|
 
Ravnanje z odpadki, uporaba energije, potovalne navade, potrošniške navade in še kaj kažejo na naš odnos do okolja. Vsak korak k zelenim navadam je dobrodošel. Predstavljamo zelene navade dveh predstavnic na področju razvoja, kakovosti in ekologije iz podjetij, kjer izdelujejo energetsko varčna okna.
 

Začeli smo uporabljati vračljive steklenice

Jana Košir

Jana Košir

Jana Košir, področje kakovosti, ekologije ter nabave in logistike v Jelovica okna d.o.o.

Kako pogosto za prevoz uporabljate kolo, javni potniški promet, katere vrste najpogosteje in za katere namene?
Javni potniški promet uporabljam izjemoma, ker mi oddaljenost in lokacija službe tega ne dopuščata.

Prav tako pa glede na to, da živim v manjšem kraju, za to ni prave možnosti. Se pa v prostem času na obiske in bližnje opravke odpravim kar peš, še večkrat pa uporabim kolo. Delam v duhu: prijetno s koristnim.

Kateri vir energije uporabljate za ogrevanje vašega doma?
Kurilno olje in drva.

S kakšnimi ukrepi skrbite za učinkovito rabo energije v vašem domu?
Ogrevanje stanovanja imamo nastavljeno s termostatom in v času, ko smo odsotni, se stanovanje ne ogreva. S pravilnim zračenjem skrbimo za svež zrak, s tem zmanjšamo izgubo toplote ter tako tudi varčujemo energijo. V zelo hladnih dneh okna dodatno zastiramo z roletami. Za razsvetljavo uporabljamo varčne žarnice. V prostorih, kjer nismo aktivni, nimamo prižganih luči oziroma jih sproti ugašamo. Za pranje perila v pralnem stroju nastavim nižje temperature ali pa uporabljam varčevalne programe. Sušilni stroj, ki je velik porabnik energije, uporabljam redko. Poleti sušim na zraku, če so vremenske razmere slabe, pa v stanovanju. Tudi pri kuhanju pazim, da štedilnik izklopim pred koncem kuhanja – poleg varčevanja z energijo je tudi hrana veliko boljša, če ni razkuhana. Skrbim tudi za čim bolj racionalno rabo malih gospodinjskih strojčkov. Hrana je boljša, če si vzamem malo več časa in jo pripravim na bolj staromoden način (ročno stepanje, mešanje idr.). Tudi zelišča sušim po stari klasični, preskušeni metodi (v senci tople podstrehe).

Kaj naredite z odpadnim papirjem?
Glede na to, da za vsakodnevno obveščenost dobimo informacije preko interneta oziroma ostalih medijev, prav veliko časopisov ne kupujemo. Papirno embalažo uporabimo večkrat tudi za shranjevanje različnih predmetov in jo zato damo med odpadke šele po tem, ko dejansko ni več uporabna. Papir in papirno embalažo, ki se sčasoma nabere, pa oddamo šolskim zbiralnim akcijam starega papirja ali pa odložimo v ustrezen zabojnik.

Kupujete živila tudi od lokalnih ponudnikov? Katere vrste živil najpogosteje?
Glavna živila (mleko, meso, jajca, sadje, zelenjava), kupujemo na kmetiji, ki se ukvarja z biološko pridelavo hrane in je v bližini našega kraja. Veliko zelenjave pridelam tudi na lastnem vrtu. Med letom pa po okoliških hribih zelo rada nabiram razna zelišča, ki jih uporabim za čaj ali za druge zdravilne pripravke. Se pa do tja odpravim kar peš ali s kolesom.

Se pri nakupu odločate za okolju prijaznejšo potrošnjo? Če da, kako oziroma na kakšen način?
Po navadi nakupujem spotoma, na poti iz službe in to enkrat tedensko. S sabo imam vedno nakupovalno vrečko za ponovno uporabo. V torbici pa vedno nosim zložljivo vrečko iz blaga.

Nakupujem tisto, kar je res potrebno in kakovostno. Kakovost živil se odraža tudi z vrsto uporabljene embalaže. Steklena embalaža je boljša kot plastična. Začeli smo uporabljati vračljive steklenice. Pri izdelkih z dolgim ali trajnim rokom uporabe se pri nakupu odločam za večjo embalažo in potem doma za uporabo predenem v manjše posodice. Z uporabo kisa pri pranju in čiščenju pa sem zmanjšala količine različnih praškov in mehčalcev.

Kakšno zeleno vodilo vas vodi v zelene odločitve?
Smo del narave in tega ne smemo nikoli pozabiti. Narava je življenje in kakovost našega življenja je povezana z njo. Vse se nam vrača kot bumerang: dobro z dobrim – slabo s slabim. Zato naj bo naše ravnanje v sozvočju z naravnimi zakonitostmi.

Izdelek, večkrat zavit v vrečko, izgubi vrednost

Barbara Šubic

Barbara Šubic

Barbara Šubic, vodja razvoja in tehnologije v M Sora d.d.

Kako pogosto za prevoz uporabljate kolo, javni potniški promet, katere vrste najpogosteje in za katere namene?
Zelo redko, ker vozim sočasno otroke v šolo in iz nje. Torej večina časa je prevozno sredstvo avto. Glede na to, da živim le slab kilometer od podjetja, kjer delam, bi zelo enostavno lahko v službo prišla peš. Tukaj imam še možnost izboljšanja mojih zelenih navad.

Kateri vir energije uporabljate za ogrevanje vašega doma?
Ogrevamo se s toplotno črpalko zrak-voda v kombinaciji s kaminom na drva, ki prav tako ogreva centralni sistem talnega gretja po celotni hiši.

S kakšnimi ukrepi skrbite za učinkovito rabo energije v vašem domu?
Živim v pasivni hiši, tako da je potreba po ogrevanju zelo majhna. Kljub temu pa hiše ne ogrevamo na 24 °C, ampak na 21–22 °C. Sama sem mnenja, da naj ne bo hiša ogreta do te mere, da so uporabniki ves čas v njej v kratkih rokavih. Pozimi si pač enostavno v dolgih rokavih. Drugače človek zgubi občutek za letne čase. Poraba energije oziroma stroški ogrevanja so minimalni – 300 €/leto.

Kaj naredite z odpadnim papirjem?
Odpadni papir vozimo k starim staršem, ki imajo krušno peč in z njim peč zakurijo. Kar je manjšega papirja, pa gre v smetnjake za papir.

Kupujete živila tudi od lokalnih ponudnikov? Katere vrste živil najpogosteje?
Občasno, največkrat sadje in zelenjavo.

Se pri nakupu odločate za okolju prijaznejšo potrošnjo? Če da, kako oziroma na kakšen način?

Da, mislim, da vse bolj. Izdelek v trgovini, ki je petkrat zavit v vrečko, preden prideš do njega, zame zgubi vrednost, ker vem, da nekdo ob tem na okolje ni veliko mislil. Če se le, da v takem primeru posežem po alternativi. Lansko leto je naša družina kupovala scooter in odločili smo se za električno varianto.

Kakšno zeleno vodilo vas vodi v zelene odločitve?
Všeč mi je izjava Williama Ruckelshause-a: »Narava zagotavlja brezplačne obroke, ampak le dokler nimamo prevelikega apetita.«