Zeleno omrežje |
 
Da je trajnostni razvoj priložnost in edina možnost za gospodarski razvoj, so prepričani tudi pri Pomurskem sejmu. Gospodarska kriza v gradbeništvu jih je namreč vzpodbudila k temu, da razmišljajo o novih vsebinah. Tako je nastal sejem GREEN, ki se letos med 3. in 6. aprilom prvič predstavlja v Gornji Radgoni. O prvem sejmu GREEN smo se pogovarjali s predsednikom uprave Janezom Erjavcem.
 
Janez Erjavec

Janez Erjavec

Letos pod okriljem Pomurskega sejma prvič poleg sejma gradbeništva, energetike, komunale in obrti poteka tudi sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN. Zakaj ste se odločili za tak koncept in kaj bo obiskovalcem ponudil?
Prvi sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN nastopa ob Pomladnem sejmu gradbeništva, energetike, komunale in obrti kot samostojna blagovna znamka. Gospodarska kriza, ki je najprej prizadela področje gradbeništva, nas je vzpodbudila, da smo že v okviru Pomladnega sejma poiskali vsebine, ki so perspektivne za bodoči gospodarski razvoj in razvoj bivalne kulture. Našli smo jih v trajnostni gradnji, racionalni rabi energije, obnovljivih virih, skrbi za naravne vire in v okolju prijaznih načinih proizvodnje, kamor zagotovo spada tudi obrtna dejavnost. Sejem GREEN pa razširja trajnostno žarišče iz gradbenega, komunalnega, energetskega in obrtniškega področja še na druga področja bivanja in življenja. Z njim spodbujamo prenos vrhunske trajnostno usmerjene znanosti in podjetniške inovativnosti v celotno gospodarstvo, družbo in življenje ter uvajamo trajnostne tehnologije, prakse in izdelke v naš družbeni, družinski in individualni vsakdan.

Kaj bo v ospredju sejma GREEN in kaj je njegovo glavno sporočilo?
Bistveno sporočilo sejma GREEN je, da trajnostni razvoj ni modna parola, temveč je edina možnost razvoja, da okoljevarstvena načela niso samo načela, temveč morajo postati življenjski standardi. Sejem GREEN ozavešča, naj postanejo okolju prijazni izdelki edini izdelki, ki se bodo smeli v prihodnosti proizvajati, okolju prijazne storitve edine, ki se bodo smele ponujati in trajnosten način proizvodnje edini, ki se bo mogel izvajati. Hkrati pa je sporočilo sejma GREEN, da je varovanje skupnega dobrega za naravo in človeka najbolj etična in najboljša poslovna priložnost.

Na katerem področju sejma GREEN bo ponudba najbolj raznolika? So razstavljavci predvsem domači ali tuji, kako se je odzvalo gospodarstvo in kako znanstvene in raziskovalne organizacije?
Na sejmu GREEN se predstavlja 60 razstavljavcev na površini 1.300 m2. Med njimi so okoljevarstvene institucije, raziskovalne in izobraževalne ustanove, inovativni posamezniki in podjetja, uveljavljene gospodarske družbe … Enakomerno prihajajo iz Slovenije ter preko zastopnikov in neposredno iz tujine. Ponudba je raznolika in zajema vsa področja, ki smo jih želeli predstaviti z vzorčnimi predstavitvami najbolj zanimivih trajnostnih izdelkov in praks.

Sejemska razstava in spremljevalno dogajanje skupaj predstavljata znanost, ki k sodelovanju nagovarja gospodarstvo in podjetnike. Omenim naj Institut Jožef Stefan in Biotehniško fakulteto Ljubljana z Oddelkom za lesarstvo. Prodorna slovenska podjetja ponujajo zanimive trajnostne rešitve na področju varovanja okolja, gradbeništva in gojenja rastlin, okoljsko napredne naprave za dom … Poseben poudarek je namenjen reševanju težav gibalno oviranih. GREEN osvetljuje krajinsko politiko Slovenije, globalnost pravične trgovine, embalažne izdelke iz bioplastike, možnost recikliranja gradbenih odpadkov, socialne franšize, uspešne primere dobrih praks Ekošole in projekta Veliki nemarni škornji, rokodelstvo kot naravnemu in socialnemu okolju prijazno dejavnost , centre ponovne uporabe v Sloveniji USE REUSE … Prikaže 1 tono CO2 v polnem volumnu in 2 toni CO2, skladiščeni v lesu. Prodajni dogodek Vitafit v soorganizaciji Pomurskega sejma in Etike d.o.o. ponuja izdelke in nasvete za zeleno obarvano zdravo življenje … Rokodelci prikazujejo okolju prijazno izdelavo človeku prijaznih unikatnih izdelkov in jih ponujajo v nakup.

