Od ekodizajna do vodika | Jože Volfand |
 
V Domelu so ob stomilijontem motorju za sesalnike brez velikih besed zgovorno pojasnili, zakaj so razvojni dobavitelj najbolj znanih proizvajalcev gospodinjskih aparatov. In zakaj so med glavnimi igralci na globalnem trgu? Zato, ker pri prenovi proizvodnje iščejo optimalne rešitve za kar najmanjšo uporabo materiala in energije. Masa izdelka je nekajkrat manjša, volumen prav tako, izkoristek pa večji. Že danes vedo, kako bodo morali delati leta 2017, na energijsko nalepko pa so se prav tako pravočasno pripravili. »Vse to, tudi vodikove tehnologije, so naš razvojni izziv,« pravi Štefan Bertoncelj, svetovalec uprave.
 
Štefan Bertoncelj; foto: Boštjan Čadej

Štefan Bertoncelj; foto: Boštjan Čadej

Kot razvojni dobavitelj največjih svetovnih proizvajalcev gospodinjskih aparatov morate pri razvoju in izdelavi motorjev za sesalnike upoštevati okoljske standarde in nižje stroške – manjša uporaba materiala, denimo. Kaj ste morali spremeniti v zadnjih letih pri razvoju elektromotorjev, da ste med vodilnimi globalnimi proizvajalci in da ste konkurenčni?
Kupci od nas pričakujejo vrhunske rešitve, ki na trgu pomenijo prednost. Motorni pogoni so srce aparatov. Morajo biti zanesljivi, varni in vzdržljivi. Kot razvojni dobavitelj se s kupci povezujemo že v zgodnji fazi nastajanja končnih proizvodov. Idejne rešitve snujemo in predstavljamo kupcem. S sodelovanjem uskladimo želene cilje in tehnično-komercialne parametre bodočega izdelka. Zlasti so danes sprejemljive rešitve, ki z racionalno uporabo materialnih virov dosežejo kar največjo izkoriščenost materiala oziroma vložene energije. Pomemben je tudi izbor takih materialov, ki jih je mogoče reciklirati ali po uporabi izdelka varno predelati ali regenerirati. Elektromotorni pogoni morajo biti visokoučinkoviti, energijsko varčni pri proizvodnem procesu in uporabi izdelka. Ker stalno iščemo nove rešitve, nam je uspelo za nekajkrat znižati maso izdelkov in volumen motorjev ter hkrati povečati izkoristek, ne da bi znižali kakovost ali skrajšali življenjsko dobo izdelkom.

Znano je, da materiali z energijskimi nalepkami zahtevajo visoko učinkovitost, velik energijski izkoristek in da postajajo standard predvsem pri gospodinjskih aparatih. Kakšne so zahteve vaših kupcev?
Evropska unija je sprejela ustrezno zakonodajo, ki varuje potrošnike pred neracionalno porabo energije. Manjša poraba energije ponuja potrošnikom večje udobje, saj porabniki plačujejo manj električne energije. Ob tem pa je še pomembnejše dejstvo, da nižja poraba manj škoduje okolju. Energijske nalepke so pripomogle k večji ozaveščenosti potrošnikov. Na trgu namreč omogočajo prepoznavnost istovrstnih izdelkov po varčnosti. V letošnjem letu bodo na evropskem trgu uvedene energijske nalepke tudi za sesalnike. Moči bodo padle na najvišjo dovoljeno mejo 1.600 W, leta 2017 pa se bo priključna moč znižala na 900 W. Za Domel, ki je vodilni evropski proizvajalec vakuumskih motorjev za sesalnike, je bil to razvojni izziv. Pripravili smo rešitve, ki ustrezajo standardom, hkrati pa smo jih predstavili tudi kupcem. Odzivi so obetavni in pričakujemo, da bomo ohranili vodilno pozicijo v tem programu.

Na akademiji ob stomilijontem motorju za sesalnike je vaš sodelavec posebej opozoril na pomen ekodizajna. Na katere elemente ekodizajna ste posebej pozorni? Na življenjski ciklus izdelka?
Akademija 40 let in 100 milijonov sesalnih enot je nastala v času, ko se potrošniki vedno bolj zavedajo, da je mogoče doseči novo boljšo kakovost bivanja z uporabo izdelki, ki so rezultat usmerjenosti v trajnostni razvoj ob upoštevanju družbene odgovornosti. Trajnostni razvoj in družbena odgovornost vključujeta elemente ekodizajna, ta pa na prvo mesto postavlja odpravo nepotrebnih izgub materialov in energije. V Domelu smo razvili in uspešno začeli tržiti pogone EC, ki dosegajo izjemne izkoristke in zato velike prihranke energije. Izračunali smo, da zamenjava asinhronskega motorja v klimatu z motorjem moči 6 kW letno zniža uporabnikov račun za okoli 400 EUR letno. Če upoštevamo, da proizvedemo letno 20.000 takih motorjev, lahko prihranimo toliko energije, kot jo proizvede manjša hidroelektrarna, na primer v Mavčičah.

Na trgu ste znani tudi kot proizvajalci sistemov za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo. Varčevanje z energijo je med temeljnimi stebri nove energetske politike v Sloveniji. Katere inovativne rešitve ponujate trgu?
Domel se s svojo politiko, usmerjeno k trajnostnemu razvoju, ukvarja predvsem z učinkovitostjo, kar takoj zmanjša obremenitve energijskih virov. Rešitve, ki jih prinašajo znanje in izkušnje, lahko še bistveno več prispevajo k učinkoviti izrabi energije ob upoštevanju, da pri tem ne trpi uporabnost ali učinkovitost delovanja naprav, ki izboljšuje naše življenje in ga varuje. Domel je vpet v dobaviteljsko verigo in večino svojih proizvodov prodaja proizvajalcem končnih proizvodov. Inovativne rešitve, ki so visokoučinkovite in imajo izjemen izkoristek, prispevajo k manjši porabi energije, kar omogoča razvoj novih aplikacij, kot so brezvrvični aparati in pripomočki. Naše rešitve omogočajo kupcem ventilacijske tehnike in klimatskih naprav večjo udobnost bivanja in nižji račun za energijo.

