Trg odpadne embalaže v Nemčiji |
 
Zaostrene razmere na nemškem trgu odpadne embalaže so v poletnih mesecih pritegnile pozornost več nemških medijev. Časopis Die Welt je celo trdil, da je sistem zbiranja in odstranjevanja odpadkov v Nemčiji zaradi težav s financiranjem tik pred zlomom. Pred tem je svarilo tudi Zvezno združenje nemškega gospodarstva za zbiranje in odstranjevanje odpadkov (BDE). Za kaj gre?
 

Rumena-kantaV prvih sedmih mesecih letošnjega leta je v nemškem sistemu, ki ga tvori deset družb za ravnanje z odpadno embalažo, nastala velika finančna luknja. O tem, kako velika, so nemški mediji objavljali različne številke – od dobrih 20 milijonov evrov, pa do takih, ki presegajo 50 milijonov evrov. Vzrokov za rdeče številke je več. Med najpomembnejšimi je ta, da v Nemčiji nastaja več odpadkov, kot je prikazano v uradnih poročilih zavezancev (industrije in trgovcev) in družb za ravnanje z odpadno embalažo. Tak razkorak ni značilen le za letos, ampak je sistemska anomalija. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo se med seboj težko dogovorijo o tržnih deležih, kar neposredno vpliva na razdelitev stroškov. Predsednik Zveznega združenja nemškega gospodarstva za zbiranje in odstranjevanje odpadkov Peter Kurth je opozoril na »masovno zlorabo Uredbe o embalaži«.

Na nemškem trgu sicer deluje klirinška služba, a očitno ne dovolj uspešno, saj ne opravlja funkcije neodvisnega nadzora. Zato se Združenje za sekundarne surovine ter zbiranje in odstranjevanje odpadkov zavzema za uspešen in učinkovit nadzor materialnih in finančnih tokov, kar pomeni, da bi morali ustanoviti močno centralno obračunsko službo, ki bi imela vsa pooblastila za revizijo in učinkovit nadzor.

Tržno sliko v Nemčiji dodatno zamegljujejo t.i. »branžne rešitve«. Ena najbolj spornih je branžna rešitev trgovcev, ki ne plačujejo embalažnine, ampak sami prevzemajo »lastno odpadno embalažo«. To pomeni, da njihovi kupci odpadne embalaže izdelkov, ki so jih kupili v določeni trgovini, ne odvržejo v rumeno kanto, ampak jo vrnejo nazaj v trgovino. Na ta način se v Nemčiji trenutno odstrani 10 odstotkov celotne količine odpadkov. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo proti temu odločno protestirajo. Očitno so trgovci stopili korak nazaj, saj bo njihovo prevzemanje lastne embalaže prepovedano že z oktobrom.

Do zloma sistema avgusta ni prišlo, saj so h krpanju finančne luknje pristopili trgovci, industrija, nekaj so prispevale tudi družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Družbe so se dogovorile tudi za tržne deleže do konca leta. A od 1. januarja 2015 bodo za rumeno kanto oziroma rumeno vrečo veljala nova pravila, ki bodo opredeljena v novelirani Uredbi o embalaži.

Zaradi ponavljajočih se pretresov na trgu »rumene kante« se pojavljajo določeni interesi, da bi tudi to področje – kakor to velja za črne kante – iz okvira zasebnega gospodarstva prešlo v pristojnost občin oziroma izvajalcev javnih storitev, saj naj bi po njihovih ocenah šlo za privlačen vir dohodka. Občine so zato že prevzele pobudo, da bi rumene kante prešle pod njihovo pristojnost. Združenje občinskih podjetij (VKU) zahteva temeljito spremembo sistema z »okrepitvijo občinske odgovornosti« v okviru načrtovanega Zakona o odpadkih, ki jih je mogoče ponovno uporabiti.

Temu nasprotuje gospodarstvo, zlasti odločno pa se je proti temu postavila komisija za preprečevanje monopola (Monopolkommission). Komisija je v svojem mnenju, ki ga je objavila julija, zelo kritična do »čezmerne aktivnosti javnega sektorja« in ne vidi nikakršnih razlogov za večjo rekomunalizacijo. To mnenje temelji na raziskavi naraščanja trenda rekomunalizacije. V obdobju od leta 2000 do 2011 se je delež prodajnih prihodkov občinskih podjetij pri nominalnem bruto domačem proizvodu povečal za skoraj 60 odstotkov. Občinska gospodarska dejavnost je upravičena le, če brez nje ni mogoče zagotoviti pomembnega javnega interesa. Komisija je v svojem poročilu ugotovila, da gospodarska dejavnost nemških občin vse bolj presega ta okvir. Posledica čezmernih gospodarskih dejavnosti občin je lahko popačenje konkurence, kar lahko za državljane pomeni velika finančna tveganja, za panogo pa zastoj investicij in s tem razvoja. Komisija je prepričana, da zasebno gospodarstvo zagotavlja konkurenco in s tem večjo učinkovitost pri zbiranju in odstranjevanju gospodinjskih odpadkov.

Zvezna nemška vlada po navedbah nemških medijev ne načrtuje spremembe zakona v smeri komunalizacije rumene kante. Nasprotno, evropska in s tem tudi zvezna politika je sistem recikliranja v zadnjem času podprla in okrepila.