Zeleno Omrežje Slovenije |
 
Revija EOL, edina strokovna revija za trajnostni razvoj, skupaj s spletnim portalom povezuje podjetja, različne institucije, občine in šole v Zeleno omrežje Slovenije. Za trajnostno odgovorne subjekte, ki želijo biti v središču zelenih strokovnih in poslovnih informacij, Zeleno omrežje ponuja vrsto zanimivih priložnosti. In razvija nove. Katere, odgovarja Urška Košenina, vodja trženja Zelenega omrežja Slovenije.
 
Urška Košenina; foto: Boštjan Čadej

Urška Košenina; foto: Boštjan Čadej

Koga povezuje Zeleno omrežje Slovenije? Je vredno biti zraven?
Absolutno. Seznam članov Zelenega omrežja Slovenije je zelo zgovoren. Gre za ugledne subjekte, ki se zavedajo svoje odgovornosti za zeleni razvoj, hkrati iščejo svoje priložnosti v zeleni ekonomiji in zeleni družbi. Vsak dan nas je več. Trenutno nas je že krepko nad 200 in smelo korakamo proti 300 članom. Verjamemo, da ponujamo storitve, ki članom res prinašajo dodano vrednost.

Kakšno konkretno?
Zeleno omrežje v prvi vrsti povezuje bralce revije EOL. Poleg tega spodbuja razpravo, trajnostno delovanje in učenje vseh deležnikov. Pri tem uporablja različne načine komuniciranja. Tako je v okviru Zelenega omrežja Slovenije mogoče komunicirati o lastnih okoljskih in trajnostnih temah preko novic ali intervjuja v reviji EOL. Možno se je udeležiti katerega od številnih seminarjev in posvetov Zelene Slovenije, kjer se soodloča o okoljski prihodnosti. Na seminarjih so nemalokrat prisotni predstavniki ministrstev. Tistim, ki sledijo zahtevam svetovnega trga po trajnostnem poročanju in želijo delovati trajnostno, Zeleno omrežje ponuja tovrstna znanja in storitve. V trajnostnem paketu je namreč ponujeno okoljsko video izobraževanje zaposlenih ter interna raziskava trajnostnega razvoja v podjetju. Oboje je velik korak k želeni trajnostni zavezi v prihodnosti podjetja.

Kdo se lahko včlani?
Včlanijo se lahko pravni subjekti, ki se zavedajo pomembnosti zelenega delovanja in priložnosti. Vsak član Zelenega omrežja lahko prispeva svoja znanja, izkušnje, inovacije, hkrati se bogati iz zakladnice znanj, izkušenj in informacij, ki jih prispevajo drugi.

Člani lahko izbirajo med štirimi različnimi paketi. V vsakem paketu je vključeno brezplačno prejemanje revije EOL. Sicer paketi vsebujejo različne ugodnosti, na primer video izobraževanja, obsežnejše komuniciranje v reviji ali portalu, trajnostna izobraževanja idr. Člani si izberejo paket, ki jim najbolj ustreza. Posebno ponudbo smo namenili šolam, v katerih vidimo ogenj inovacij, ki pa žal prevečkrat ugasne, preden ima možnost zares svetiti. Problem je v nepovezanosti gospodarstva in izobraževalnih institucij. Zeleno omrežje želi postati dinamičen most med obema bregovoma. Prijavnico za Zeleno omrežje je mogoče najti na strani Zelene Slovenije www.zelenaslovenija.si.

Novost v letu 2015?
Razvijamo nov spletni portal za člane Zelenega omrežje Slovenije, ki bo ponujal vrsto dodatnih znanj in informacij, hkrati pa bo omogočil mreženje med člani. Portal bo članom ponujal dostop do trajnostnih razkritij drugih članov, osvetljeval bo primere dobrih praks iz tujine, na njej bo tudi forum, kjer bo potekala razprava o raznih okoljskih tematikah. Posebej bo izpostavljal inovacije iz šol in raziskovalnih institucij ter omogočal gospodarstvu lažji dostop do njih. Ponudil bo aktualen nabor okoljskih strokovnjakov z njihovimi kontakti. Predvsem bo stran živa, saj bo odprta za mnenja in bo kreacija vseh njenih uporabnikov.

pdf small 15 Članek iz revije EOL 94/95