Tudi pri mobilnosti smo razvili rešitve, ki bodo omogočile manjšo porabo. Ukvarjamo se z vodikovimi tehnologijami, ki pomenijo izjemen potencial med zelenimi energijskimi viri.

Med trajnostnimi rešitvami pri oskrbi z energijo in njeno distribucijo so prihodnost prav vodikove tehnologije. Zakaj ste se odločili za razvoj puhal za gorivne celice in pri katerih projektih sodelujete? Kakšno funkcijo imajo pri gorivnih celicah puhala?
Gorivne celice pri svojem delovanju proizvajajo električno energijo s kemijsko reakcijo spajanja vodika s kisikom. Proizvod kemične reakcije je čista voda. Pri reakciji dobimo poleg električne tudi toplotno energijo. Gorivna celica nima gibljivih delov, deluje neslišno, uporabljeni materiali za gradnjo gorivne celice pa niso okolju škodljivi.

Za energijo iz gorivnih celic vlada veliko zanimanje, saj pomeni samostojno mobilno energijsko napajalno napravo, ki je volumensko majhna, ima majhno maso in visok izkoristek. Gorivna celica uporablja za gorivo vodik, kisik pa črpa iz zraka. Tako smo razvili sistem za dovajanje zraka, ki omogoča, da membrana ni presuha in ne premokra, kar odločilno vpliva na izkoristek. Sistem za dovajanje zraka so »pljuča« gorivne celice. Proces dovajanja zraka na gorivno celico mora biti usklajen s kontrolirano reakcijo, nastajajočo na membrani, ki prepušča protone.

Kateri vzroki preprečujejo hitrejšo uporabo vodikovih tehnologij v Sloveniji?
Napredne tehnologije, kot so vodikove, so v svetu še v razvojni fazi in množična uporaba se še ni začela. Zdaj še ni masovne proizvodnje, ki bi zaradi industrializacije znižala ceno naprav. Z delovanjem in povezovanjem znanja inštitutov, zlasti Kemijskega inštituta, Instituta Jožef Stefan in gospodarstva, povezanih v center odličnosti Co not, Slovenija glede gorivnih celic ne zaostaja za razvitimi državami. Uspešno so bili končani nekateri projekti, kot je postavitev stacionarne gorivne celice 30 kW, mobilne gorivne celice 7 kW, promocijske predstavitve delovanja avtobusa na vodik, postavitev prve črpalke na vodik. Vse to je zahtevalo tudi sprejem ustreznih okoljskih predpisov za umeščanje vodikovih tehnologij v okolje in sprejemanje drugih predpisov za varno vožnjo z vozili, ki jih poganja vodik. Slovenija je postala 56. država, ki se je uvrstila na zemljevid z možnostjo polnitve vodika v vozila.

Pričakujemo, da se bo mobilnost z uporabo vodikovih tehnologij v prihodnje hitreje razvijala in da bo uporaba te tehnologije tudi v Sloveniji aktualna, zlasti ker nekateri proizvajalci avtomobilov napovedujejo redno masovno proizvodnjo vozil na gorivne celice.

Več kot tretjino prometa dosežete s prodajo izdelkov, ki niso stari več kot tri leta. To pomeni, da veliko vlagate v razvoj in raziskovalno delo ter da spremljate konkurenco. Ali potemtakem že veste, na katere okoljske in tehnološke zahteve boste morali odgovoriti na primer leta 2017?
V Domelu za razvoj in raziskave namenimo 3 % od celotnih prihodkov, 8 % pa vsako leto investiramo v posodabljanje, avtomatizacijo in robotizacijo proizvodnje ter tako zvišujemo svojo konkurenčnost na svetovnih trgih. Inovativnost je ključnega pomena za vzdrževanje vodilne pozicije oziroma oskrbo posameznih tržnih niš. Odzivnost kupcev na rešitve, ki zahtevajo več znanja in pomenijo odločilne prednosti, je se kaže v dolgoletnem sodelovanju. Z nekaterimi sodelujemo neprekinjeno že štirideset let, na primer z Electroluxom, ki je največji svetovni proizvajalec bele tehnike. Sledenje zahtevam, skupno načrtovanje, sodelovanje v zgodnji fazi razvoja in stalna skrb za ohranjanje zaupanja so ključni za ohranjanje in vzdrževanje sodelovanja.

Kakšen je program razvojnega centra NELA?
Leta 2011 smo se vodilni proizvajalci elektropredelovalne industrije v Sloveniji združili v konzorcij in uspešni smo bili na razpisu, ki ga je pripravilo ministrstvo za gospodarstvo za črpanje evropskih sredstev, namenjenih razvoju podjetništva in krepitvi razvojnih centrov. Skupaj z desetimi podjetji smo podprli ustanovitev razvojnega centra Nela. Osnovni namen tega centra je podpirati gospodarstvo z razvojnimi rešitvami, ki jih ponujajo sodobna razvojna oprema in nove razvojne tehnologije. Tak pristop podpira podjetništvo, ustanavljanje novih podjetij in s tem novih delovnih mest. V okviru centra Nela smo pridobili vrsto novih patentnih rešitev, delati pa je začelo tudi že nekaj novih podjetij. Obetamo si, da se bo s tem projektom in ob podpori razvojnega centra Nela naša razvojna moč še povečala.