Okoljske oddaje |
 
V koprodukciji RTV Slovenija in Zelene Slovenije, ki je trajnostni program Fit medie d.o.o., nastaja nova sezona Ekoutrinkov. Odgrinja okoljske izzive, priložnosti in dobre prakse v Sloveniji. Oddaje so na sporedu ob nedeljah pred večerno risanko. Urednica in voditeljica oddaje je Barbara Zrimšek.
 
Barbara Zrimšek

Barbara Zrimšek

Na zaslone se je vrnila priljubljena okoljska oddaja Ekoutrinki. Prva sezona se je gledalcem dobro vtisnila v spomin. Zakaj mislite, da so gledalci te oddaje, podobno kot Village Folk, tako dobro sprejeli?
Vsakdanji ritem življenja nam redko dovoli, da bi dolgo sedeli pred televizijo. Kot kaže, so kratke oddaje z jasnim sporočilom tisto, kar danes uspešno doseže najširšo publiko. Res pa je, da tako Ekoutrinki kot serija o ljudeh, ki nam pridelujejo hrano, Village Folk, izhajajo iz življenjskih zgodb in dobrih praks in s tem širijo pozitivno energijo. Upam, da tudi nove ideje med gledalci.

Poželi ste tudi mednarodna priznanja.
Mednarodna priznanja so seveda še širša potrditev, da se novinarsko lotevam pravih, tudi globalno aktualnih tem v zanimivih televizijskih formatih, kar še nadgradi vrednost projekta in seveda pomeni izziv za nove, še boljše oddaje.

Ali koncept oddaje ostaja enak, kje so novosti?
Koncept sledi konceptu že prepoznavnih Ekoutrinkov, ki so bili na sporedu v letih 2010 in 2011. Želimo spodbujati še bolj odgovoren odnos do okolja. Hkrati bomo skušali iskali dobre okoljske prakse tudi v naši soseščini, v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Seveda pa je izziv ponovno format oddaje – kako v 3 minute spraviti dobro, aktualno zgodbo z jasnim sporočilom.

Na katerih temah bo največji poudarek?
V ospredju so teme, povezane z reciklažo in novimi surovinami, pa obnovljivo energijo, biomaso. Slednja je v Sloveniji, ki jo pokriva 60 % gozdov, še popolnoma neizkoriščen energent. Energetska obnova stavb je zelo pomembno področje, ko gre za ogovoren odnos do okolja in naše denarnice. Zdaj ko snemamo oddaje, odkrivam tudi zgodbe, ki jih prej nisem poznala, pa so zelo aktualne . Tak primer je korozija, ki zelo bremeni okolje. Prav tako je zanimivo, da v Sloveniji iz ribiških mrež, ki k nam prihajajo iz vsega sveta, nastaja nova surovina »naylon 6«.