Okoljske inovacije |
 
Družinsko podjetje LOTRIČ Meroslovje je na EXPO 2015 na izviren način premierno predstavilo inovacijo EXACTUM®, pameten sistem za samodejni nadzor. Direktor Marko Lotrič priznava, da so dosegli več od pričakovanj. Z merilnim sistemom, ki samodejno meri, kako zdrave so razmere v okolju, od vlage, tlaka, temperature, CO2, in drugih parametrov, so že na EXPO opremili nekaj paviljonov. In uspeli. Dogovarjajo se o novih poslih. A že zdaj je podjetje Lotrič Meroslovje s proizvodi in merilno opremo mednarodno podjetje. Sicer pa Marko Lotrič pričakuje, da bo program prehoda v zeleno gospodarstvo, že doslej so sodelovali na več razpisih, podprl razvojna podjetja z zelenimi tehnologijami.
 
Marko Lotrič

Marko Lotrič

Ministrstva so se na državni ravni uskladila ob programu prehoda v zeleno gospodarstvo. Za razvojna podjetja, kot je vaše, ki so usmerjena k zelenim izdelkom in sonaravnemu razvoju, so zelo pomembni javni razpisi. Za sredstva iz nove finančne perspektive jih podjetja še čakajo. Kaj pričakujete od programa prehoda v zeleno gospodarstvo in kakšno razvojno podporo potrebujete v podjetjih, kjer ste inovativni in iščete priložnosti na okoljskem področju?

Želimo, da bi v zelenem gospodarstvu podpirali tudi storitve, ki zagotavljajo kakovostne, varne in okolju prijazne produkte ter proizvodne postopke. V našem podjetju z urejenimi meroslovnimi pregledi in preventivnimi vzdrževanji merilne tehnike lahko podaljšamo življenjsko dobo sistemov in produktov. Torej prispevamo k manjši onesnaženosti. Tudi nastalih odpadkov bo manj. Menedžerji vedo, da meroslovne rešitve pripomorejo k večji konkurenčnosti podjetij. Z našim znanjem izboljšujemo okolje. Zrak, vodo in zemljo. Zato smo razvili EXACTUM. To je pametni nadzorni sistem, ki spremlja in beleži razmere v okolju.

Prav predstavitev EXACTUMA je na letošnjem EXPO odmevala kot udarna marketinška poteza. V nekaterih paviljonih ste z vašimi napravami merili bivalne razmere, od temperature do koncentracije CO2. Kaj žanjete po takšni predstavitvi?

Več, kot smo pričakovali. Na Expo 2015 smo na izviren način premierno predstavili inovacijo EXACTUM. Poleg slovenskega smo z merilnim sistemom opremili še avstrijski, čilski, malezijski, monaški, srbski in švicarski paviljon. Simbolično smo izmerili udobje bivanja v sedmih državah. Odziv na predstavitev je bil res močan. Na dogodku smo imeli visoko podporo ekipe SPIRIT, ki nam je pomagala pri srečanjih s potencialnimi kupci. Zdaj smo že sredi konkretnih pogovorov o poslih. Imamo odprto naročilo za namestitev sistema EXACTUM v tovarni v Mehiki in dogovor za zastopstvo meroslovnih rešitev v regiji GCC, to so arabske države Perzijskega zaliva. Expo 2015 ocenjujem kot pomemben prispevek k internacionalizaciji Slovenije. Izjemen dosežek države in sodelujočih partnerjev.

Z vašimi merilnimi napravami in laboratorijsko opremo ste zanimivi za različne panoge. Kje je vaš ciljni, nišni trg? S katerimi napravami ste najbolj uspeli?

Mi smo družinsko podjetje. LOTRIČ Meroslovje že 24 let širi dobro meroslovno prakso. Prerasli smo v skupino LOTRIČ Metrology, ki izvaja dejavnosti v Sloveniji v Selcah, Kranju in Otočah ter v tujini. V Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. Na lokaciji v Selcah izvajamo fizikalna in termodinamična merjenja, v Kranju kemijska in mehanska merjenja ter v Otočah električne veličine in fotometrijo. Spekter naših meroslovnih rešitev je širok, zajet v 160 akreditiranih postopkih za obvladovanje dvanajstih merskih veličin.

V katerih panogah?

