Otok Krk |
 
Otok Krk je večini poznan kot prijetna dopustniška destinacija. Manj znano je, da na otoku v razvoj vključujejo različne ekološke projekte, ki naznanjajo novo vizijo otoka – postati želi prvi eko otok. Kot kaže, so s to ambicijo precej v ospredju pred ostalimi mesti in otoki Hrvaške. Kvalitetna oskrba z vodo za vse njihove prebivalce, sistem ločenega zbiranja odpadkov in proizvodnja komposta, ozaveščanje prebivalstva in turistov so nekateri koraki, s katerimi želijo uresničiti svojo vizijo. Kot je povedal direktor tamkajšnjega komunalnega podjetja Ponikve d.o.o. Frane Mrakovčić, pa se že pripravljajo na nov velik projekt. Z njim želijo zagotoviti učinkovito in ustrezno ravnanje z odpadno vodo, kar bo dobro delo tudi morju.
 

KrkOtok Krk ima vizijo postati prvi eko otok. Katere naravne danosti so vaš razvojni adut? Od kod ideja in kaj vizija vključuje?
Že dejstvo, da smo otok, nam daje dobro startno pozicijo za uresničitev naših načrtov. Otok je bil od nekdaj odprt in vsi obiskovalci so bili vedno dobrodošli. Čeprav smo otok, pa smo z mostom povezani s celino in tako zelo dostopni Zagrebu, Ljubljani, Trstu. To je tudi eden od razlogov, da je otok danes za mnoge goste priljubljena destinacija. Naša želja je, da se razvijamo, vendar želimo, da je naš razvoj skladen z naravnimi danostmi in da otok ohranimo tudi za naše vnuke. Otok Krk je že od nekdaj samooskrben in želimo, da tako tudi ostane. Različni tehnološki dosežki nam to omogočajo.

Frane Mrakovčić

Frane Mrakovčić

Kdo so glavni nosilci in izvajalci ideje, saj potrebujete za takšen program podporo razvojne politike, občine in države?
Na otoku Krk imamo 7 občin. Vedno, kadar je govor o projektih in trajnostnem razvoju, prevladuje naša otočna enotnost in spoznanje, da lahko samo skupaj dosežemo prave cilje in rezultate.

Kakšne projekte eko vizije na otoku že izvajate in kaj kažejo rezultati?
Za nami je nekaj pomembnih projektov. Nekateri so še v realizaciji, imamo pa tudi ambiciozne načrte za prihodnost. Med leti 2000-2012 smo izvedli pomemben projekt razvoja vodooskrbe otoka Krk. V okviru tega projekta smo rešili problem kvalitete vode na otoku in poskrbeli za oskrbo z vodo za vse naše porabnike. Pred nami je pomemben projekt povečanja akumulacije jezera Ponikve s povišanjem jeza. S tem bi rešili vprašanje količine vode za naslednjih 100 let in bi ustvarili možnosti za nemoten razvoj gospodarstva na otoku.

Od leta 2005 izvajamo projekt EKO OTOK KRK, v katerem ločeno zbiramo odpadke in jih obdelujemo v sortirnici, iz bioloških odpadkov pa proizvajamo kompost. Trenutno ločeno zberemo preko 40 % komunalnih odpadkov, do leta 2020 pa načrtujemo ločeno zbiranje povečati na 80 %. Tega projekta ne bo nikdar konec, saj zahteva nenehno izobraževanje in prizadevanja za dosego ciljev. Naša ideja je, da otok Krk v turističnem smislu postane ekološko sprejemljiva destinacija in da to prepoznajo tudi naši turisti in obiskovalci.

Kaj vam pri uvajanju ukrepov za eko otok predstavlja največje težave?
Ločeno zbiranje odpadkov je kontinuiran in zahteven proces, saj od prebivalcev zahteva spremembo dosedanjega vedenja. Potrebno je doseči, da ljudje razumejo, zakaj je pomembno, da odgovorno ravnajo z odpadki in s tem z okoljem. Ko pride do razumevanja, je vse lažje. Na Hrvaškem se šele od letošnjega leta resneje govori o ločevanju odpadkov in upamo, da bo obravnava tega problema na državni ravni stvari obrnila na bolje.

Kako so v vizijo eko otoka vključeni prebivalci otoka Krk?
S prebivalci je na tem področju potrebno nenehno delati. Pri nas dajemo največji poudarek direktnemu kontaktu s predšolskimi in šolskimi otroki. Redno komuniciramo tudi z ostalimi ciljnimi skupinami preko raznih letakov in brošur. Brezplačno podelimo tudi preko 7.000 vreč komposta. S tem letom smo začeli aktivno delovati tudi preko socialnih omrežij (YouTube, Facebook, Twitter idr.), tako da imamo tudi preko teh kanalov določen odziv.

Kako je v vizijo eko otoka vključen turizem? Je na voljo tudi kakšna posebna eko turistična ponudba?
Turistom našo vizijo predstavljamo s sloganom »Eko otok Krk – najčistejši del Hrvaške«. Ta slogan uporabljajo vse turistične organizacije na svojih plakatih in dopisih. Turisti občutijo naša prizadevanja, da ohranjamo otok čist, vendar je naloga tudi nas domačinov, da turistom omogočimo sodelovanje v tem projektu. Občutiti morajo, da so sestavni del tega projekta. S tem namenom smo za to sezono pripravili letak v 8 tujih jezikih, z navodili, kako ločevati odpadke in jih odlagati v prave zabojnike.

S članstvom v EU je Hrvaška pridobila možnost za črpanje kohezijskih sredstev. S katerimi projekti nameravate sodelovati v novi finančni perspektivi 2014-2020?
Smo v zaključni fazi priprave projektne dokumentacije za projekt »Sistem zbiranja, odvodnjavanja in čiščenja odpadnih voda otoka Krk«, za katerega bomo kandidirali za sredstva Kohezijskega sklada EU. S tem projektom bi se omogočila gradnja 6 čistilnih naprav za čiščenje odpadnih voda z drugo stopnjo čiščenja s skupno kapaciteto okoli 85.000 PE. Načrtovana je gradnja okoli 80 kilometrov gravitacijskih zbiralnikov in 15 črpališč s tlačnimi cevovodi. Projekt je vreden okoli 100 milijonov evrov. Načrtujemo, da bi bil dokončan do leta 2023. Cilj projekta je učinkovito čiščenje odpadnih voda in povečano število priključenih na kanalizacijski sistem. Prav tako bo to pripomoglo k povečanemu standardu kvalitete vode Sredozemskega morja in celotnega Mediterana. Imelo bo pozitiven vpliv na izgled obalnega morja.