označen z njima, prišel iz gozdov, ki jih upravljajo trajnostno. Pri offsetnem tisku uporabljamo barve na rastlinski osnovi.

Kljub drugačnemu prepričanju mnogih sodi tiskarstvo med dejavnosti z manjšim vplivom na okolje. Najbolj problematična so čistila za tiskarske stroje, tako da veliko pozornost namenjamo njihovi uporabi in ravnanju s njimi, ko postanejo odpadek.

Pričakovati bi bilo, da ima vaša okoljska zaveza pri povpraševanju tiskarskih storitev konkurenčno prednost?

V letu 2010 in 2011 smo pridobili certifikat ISO 14001 in okoljsko shemo EMAS. S tem formalno dokazujemo, da izpolnjujemo zakonske zahteve, obvladujemo stroške, učinkovito izkoriščamo vire, preprečujemo onesnaževanje in odprto komuniciramo z javnostjo. Preverjene okoljske informacije objavljamo v Okoljski izjavi, ki jo posodobimo enkrat letno in je objavljena na naši spletni strani. V njej so zapisani okoljski vidiki naše organizacije in konkretni cilji za zmanjševanje naših vplivov na okolje. Te naše pridobitve imajo trenutno večjo vrednost v tujini kot doma. Počasi se premika in smo tudi v Sloveniji vedno bolj prepoznavni kot zelena tiskarna. Vedno več naših kupcev se zaveda, da je okolje potrebno vključiti v ceno in da so na dolgi rok ob tem tudi prihranki.

Kateri prijazni tiskarski materiali so v porastu?

V zadnjem času je v porastu uporaba papirjev s FSC in PEFC certifikatom, s katerima se izkazuje trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Poraba recikliranega papirja se je v zadnjih letih nekako umirila. Najverjetneje zaradi cene, saj je kvalitetni recikliran papir dražji od brezlesnih za 10-40 %.

Strankam, ki se odločijo za naše storitve, svetujemo tako glede možnosti finančnih prihrankov kot tudi manjšega vpliva na okolje. Z izbiro formata, načina oblikovanja in postavitve namreč lahko prihranimo denar in zmanjšamo emisije.

Tudi pri recikliranem papirju?

Tudi pri uporabi recikliranega papirja. Recikliran papir nima beline kot bel papir in tudi površinsko je bolj grob. Ni primeren za vsako tiskovino, za večji del tiskovin pa vsekakor. Nekako je mehkejši in toplejši, saj zmehča in otopli vizualno sporočilo. Pri proizvodnji recikliranega papirja se v primerjavi s proizvodnjo iz primarnih surovin (les) porabi 44 % manj energije, za 50 % se zmanjša poraba vode in za 38 % se zmanjšajo izpusti toplogrednih plinov. Papir se lahko reciklira do sedemkrat, potem pa vlakna postanejo prekratka.

Že več kot 20 let imamo v ponudbi poslovno novoletnega programa tudi t.i. zeleni program. To so koledarji, rokovniki, raznorazni bloki, izdelani iz okolju prijaznejših materialov, to je iz recikliranega in FSC/ PEFC certificiranega papirja. Za vzpodbujanje uporabe recikliranih papirjev smo cene znižali, čeprav je recikliran papir dražji.

Tiskarski stroji so velik porabnik energije. Katerim novim tehnološkim smernicam na tem področju sledite in katere so glavne zahteve tehnologij za zeleni tisk, kot so tiskarski stroji, tehnike tiskanja in podobno?

