Sejem Ecomondo | Tanja Pangerl |
 
Zelene tehnologije bodo jeseni preplavile Rimini. Že 18. leto zapored bo tam sejem Ecomondo, ki daje poudarek tehnologijam na področju predelave odpadkov, energetskih rešitev in trajnostnega razvoja. Predvsem dve področji sta v ospredju: zabojniki za odpadke z inovativnimi sistemi za ločevanje odpadkov ter bio-plastika in razgradljivi materiali. Kakšne so novosti letošnjega sejma, je povedala Alessandra Astolfi, brand menedžerka sejma Ecomondo.
 
Alessandra Astolfi

Alessandra Astolfi

Med 5. in 8. novembrom bo v Riminiju že 18. mednarodni sejem ECOMONDO, ki v ospredje postavlja zelene tehnologije. Katere zelene tehnologije bi izpostavili in kaj je glavna tema letošnjega sejma?
Ecomondo www.ecomondo.it postaja sredozemska platforma za trajnostni razvoj in je sejem, ki je posvečen ekološkim inovacijam in predelavi odpadkov. Sočasno z Ecomondo potekata tudi Key Energy in Key Wind, salona, ki sta namenjena trajnostni rabi energije ter vetrnim elektrarnam.

Kakšne so novosti letošnjega sejma? Kaj sejem ponuja razstavljavcem in obiskovalcem?
Na letošnjem Ecomondo bo še večji poudarek na internacionalizaciji ter dodani vrednosti za razstavljavce in obiskovalce. Tudi letos mreža predstavništev Rimini Fiera po svetu pripravlja za poslovne obiskovalce sponzoriran obisk sejma Ecomondo – Key Energy in na spletni strani www.mz-consulting.org je med novicami že objavljeno vabilo s prijavnico za sodelovanje. To pomeni, da bo sejem Rimini gostom plačal namestitev v udobnem hotelu ter jim nudil podporo za ureditev sestankov na sejmu s pomočjo B2B platforme (en delovni dan) ter podporo v Riminiju. Prav tako lahko vsi za obisk sejma prejmejo brezplačno poslovno vstopnico po sistemu »natisni si sam«, tako da na spletni strani predstavništva za področje Alpe-Adria izpolnijo obrazec in avtomatsko bodo prejeli elektronsko sporočilo s točnimi navodili s posebno kodo.

Katere zelene tehnološke inovacije, ki bodo predstavljene na sejmu, industrija in okolje najbolj potrebujeta?
Gospodarstvo potrebuje hiter odziv in Ecomondo je pravi naslov za to, če pogledate v spektru 360 stopinj. Lahko rečem, da so bili tisti, ki so sejem obiskali v preteklih letih, navdušeni nad njim in pravzaprav presenečeni. Obiskovalci, ki še niso bili na našem sejmišču, pravzaprav ne vedo, da gre za veliko, novo in moderno sejmišče, saj sejem obsega 100.000 m2 razstavnih površin v 16 dvoranah, kjer se predstavlja 1.200 razstavljavcev. Samo akreditiranih novinarjev je bilo lani 638 iz celega sveta. Usmeritev v zelene tehnologije je za sejem ključna in tu govorimo o dveh področjih: prvo so zabojniki za odpadke in inovativni sistemi za ločevanje odpadkov, kjer je poudarek na mokrem delu. Vse to za gospodinjstva kot tudi za fiksne ali mobilne ekološke otoke. Drugo področje, ki je pomembno, pa je področje bio-plastike in razgradljivih materialov, plastični pribor, krožniki, vrečke, torej tisto, kar zavržemo v menzah ali na večjih javnih prireditvah, kjer strežejo hrano in pijačo.

Zelene tehnologije so postale trend sodobnega razvoja. Na katerih področjih gospodarstva je razvoj najopaznejši?
Najbolj opazen je razvoj tehnologij na področju ravnanja z odpadki in pri čiščenju odpadnih voda v raznih industrijah. Lahko bi govorila ure in ure o tem, vendar bi bilo bolje, da si vzamete nekaj dni in pridete jeseni v Rimini.

Kako oziroma s čim se na sejmu predstavljajo slovenska podjetja?
Lani sta se na sejmu predstavili dve slovenski podjetji: Liv Tajfun iz Postojne in Eko Plastik iz Mozirja. Razstavljal je tudi Celjski sejem, saj je naše sodelovanje z njimi res dobro, lahko rečem prijateljsko. Želim si, da bi bilo na sejmu še več razstavljavcev iz Slovenije, vendar vem, da je včasih to daljši proces, preden podjetja spoznajo priložnost in tisto dodano vrednost, ki jim jo nudimo. Vsekakor se lahko zanesete na naše predstavništvo za Slovenijo in za vse informacije se obrnite na mag. Matjaža Žigona – info@mz-consulting.org