Energija samo iz OVE |
 
Kako porabnik elektrike doma ve, da mu sveti žarnica iz obnovljivih virov energije? »Če se kupec doma o tem ne more prepričati, je drugače z dobaviteljem,« zatrjuje mag. Mitja Terče, direktor podjetja Elektro Celje Energija. S to pionirsko potezo med dobavitelji energije v Sloveniji so vzbudili nemalo pozornosti, direktor pa pravi, da morajo za vsako prodano megavatno uro pridobiti potrdilo o izvoru energije. Kaj torej načrtujejo in kaj ponujajo?
 
Mitja Terče - foto:mediaspeed

Mitja Terče – foto:mediaspeed

Vaša aktualna ponudba, da trgu oziroma gospodinjstvom prvi ponudite električno energijo iz obnovljivih virov, sovpada s sprejemom energetskega zakona. Ali je to naključje in pričakujete, da bosta zakon in energetski koncept še bolj spodbujala OVE in URE?
Gre dejansko za naključje. Ideja je v podjetju zorela že dalj časa, veseli smo, da je zaživela. Novi zakon predvideva spremembe, ki prinašajo več birokratskega dela zaradi OVE in dodatne stroške za kupce zaradi URE. Žal imamo slabo izkušnjo s podporami za fotovoltaično industrijo, zato mnogi dvomijo o novih ukrepih. Verjamem, da je zakonodajalec to upošteval.

Delež OVE v oskrbi z energijo je v Sloveniji še skromen, vetrne energije pravzaprav ni, tudi subvencije za sončno energijo so se močno znižale. V ponudbi navajate, da boste prodajali izključno energijo iz OVE. Kako boste vedeli, da je vaša energija samo iz prijaznih virov?
V skladu z zakonodajo EU mora prodajalec energije na zahtevo kupca predložiti tudi potrdilo o izvoru energije. To smo že storili za leti 2014 in 2015 za celotno predvideno količino energije, ki jo porabijo naši gospodinjski odjemalci. Prodajalec mora končnemu kupcu, gospodinjstvu, v našem primeru je to Elektro Celje Energija, pri Javni agenciji RS za energijo potrdila o izvoru »unovčiti« za vsako prodano megavatno uro. Agencija bdi nad registrom in skrbi za pravilnost postopka.

Če je podatek točen, povezujete 500 proizvajalcev električne energije iz OVE v Sloveniji, kar je zanimiv podatek. Vaša ponudba pa je nedvomno privlačna tudi zato, ker na primer ponujate paket gradnje fotonapetostnih sončnih elektrarn v sodelovanju s partnerjem. Kaj nameravate doseči s sončnim ključem v roki, saj je zanimanje za sončne elektrarne na trgu upadlo, ker niso več tako donosne zaradi znižanja subvencij?
ECE je dobavitelj energentov, povezujemo se z vsemi, ki imajo komplementarno ponudbo, kar pomeni, da naši energenti napajajo njihove proizvode. Poleg ponudnika solarnih panelov omogočamo ugodnejši nakup toplotnih črpalk, peči na plin, kotlov na pelete, naprav za kogeneracijo … vse zato, da bi kupcem olajšali nakup in pridobitev varčne in okolju prijazne rabe energije. Skupaj iščemo najpreprostejše rešitve za pridobivanje energije iz obnovljivih virov. Dobiček ni nujno edino vodilo pri kupcih, upoštevamo okoljski vidik, mislimo na prihodnje generacije.

Število malih hidroelektrarn upada, čeprav so bile nekaj časa hit. Kje se je najbolj zapletlo? Kako bi lahko spodbudili gradnjo malih hidroelektrarn, saj možnosti ni malo?
Kot dobavitelj oziroma pri malih hidroelektrarn kot kupec in dobavitelj energije nimamo prav velikega vpliva na odločitev za postavitev elektrarne. Cene odkupa in prodaje lahko zagotovimo za nekaj let vnaprej, kar pa ne odtehta celotne investicije. To pogojuje predvsem zakonodajalec, saj s spodbudami in predpisi izvaja svojo energetsko strategijo tako, kot jo je zastavil. Ugotavljamo, da v zadnjih letih ni zaznati enotne dolgoročne energetske strategije. Število odobrenih koncesij je nizko, več sto vlog čaka na rešitev. Birokratski postopek je res dolg.

Kakšne konkretne načrte imate pri soproizvodnji toplotne in električne energije na lesno biomaso? Za kakšne mikronaprave gre?
Kot sem dejal, smo dobavitelj in sodelujemo pri projektih, kjer se vključujemo kot dobavitelj ali kupec energije, pri SPTE tudi kot svetovalec. Kogeneracija je trenutno hit, predvsem zaradi državnih spodbud. Veliko poslovnih partnerjev se odloča za vgradnjo naprave, ki poleg toplote proizvaja tudi električno energijo. To energijo oddajajo v omrežje in naše podjetje jo kupuje.

Ustanavljate največji klub, ki se v Sloveniji zaveda pomena OVE. Kaj želite pri tem poudariti? Kako se gospodinjstva odzivajo na vašo ponudbo?
Ja, »klub« z več kot 135.000 člani, ki bodo prejemali energijo iz obnovljivih virov brez doplačila. Odzivi naših kupcev so zelo pozitivni, naše sporočilo pa jasno: ne smemo pričakovati, da bodo kupci prenesli vse breme nase: za obnovljive vire energije, za učinkovito rabo energije, za energetske izkaznice, za posledice ujme … Tako ne gre. Dnevno rešujemo težave gospodinjstev, ki ne zmorejo plačevati svojih položnic. Strošek energenta na položnici je le še tretjina vseh stroškov, zakonsko predpisani del pa kar naprej narašča. Če želimo narediti nekaj za okolje in prihodnost, moramo vsi akterji narediti svojo domačo nalogo in prispevati svoj delež. Želim si, da bi nam sledili tudi konkurenti.

Prvega marca ste znižali cene električne energije, čeprav je znano, da je energija iz zelenih energentov dražja. Bo ta poteza ekonomsko dobra?
Nakup električne energije je terminski posel. Cene se oblikujejo na trgih za več let vnaprej. Trenutna situacija omogoča znižanje, saj je nabavna cena nižja. Cene zato znižujemo in jih bomo vedno, ko bo trg to omogočal. Potrdila o izvoru popolnoma čiste energije moramo dodatno plačati, to smo upoštevali. V zadnjem letu smo uspešno zniževali stroške in povečevali prodajo, verjamem, da bo trg nagradil tudi naše okoljske napore.

Kako daleč ste s projektom električnega kolesa?
V okviru e-mobilnosti sodelujemo z Društvom za električna vozila Slovenije, kjer pripravljajo veliko projektov. Podprli smo prizadevnost celjskih srednješolcev, ki bodo predelali bencinsko vozilo na električni pogon. Radi pomagamo po svojih močeh pri projektih, kjer vidimo, da razmišljanja in načrti presegajo znane okvire.