Trajnostna energija |
 
Novi Energetski zakon postavlja Borzen, ki je slovenski operater trga z elektriko, pred nove naloge. Še posebej, ko gre za učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije. Torej trajnostna energija, kar pomeni tudi iskanje novih poti do uporabnikov, ki potrebujejo kar največ informacij o učinkoviti rabi energije. Zato ni naključje, da se je Borzen odločil za vzpostavitev spletnega portala Trajnostna energija. Mag. Karlo Peršolja, ki že peto leto vodi Borzen, je vesel, ker so na portal zelo ugodni odzivi.
 
mag. Karlo Peršolja

mag. Karlo Peršolja

Borzen je javna služba. Kaj so pravzaprav naloge operaterja trga z elektriko?
Gre za izvajanje gospodarske javne službe, pri čemer kot operater trga s svojimi storitvami zagotavljamo in omogočamo usklajeno delovanje slovenskega elektroenergetskega sistema. Izvajamo naloge vodenja bilančne sheme, evidentiranje bilateralnih pogodb, izdelavo okvirnega voznega reda ter bilančni obračun in finančno poravnavo poslov, povezanih s temi nalogami. V vlogi Centra za podpore pa operativno izvajamo podporne sheme za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in visoko učinkovite soproizvodnje toplote in električne energije. Na ta način podpiramo okoljevarstveno politiko ter osveščamo javnost.

V tem mesecu ste se javnosti predstavili s spletnim portalom Trajnostna energija. Kako je prišlo do te odločitve?
Na Borzenu smo se že v preteklosti posvečali informiranju in osveščanju javnosti o temah trajnostne energije. Ves čas pa smo razmišljali, kaj bi lahko še storili za uporabnike. Energetski zakon nam je v tem pogledu zagotovil nek okvir, znotraj katerega smo pričeli s načrtovanjem vzpostavitve portala Trajnostna energija (www.trajnostnaenergija.si), saj verjamemo, da je družbena odgovornost edina prava pot.

Trajnostna energija – od kod to ime oziroma kaj sploh pomeni?
V teoriji trajnostna energija predstavlja tisto energijo, ki jo potrebujemo za zadovoljevanje naših današnjih potreb, pri čemer pa ne vplivamo na potrebe generacij, ki prihajajo za nami. Viri trajnostne energije vključujejo vse vrste obnovljivih virov energije, običajno pa tudi tehnologije izboljšanja energetske učinkovitosti. Pri kreiranju blagovne znamke za novi portal smo tako izbrali ime Trajnostna energija, saj resnično zajema vse tisto, kar želimo vsebinsko zaobjeti na portalu.

Kaj najdemo na portalu trajnostna energija?
Portal www.trajnostnaenergija.si predstavlja informacijsko središče, nekakšno stično točko za dostop do informacij o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije. Na enostaven in pregleden način smo želeli na enem mestu zbrati kakovostne in strokovne informacije, ki bodo uporabnikom na eni strani pripomogle k učinkovitejši rabi energije, po drugi strani pa nadgradile njihovo poznavanje o obnovljivih virih energije. Vsebine zajemajo dobre prakse, izkušnje, nasvete o varčevanju, investicijah, financiranju, pa tudi aktualne novice s tega področja. Spletni portal, ki je prijazen tudi do uporabe na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih, je zasnovan zelo intuitivno in uporabniku prijazno. Med drugim vsebuje razne infografike, ki na vizualno pregleden način predstavljajo določene informacije oziroma podatke.

Kakšen je namen portala trajnostna energija in kako ga vidite v prihodnosti?
Osnovni namen je združiti razpršene, tudi nepopolne informacije, ki jih najdemo po spletu. V sodelovanju z različni akterji želimo povezati te vsebine. Naš cilj je, da uporabnik – pa naj bodo to gospodinjstva, podjetja ali strokovnjaki – čim lažje najde pregledne in kakovostne informacije o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije. Na ta način želimo osveščati in ozaveščati o učinkoviti rabi energije in energentov, s tem pa spodbuditi dejanske prihranke energije in soustvariti bolj zdravo okolje.

Portal je bil, kot rečeno, objavljen v decembru, prvi odzivi pa so resnično pozitivni, kar nam daje spodbudo za naprej. V bližnji prihodnosti želimo predvsem dodajati nove vsebine. Zato vabim vse, da z nami delijo dobre izkušnje, prakse, informacije. Dolgoročnejši načrti portala pa gredo z roko v roki z nekaterimi drugimi projekti, ki jih pripravljamo na področju učinkovite rabe in obnovljivih virov energije in so delno povezani tudi z izvajanjem javne gospodarske službe, ki nam je bila poverjena. Vsekakor nam izzivov ne bo zmanjkalo, česar pa se tudi izredno veselimo in imamo že zavihane rokave.

ali preko elektronske pošte trajnostna.energija@borzen.si