Strokovni seminar okoljski menedžment v gospodarstvu – za ekonomski uspeh |
 
Nafta stane Evropo 1 milijardo evrov dnevno, kar je velik razlog za to, da je v novi finančni perspektivi določen cilj, da se polovico tega denarja obdrži v Evropi. V Sloveniji je stanje podobno, saj letno porabimo 2 milijardi evrov za uvoz nafte. Energetska prenova podjetij in gospodinjstev je nujna. Kako se je lotiti, je predstavila dr. Vlasta Krmelj iz Energetske agencije za Podravje (EnergaP). Velik poudarek je na nadzoru nad viri in njihovo ceno, s čimer se veča konkurenčnost, poleg tega pa so vplivi na okolje pri uporabi lastnih virov veliko manjši. Z energetsko učinkovitostjo želimo narediti več z manj vložene energije. Stroški se tako lahko znižajo tudi do 40 % na enoto proizvodnje. Poleg tega so podjetja, ki delajo na energetski učinkovitosti, vedno v prednosti, saj je energetska učinkovitost nujno povezana z izboljšavami proizvodov, procesa proizvodnje idr.
 
dr. Vlasta Krmelj, EnergaP; foto Boštjan Čadej

dr. Vlasta Krmelj, EnergaP; foto Boštjan Čadej

Za učinkovit sistem ravnanja z energijo je potrebno pregledati, kje se v podjetju rabi energija, kje so viri, kdo so porabniki, kakšen je pregled nad stroški, kolikšen delež za energijo je v celotni shemi stroškov in nato določiti ustrezne ukrepe. Vedno, ko se znižuje raba energije, sploh fosilnih goriv, se s tem zmanjšujejo tudi emisije ogljikovega dioksida. Najti ranljive točke glede energije v podjetju je najpomembneje, kajti potem je odločanje o uvajanju in lokaciji uvajanja obnovljivih virov energije precej lažje in učinkovitejše. Pri energiji se redkokdaj uporabljajo tako imenovani indikatorji, saj je med seboj po porabi energije težko primerjati dve različni proizvodnji. Pri beleženju porabe energije v podjetju je potrebno indikatorje povezovati med seboj – ali s številom proizvodov, s celotno proizvodnjo, s številom pol produktov, urami obdelave, glede na specifičnost posameznega podjetja. Pri storitveni dejavnosti je lahko indikator tudi število strank. Že v avtomobilski industriji je na primer indikator poraba energije med izmenami (jutranja, nočna, popoldanska) zelo različen, čeprav gre za popolnoma enak produkt, enako linijo. Na porabo namreč zelo vpliva človeški faktor. Avstrijsko podjetje, ki je zelo usmerjeno v trajnostno mobilnost, tudi prevoze na delo gleda kot energetsko učinkovito opcijo. Pri njih vsak prihod v službo s kolesom ali z javnim potniškim prometom pomeni dodatek pri plači. S tem znižujejo svoj okoljski odtis.

Energetski kazalci služijo temu, da najprej preverimo sebe (poraba energije-indikator). V Sloveniji je tega malo. V veliko podjetjih, kjer se je vzpostavil energetski načrt, so začeli razmišljati, ali lahko pri enaki proizvodnji v odvisnosti do surovine in drugih indikatorjev kaj spremenijo oziroma ugotovijo, zakaj prihaja do razlik. Ta podatek ni zanimiv le zaradi »benchmarkinga«, temveč tudi zato, ker lahko nadzornik kontrole vidi, kje se lahko prihrani. Ko so podatki zbrani, je enostavno razmišljati o obnovljivih virih energije oziroma kateri vir uporabiti. Brez teh osnovnih podatkov pa je to ugibanje. Podjetja se morajo čim bolj izobraževati, saj lahko na ta način sama zase naredijo zelo dober energetski pregled. Lahko pa se odločijo za zunanjega energetskega strokovnjaka samo za določen del proizvodnje in s tem znižajo stroške pregleda tudi od 5 do 10-krat. Ceneje je torej prej uvideti, kje so šibke točke podjetja in te predelati s strokovnjaki.

Prav tako pa nadzor nad rabo energije zniža stroške od 5 do 25 %. To se nanaša na manjše proizvodne stroške zaradi spremljanja samega procesa, saj se prej ugotovijo napake. Lažje poteka preventivno vzdrževanje, ker se v podjetju točno ve, kdaj so cikli vzdrževanja. Izboljša se kvaliteta izdelkov, odpravijo se določene izgube (vodni sistem, parni sistem, zrak idr.), končno pa je pri nabavi energije večja možnost boljših pogajalskih izhodišč. Obstajata dva dobra standarda, EN 16001, ki govori o uvajanju že navedenega, in standard EN 50 001, ki zadeva celovito energetsko upravljanje podjetji. Sta sicer zelo papirno orientirana, vendar je njun rezultat finančni prihranek. Po zmanjšanju porabe na minimum se lahko začne razmišljati o uvajanju obnovljivih virov energije. Ni vsak vir, čeprav je moderen, primeren za vsako podjetje. Zelo pomembno je upoštevati tudi razpoložljivo infrastrukturo. Upoštevati je potrebno še okoljske omejitve, kot je na primer onesnaženost zraka v določenih delih Slovenije, kjer je posledično prepovedana uporaba določenih naprav, in kulturno-naravovarstvene omejitve, kot na primer v starih mestnih jedrih, kjer ne dovolijo uporabo fotovoltaike na strehah. Cilj je, da podjetje ne spreminja svoje orientiranosti zaradi uporabe obnovljivih virov.