Vprašujeta učenca 9. razreda Osnovne šole Podgora Kuteževo Luka Vičič in Gašper Perovič pod mentorstvom učiteljice predmeta okoljska vzgoja Jane Smajla.

Naša šola leži v dolini reke Reke pod Snežnikom, kjer velikokrat piha burja. Šola ima novi in stari del, ki je dotrajan in slabo izoliran. Kaj bi bil najbolj učinkovit način ogrevanja naše šole?

Odgovarja Simon Brlek, udis, energetski svetovalec, iz Centra energetskih rešitev v Ljubljani:

Kateri je najbolj učinkovit način ogrevanja, je odvisno od več dejavnikov: od lege stavbe, njene velikosti, razvejanosti, števila nadstropij, namena uporabe, velikosti steklenih površin in seveda toplotne zaščite ovoja (izolacije). V primeru, ko je stavba iz novejšega in starejšega dela, ogreva pa se (verjetno) preko enotnega ogrevalnega sistema (centralni razvod, radiatorji, 1 ogrevalni kotel), je odgovor na vprašanje učinkovitosti ogrevanja še težji. Stavbe, ki niso namenjene za bivanje (stanovanjske), se ogrevajo cel dan, medtem ko so šole (in vrtci) večinoma zasedeni samo polovico dneva. Takrat je potrebna ustrezna temperatura, vlažnost zraka in dovolj svežega zraka – prezračevanje. Vse to vpliva tudi na toplotne izgube stavbe, kar je potrebno z ogrevanjem nadomestiti.

Žal vašega primera osebno ne poznam. Glede na vašo lokacijo bi vam zagotovo svetoval ogrevanje na lesno biomaso – sekance. To seveda zahteva nakup in vgradnjo ustrezne peči, kar ni majhen strošek, vendar bi lahko energent (sekance) dobili po zelo ugodni ceni in bi se zato investicija dokaj hitro povrnila.

Možnost je tudi ogrevanje s toplotno črpalko. V tem primeru se investicija najbolj splača, če so toplotne izgube velike, saj ima toplotna črpalka to lastnost, da se vložena električna energija s faktorjem 2–3 spremeni v toploto. Če bi torej za ogrevanje porabili 10.000 litrov kurilnega olja na leto (kar bi stalo približno 9.500 €), bi bil strošek delovanja toplotne črpalke med 3.000 do 4.000 €. S tem se toplotne izgube niso nič spremenile, le strošek ogrevanja je manjši, tudi zaradi dokaj nizke cene elektrike.

Vendar velja pravilo, da je treba zmanjšati potrebno toploto za ogrevanje z boljšo toplotno izolacijo stavbe (tal, sten, strehe), dobrimi okni in pravilnim prezračevanjem (najbolje s sistemom z vračanjem toplote), ne pa le zmanjševanjem stroškov ogrevanja. Predlagam vam, da preko aplikacij na spletu (npr: »Porabi manj«) sami preverite, kateri ukrep bi bil najbolj primeren za vašo šolo.

Veliko energije (ne samo za ogrevanje) vam želim!