Tiskarski stroji glede na dodano vrednost niso velik porabnik energije. V našem podjetju poraba električne energije stroškovno pomeni okoli 1 % letnega prometa. Strojni park obnavljamo, kupujemo novejše stroje, ki ob enakem izplenu porabijo manj energije. V tiskarstvu so možni prihranki tudi z optimizacijo in združevanjem tiskovin različnih naročnikov. Vedno bolj se uveljavlja tudi digitalni tisk. Odtis je vedno bolj kvaliteten, zato smo se pred nekaj leti odločili za nakup produkcijskega digitalnega stroja MGI. Digitalni tiskarski stroj MGI omogoča hiter, kakovosten, cenovno ugoden tisk manjših naklad in ima manjši vpliv na okolje kot klasični tisk. Barva, ki se uporablja, je brez silikona in primerna za enostavno reciklažo. Tiskamo lahko na različne medije, od recikliranega papirja vseh gramatur, do ostalih papirjev, kartona in sintetičnih materialov. Priprava in izdelava tiskarskih plošč ni potrebna, saj stroj podatke črpa direktno iz računalnika. Priprava stroja zaradi umerjanja barv z jakostjo nanosa ni potrebna, kar pomeni manjšo porabo papirja. Digitalni tisk omogoča tudi enostavno in cenovno ugodno personalizacijo tiskovin, saj direktno naslovljene tiskovine dosežejo večji učinek. Visoka kvaliteta odtisa, do 3600 dpi, XXL format 102 x 33 cm in hitra odzivnost so konkurenčne prednosti MGI digitalnega stroja.

Poleg naštetega smo se kot prvi na Gorenjskem že leta 2005 odločili za uporabo modre energije, kar dokazuje tudi številka našega certifikata (GO/2005/00001). Modra energija je električna energija, pridobljena iz obnovljivih virov. Proizvedena je v hidroelektrarnah slovenskih rek in sončnih elektrarnah.

Kakšni so vaši zeleni poslovni načrti v prihodnjih letih?

Odgovoril bom bolj na splošno. V času delovanja smo si nabrali neprecenljive izkušnje, ki nam omogočajo izpolnjevanje želja in prepoznavanje potreb naših strank. Naše prednosti so kvaliteta, prilagodljivost, hitra odzivnost in tisk z okolju prijaznejšimi materiali. Še naprej se bomo trudili, da bo naš okoljski odtis čim manjši.

Okolje nima svoje cene. Kot potrošniki smo zadovoljni s poplavo poceni blaga iz Daljnega vzhoda. Kot podjetniki pa se sprašujemo, kako lahko proizvajajo za tako nizko ceno. Kot družba smo dosegli neke standarde na socialnem, izobraževalnem, infrastrukturnem in okoljskem področju. Žal so ti standardi na mnogih področjih vedno bolj krhki.

In to se v poslu pozna?

Da. Na našem delovnem področju smo osvojili določene okoljske standarde, tako da smo v kategoriji manjših podjetij pionirji. A v zadnjih letih je strašanski pritisk na cene naših storitev. Nekatere stranke razumejo, da uporabljamo okolju prijaznejše materiale, da je naš delovni proces okolju prijaznejši in da ima to svojo ceno. Želeli bi, da je takih podjetij čim več. Drugim pa je pomembna samo cena. Popolnoma jih razumemo, saj je za marsikoga to stvar preživetja, vendar je to na dolgi rok slabo. Si predstavljate tone in tone papirja, ki priplujejo več 10.000 kilometrov in je struktura njegovega CO2 odtisa največja na prevozu? Si predstavljate milijone otroških rok, ki služijo našim potrošniškim razvadam? Cena njihovega dela ne vključuje socialnih in okoljskih stroškov. Tukaj bi morala nastopiti država. Veliko je besed okoli zelenega javnega naročanja. Zelo počasi se premika, prepočasi. Žal ima glavno besedo še vedno cena. Okolje v to ceno ni vključeno.

V našem podjetju vztrajamo z uporabo vhodnih materialov in z delovnim procesom, da vključimo stroške, ki jih zahteva okolje. Upamo, da nas bo vedno več podobno mislečih, da bo bivanje v zdravem, prijetnem okolju bolj cenjena vrednota. Da bomo z načinom bivanja v sedanjosti poskrbeli za svojo prihodnost, za prihodnost naših zanamcev.