Zrak v Sloveniji |
 
Podrobnejše programe ukrepov iz Odlokov o načrtih kakovosti zraka na območjih Zasavja ter mestnih občin Murska Sobota, Maribor, Celje in Novo mesto, ki so bili sprejeti pred dobrim letom, je vlada sprejela februarja. S tem naj bi naredili na področju okoljskih problemov kakovosti zraka bistven napredek. Podrobnejši programi ukrepov sicer določajo finančne vire za uresničitev odlokov o načrtih za kakovost zraka, ki pa imajo še precej neznank oziroma veliko pogojev. Državna finančna vira sta dva, in sicer Podnebni sklad in kohezijska sredstva 2014-2020.
 
Zrak, ptice

Zrak, ptice

Sprejeti Podrobnejši programi ukrepov iz Odlokov o načrtih kakovosti zraka na območjih Zasavja ter mestnih občin Murska Sobota, Maribor, Celje in Novo mesto predvidevajo naslednja finančna sredstva: Murska Sobota 34.511.074 EUR (od tega se načrtuje 7.576.743 EUR državnih spodbud), Maribor: 49.911.236 EUR (od tega 8.384.836 EUR državnih spodbud); Celje 24.993.501 EUR (od tega 10.318.001 EUR državnih spodbud); Zasavske občine 22.676.538 EUR (od tega 6.531.538 EUR državnih spodbud); Novo Mesto 27.357.921 EUR, od tega 10.060.921 EUR državnih spodbud). Sredstva države načrtovana za teh pet programov so okvirna in so odvisna od prijav občanov na razpise Podnebnega sklada in uspešnosti prijav občin oziroma mest na razpise kohezijskega sklada.

Iz kohezijskih sredstev se bodo zagotavljale dodatne finančne spodbude za ukrepe – mikrosistemi daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB); postavitev dodatnega kotla na lesno biomaso v sistem daljinskega ogrevanja; energetska sanacija javnih stavb; izgradnja nizko energetskih objektov; izdelava celostnih prometni strategij za vseh sedem območij preseganj; različni ukrepi trajnostnega prevoza; parkirišča koles na postajah javnega potniškega prometa; trajnostna parkirna politika; infrastruktura za vozila na stisnjen zemeljski plin; izgradnja kolesarskih stez in ureditev površin za pešce; ureditev postajališča JPP, da bodo bolj funkcionalna in varna; priprava in izvajanje mobilnostnih načrtov.

Iz Podnebnega sklada se bodo sofinancirali naslednji ukrepi – zamenjava zastarelih malih kurilnih naprav s sodobnejšimi in toplotnimi črpalkami (velja za območja, kjer ni določen kot prednostni način ogrevanja na daljinsko ogrevanje ali s plinom), toplotna izolacija stavb oziroma hiš, toplotna izolacija javnih stavb, zamenjava vozil javnega potniškega prometa, ki imajo zastarele motorje z motorji EURO VI, nabava električnih vozil, zamenjava komunalnih vozil z vozili s sodobnimi motorji.

Okoljsko ministrstvo opozarja, da je višina sredstev državnih spodbud iz kohezije 2014-2012 indikativna oziroma se spreminja skladno s pravili Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 in s pravili za dodeljevanje državnih pomoči na področju energije in okolja, pri čemer si bo vlada prizadevala za uveljavitev najvišjih možnih spodbud iz javnih virov.

Vlada sprejela spremembe Uredbe o kakovosti zunanjega zraka

Vlada je sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o kakovosti zunanjega zraka.

Nova uredba odpravlja predvsem pomanjkljivosti, ki jih je ugotovila Evropska komisija v Pilotu 6218/14/ENVI v zvezi s prenosom evropskega predpisa (Direktive 2008/50/ES) o kakovosti zunanjega zraka in čistejšem zraku za Evropo. Pomanjkljivosti se odpravljajo predvsem v delu, ki se nanaša na aktivnosti države pri ohranjanju kakovosti zunanjega zraka na območjih, kjer še niso presežene mejne vrednosti. V ta namen bo vlada pripravila operativni program ohranjanja kakovosti zunanjega zraka.

Uredba spreminja tudi meje območij za upravljanje in merjenje kakovosti zunanjega zraka, tako da bo Slovenija glede na število merilnih naprav skladna z zahtevami evropskega predpisa (Direktiva 2008/50/ES).