Izjemno bogat je spremljevalni program, ki v konferenčnih dvoranah in na Zelenem odru prinaša pravi festival trajnostnih spoznanj, človeku in okolju prijaznih nasvetov in napotkov za zeleno življenje.

Strokovno je sejem GREEN podprlo tudi Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki na njem organizira dva odmevna celodnevna strokovna posveta: okoljski posvet Zelena Slovenija, učinkovita z viri, ter lesni posvet Gradimo z naravo. Janez Potočnik, evropski komisar za okolje, bo na sejmu gostil okoljsko okroglo mizo Več Evrope – več Slovenije. Na sporedu bodo še strokovni posveti in predavanja o dostopnosti grajenega okolja za funkcionalno ovirane osebe v organizaciji Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, seminar o priložnostih za zelena delovna mesta v organizaciji Umanotere, o pravični trgovini, krajinski arhitekturi, recikliranju gradbenih odpadkov, Od železne zavese do zelene vezi – European Greenbelt, socialni franšizi, akvaponiki, etičnem oglaševanju in etični družbi, predstavitve 3D tiskanja … Organizirani so B2B sestanki podjetij s strokovnjaki Instituta “Jožef Stefan”, finančnimi operatorji, družbami tveganega kapitala ter bankami.

Zveza ekoloških gibanj Slovenije nudi obiskovalcem brezplačne nasvete s področja varstva okolja in okoljskega ozaveščanja. Na sejem bo pripeljal Eko reli. Zeleni oder vabi z maratonom strokovnih in poljudnih predstavitev zelenega življenjskega sloga Vitafit.

Bodo na sejmu GREEN predstavljene kakšne posebne inovacije, okoljske rešitve?
GREEN predstavlja inovacije in celo patente, ki so jih slovenska podjetja že registrirala v tujini. ING.KLAN d.o.o. bo tako npr. prikazal evropski patent sanacije obstoječih vlažnih zidov z mineralnimi paropropustnimi sušilnimi gradivi, tehnološki sistem bio tehnologije in bio apnene malte, zdravilne apnene bio barve in izravnalne mase, makete izumov in experimente bio in nano tehnologije. URSA, podjetje za elektroniko, d.o.o. bo prikazala izsuševanje stavb s postopkom elektroosmoze. Gorenje d.d., predstavlja novosti, kot so avtonomni sistem sončne elektrarne, kogeneracija na plin in lesno biomaso, toplotna črpalko Aerogor … Ekosen bo predstavil zdravju prijazne grelne panele, Dukin naprave za stiskanje in ločevanje odpadkov v gospodinjstvu in podjetjih, Eleon hišne kompostnike in samokompostirne naprave, Boni-mat d.o.o., vertikalni rastni sistem in električne trikolesnike. Ob njih bodo predstavljeni električni avtomobili, ki že vozijo na globalnih trgih. Semenarna Ljubljana in Kmečki glas bosta ponudila avtohtona semena, pripomočke za bio vrtičkarstvo in literaturo za permakulturo. Inštitut Jožef Stefan bo prikazal raziskave za proizvodnjo bio-produktov ter informacijske tehnologije za izboljšanje procesov proizvodnje, Biotehniška fakulteta, oddelek za lesarstvo pa raziskave lesa kot enega najbolj trajnostnih materialov.

Kakšna so vaša pričakovanja ob prvem sejmu GREEN?
S prvim mednarodnim sejmom trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga je Pomurski sejem skupaj z ozaveščenimi institucijami, podjetji in posamezniki vzpostavil sodelovanje pri izgradnji novega, trajnostnega modela gospodarstva in družbe. V sožitje uspešne prihodnosti smo že prvič uspešno povezali znanost, inovativnost, proizvodnjo, potrošnjo in okolje. Prepričan sem, da bodo novo prireditev z vsemi ponujenimi trajnostnimi novostmi, zelenimi izdelki in nasveti naklonjeno sprejeli tudi obiskovalci. Ne nazadnje si lahko na trajnosten način zagotovijo tudi cenejšo sejemsko vstopnico, tako da s sabo prinesejo odpadni papir za zbiralno akcijo Ekologov brez meja. Obetamo si, da bo to sodelovanje iz leta v leto boljše in se bo krepilo skupaj z zavestjo o nujnosti trajnostnega razvoja. Kajti prihodnost je lahko le zelena.