Zdravstvo, farmacevtska, avtomobilska, živilska, elektro, strojna, lesna, kemijska, kovinska, plastična industrija, avto programi, inštituti, betonarne ter trgovine. Zaposlujemo 83 strokovnjakov, ki so v letu 2014 opravili 46809 meroslovnih pregledov na tehnološkem, zakonodajnem in varnostnem področju.

Vaša konkurenčna prednost?

Poleg kulture družinskega podjetja, predanosti meroslovju in odnosu s strankami je morda naša posebnost ambicija »Ko pomisliš na merjenje, pomisliš na LOTRIČ Metrology«. Ne gre le za našo rast. Gre za rast kupcev, ki rastejo zaradi nas oziroma naše znanje daje pospešek njihovi rasti.

K tej ambiciji rasti zagotovo sodi tudi ustanovitev razvojnega centra Nela – Napredna elektroindustrija in elektronika. Koga ste povezali in kaj načrtujete? Kakšne dodatne priložnosti vam odpirajo programi na področju URE in OVE?

Inovativnost se kaže pri razvoju novih storitev in produktov. A tudi v zadnjih letih smo naredili velik napredek v pristopu, kako predstaviti nov produkt kupcem. S strokovnostjo smo dosegli visoko prepoznavnost v centrih znanja, s katerimi sodelujemo v skupnih projektih. Vključeni smo v razvojni center NELA – Napredna elektroindustrija in elektronika. Razvojni center NELA je plod sodelovanja vodilnih slovenskih podjetij iz elektro-predelovalne panoge. S sinergijo projektov želimo vzpostaviti pomembno razvojno infrastrukturo na področju elektroindustrije in elektronike. Strateške kompetence novega visokotehnološkega podjetja podpirajo usmeritve trajnostnega razvoja s področja učinkovite rabe električne energije in izrabe alternativnih virov energije. Razvojne sinergije se oblikujejo v treh komplementarnih razvojnih programih. Naše podjetje je nosilec programa zagotavljanje kakovosti in prenos tehnologije.

Brez raziskovalnega oddelka podjetje, kot je vaše, ne more uspeti. EXACTUM je v tem trenutku vaš paradni izdelke?

Ja, saj je primeren za vsako okolje. Znižuje tveganje človeškega dejavnika. Kot pameten sistem za samodejni nadzor (ang. smart sensor hub) organizacijam omogoča učinkovito spremljanje temperature, vlage, tlaka, osvetljenosti, koncentracije CO2 in drugih, merljivih parametrov. Razvoj nam omogoča, da skrb za parametre prostora prepustimo tehnologiji. EXACTUM samodejno zajema izmerjene vrednosti iz merilnih mest opremljenih s senzorji. Upravljanje izvaja pametno senzorsko središče. Podatki lahko optimizirajo proizvodnjo, naprava pa takoj reagira. Ko meritve presežejo nastavljene opozorilne mejne vrednosti, EXACTUM sproži zvočni alarm in pošlje elektronsko ali sms sporočilo. To omogoči pravočasen odziv in ustrezno prilagoditev procesov in pogojev. Lahko rečemo, da je nepogrešljiv digitalni čut v vsakem delovnem okolju.

Namenjen je uporabi v farmaciji, avtomobilski industriji, medicini, živilstvu, skladiščih, distribuciji, rastlinjakih, laboratorijih in v muzejih. Uspešno je že uveden v podjetjih in organizacijah v sedmih državah, poleg Slovenije tudi na Finskem, Češkem, Hrvaškem ter v Srbiji, BiH in Makedoniji.

Zastopate tudi svetovne proizvajalce merilne tehnike. Kolikšen del vašega prodajnega programa predstavljajo uvoženi izdelki in oprema?

V podjetju LOTRIČ Metrology izbiramo in zastopamo preko 20 ponudnikov meroslovne tehnike najvišje kakovosti. Naša ekipa strokovnjakov redno preverja svetovno ponudbo in meroslovne novosti. S skrbno izbiro zastopstev dopolnjujemo celovito ponudbo izdelkov in rešitev. Sodelujemo tudi pri izbiri pravega merila ter njegovem vzdrževanju.

Kako boste končali poslovno leto in kaj pričakujete v letu 2016?

Zaradi širitve ponudbe pričakujemo letos 12 % rasti prihodkov. Dolgoročni cilji so povezani z ohranjanjem zaupanja, ki ga imamo pri kupcih, in s stabilno rastjo. S produkti, kot je EXACTUM, bomo nedvomno krepili blagovno znamko LOTRIČ.