Raziskave in naložbe | Uroš Bogovič, Matjaž Knez, Matevž Obrecht |
 
Prioriteta družbe v sedanji potrošniški družbi je zmanjšati zmeraj večje količine odpadkov že na izvoru nastanka. Tam, kjer to ni možno, se uporabljajo različne tehnike in tehnologije ravnanja z odpadki z namenom, da se jih čim več ponovno uporabi in reciklira, kar najmanj pa deponira. Tako ravnanje je možno le, če ima komunalno podjetje ustrezno tehnologijo za obdelavo odpadkov. Med bolj znane uvrščamo sortirnice za mehansko in biološko obdelavo odpadkov. Mi se osredotočamo na način mehanske obdelave komunalnih odpadkov na dveh izbranih lokacijah na Dolenjskem, in sicer na Spodnji Stari Grad v Krškem in na Leskovec pri Novem mestu. Preučili smo smotrnost umestitve sortirnice za mehansko obdelavo odpadkov, primerjalno analizirali stroške obdelave odpadkov na obeh lokacijah ter ovrednotili ustreznejšo. Rešitev glede upravičenosti investicije smo podali skozi več vidikov.
 
Odpadki

Odpadki

Uvod

Tema naše raziskave je bila ravnanje z odpadki ter njihova mehanska obdelava na regionalnem nivoju. Zato smo preučili upravičenost umestitve izgradnje sortirnice za mehansko obdelavo komunalnih odpadkov v Spodnjem Starem Gradu. Za to smo se odločili z namenom, da bi učinkoviteje ravnali z odpadki ter povečali pomen ozaveščenosti o problematiki odpadkov pri splošni javnosti, zaradi manjših škodljivih vplivov naravi in človeku. Cilj je bil tudi obravnavati problematiko odpadkov v skladu s t.i. konceptom »4R«, ki narekuje premislek o tem, ali odpadki sploh morajo nastati (Rethink), zmanjšanje količin nastalih odpadkov (Reduce), ponovne uporabe le teh (Reuse) in čim višje stopnje recikliranja odpadkov (Recycle) – v tem vrstnem redu, saj smo zmeraj večkrat priča primerom, ko »odpadki« postanejo zanimiva in dragocena surovina.

Pod pojem učinkovitega ravnanja z odpadki uvrščamo zbiranje, obdelavo, odvoz in odlaganje odpadkov. Zakon o odlaganju odpadkov v Sloveniji določa, da se bodo morali odpadki do leta 2015 obvezno mehansko obdelati pred odlaganjem. Prav zaradi tega se je komunalno podjetje Kostak d.d. iz Krškega odločilo za izgradnjo sortirnice, kjer bi se ti odpadki mehansko obdelali. Podatke za raziskavo smo pridobili iz letnih poročil, investicijskega programa za izgradnjo projekta za mehansko obdelavo komunalnih odpadkov v občini Krško in internih listin.

Kaj je pokazala analiza rezultatov?

V spodnji tabeli so prikazani stroški ravnanja z odpadki, kjer se le ti obdelujejo v Spodnjem Starem Gradu ali na CeROD-u. Iz tabele tudi razvidno, da do večje razlike prihaja pri primerjavi stroškov mehanske obdelave in pri prevozu odpadkov. Ker so stroški pri mehanski obdelavi in prevozu nižji, je cena obdelave odpadkov na tono nižja, kar pomeni ugodnejšo ceno storitve uporabnikom (občanom) in to za skoraj 10 % (9,98 %). Nižja kot je cena komunalnih storitev, večja je možnost, da se v sistem priključi več uporabnikov, kar na daljši rok ustvarja več dobička. (glej tabelo).

Do občutno nižjih stroškov pri transportu odpadkov prihaja zato, ker se odpadki v Krškem sortirajo, v Novo mesto pa se transportirajo le tisti odpadki, ki se trajno odlagajo. Teh pa je le okoli 30 %. To pomeni za 70 % manj transporta in obremenjenosti cest, saj se frakcije odpadkov takoj izločijo in lahko gredo neposredno v predelavo. Do nekoliko nižjih stroškov prihaja tudi pri mehanski obdelavi odpadkov v Krškem, saj na to vplivajo nižji investicijski in obratovalni stroški. Sortirnica za mehansko obdelavo je locirana na obrobju mesta, kjer je skoncentrirana večja količina odpadkov, iz obrobja in ostalega okoliša pa se transportirajo le manjše količine odpadkov. Sortirnica, kot je naša, je tehnološko izpopolnjena, tako da potrebuje minimalno število delavcev, saj vse faze sortiranja potekajo avtomatizirano. Hkrati je tudi energijsko varčna, saj porabi maksimalno do 200kW energetske moči. Izdelana je tudi v skladu z zahtevanim ekološkim standardom po t.i. Kyotskem protokolu, poleg tega pa je njena kapaciteta tolikšna, da bo zadostila večjim potrebam sortiranja odpadkov prihodnjih rodov.

Sklepne ugotovitve

Z raziskavo o upravičenosti izgradnje sortirnice v Spodnjem Starem Gradu je bilo ugotovljeno, da je bila umestitev upravičena tako s stroškovnega, logističnega in okoljskega vidika. Stroškovni vidik kaže, da so skupni stroški sortiranja odpadkov v Spodnjem Starem Gradu nižji za 10 % od enako opravljene storitve na CeROD-u. Če se odpadki sortirajo v Krškem, privarčujemo na transportu, ker se na CeROD odvažajo samo odpadki, ki se trajno odlagajo. Z logističnega vidika se tako opravi manj prevozov, prihaja do manjše obremenjenosti cest in okolja, manjše porabe energije in delovne sile. Z izgradnjo pa so v Kostaku d.d. poskrbeli tudi za varovanje okolja, zmanjšali so količine hrupa, vonja (smradu) in izpuščenih izcednih vod v podtalnico. 

Ključne besede: odpadki, sortirnica za mehansko obdelavo, lokacija sortirnice, Dolenjska, stroški

Literatura

Bogovič, U., 2014. Umestitev sortirnice za mehansko obdelavo komunalnih odpadkov v občini Krško: magistrsko delo. Maribor: Univerza v Mariboru, Fakulteta za logistiko, pp. 38–60.

Dolenjska projektiva d.o.o., 2011. Izgradnja objekta za mehansko obdelavo mešanih v komunalnih odpadkov v Krškem (interno gradivo). Novo mesto: Dolenjska projektiva d.o.o.

Kostak d.d., 2014. Letno poročilo 2012. Krško: Kostak. Available at: http://www.kostak.si/porocila.htm [13.7.2014].

Leskovar, J., Modic, D., 2011. Elaborat mehanska obdelava mešanih komunalnih odpadkov. Krško: Kostak. Available at: http://www.krsko.si/uploads/seje/147/lQ5OI_Sort_odpadk_-_ELABORAT.pdf [13.7.2014].